Viską paaiškino policijai

Apie savo pokalbį su policijos pareigūnais jis pasakojo Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“. Vyras teigė, kad su kolegomis dalyvauja žingsnių iššūkyje.

„Trumpai tariant praėjusią savaitę mūsų įmonė sugalvojo iššūkį – per savaitę reikia nueiti kuo daugiau žingsnių. Kadangi laiko aš turiu pakankamai nedaug, sporto klubai yra uždaryti nuo lapkričio 6 dienos, tai pagalvojau, kad visai būtų smagu ir sportuoti, varžybose sudalyvauti“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo plaukimo treneris Martynas.

Jis pasakojo, kad per dieną aplink Šiaulius nueidavo apie 30 kilometrų, skirdavo tam apie 8 valandas per dieną. Pamatęs, kad atsilieka nuo pirmaujančių varžybose.

„Todėl sugalvojau, kad reikia nueiti iki savo kaimo, Pasvalio rajone, jis yra 57 kilometrai nuo Šiaulių. (…) Pajudėjau iš Šiaulių 6 ryto, ten turėjau atsidurti 8 vakare, pernakvoti, padaryti kokį gerą darbą močiutei, kad ir iki parduotuvės nueiti. Pagalvojau, kad būtų įdomu tai padaryti. Eidamas numaniau, kad taip gali būti, kad kažkas gali stabdyti“, – pasakojo šiaulietis.

Vyras pasakojo, kad taip būtų aplankęs vienišą močiutę, karantino sąlygų lyg nepažeisdamas.

Nuėjus maždaug 35 kilometrus prasilenkė su policijos pareigūnais, jie apsuko automobilį ir sustojo prie jo.

„Galvojau, kad pasišnekėsime draugiškai. Labai faini pareigūnai pasirodė, papasakojau jiems apie savo žingsnių iššūkį. (…) Patikrino kuprinę, sportbačiai, termosas, patikėjo. Esmė tokia, kad pasakiau, kur einu ir ko. Jie nepatingėjo Registrų centre pasižiūrėti, kad pas mano močiutę namuose yra registruotas antras žmogus.

Ir viskas, tuo viskas pasakyta buvo, į diskusijas nesivėlė, jiems buvo visiškai neįdomu, kad mano močiutė turi neįgalumą. Pasakė sėstis į mašiną, kad mane parvežtų iki Šiaulių rajono. Galvoju, gerai, daug mašinų apsuka, tvarkoje. Mane pavežė iki ten ir pasakė, kad dabar reikės rašyti pasiaiškinimą, kad sutinku su nuobauda“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pasakojo jis.

Martyno veiklos šiuo metu sustabdytos ir jis gyvena iš 257 eurų.

Jis sakė suprantantis, kad pareigūnai pasielgė pagal įstatymo raidę – kaip ir yra numatyta. Bet jam kyla klausimas dėl žmogiškumo – vienas, nekeliantis grėsmės sportininkas, tiesiog ėjo iki vienišos močiutės.

„Aš pagalvojau, kad gali mane sustabdyti. Bet kad turėjau tokią priežastį ir tikslą sportinį, kad su šypsena mane palydės toliau“, – sakė Martynas.

Žinių radijo klausytojai dėstė ir savo poziciją, gynė policijos pareigūnus. Jie ragino suvokti, kiek daug žmonių, norinčių pažeisti karantiną, kasdien jie sutinka. Tad vienas neatitikimas istorijoje ir paskatino skirti baudą. Kiti kalbėjo, kad nors bauda skirta teisinga, bet žmogiškumo trūksta.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas teigė, kad šiuo metu galiojantys nurodymai nėra tikslūs, juos reikia keisti.

Policija: sprendimas galėjo būti kitoks, bet pažeidimas buvo

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Ramūnas Sarapas feisbuke rašė, kad tokio policijos pareigūnų sprendimo nepalaiko.

„Tai blogas sprendimas, neteisinu ir neginu“, – rašė jis. R. Sarapas dar pridūrė, jog lazda buvo perlenkta, o policijos pareigūnai į situaciją pasižiūrėjo per daug formaliai.

„Piliečiai privalo laikytis ir paklusti jos nustatytai tvarkai, o policijai yra pavesta kontroliuoti ir užtikrinti, kad būtų laikomasi tos tvarkos. Ar galėjo šioje situacijoje būti kitaip? Galėjo!!! Bet.... yra sprendimas, kuris irgi teisėtas“, – rašė R. Sarapas.

Žinių radijo eteryje R. Sarapas aiškino, jog policijos pareigūnai pasielgė pagal įstatymą. Jis klausė, ar pasivaikščioti už savivaldybės ribų išėjęs asmuo turėjo taip elgtis.

„Žiūrint iš policijos pareigūnų pusės, yra teisės aktai, kurie gal ne visiems patinka, bet tai ne Lietuvos, o viso pasaulio klausimas – kaip mes sugebame laikytis taisyklių, kad pandemija būtų suvaldyta.

Teisėtumo klausimas neiškyla, policijos pareigūnai laikėsi vadovaujantis teisės aktais. (…) Taip, galutiniame variante žmogus buvo nubaustas, pareigūnai įvertino viską ir priėmė sprendimą tokį. Žmogiška prasme, turbūt yra galimybių pasielgti kitaip, nes kaip įstatyme nėra parašyta. Bet pareigūnai vadovaujasi tais teisės aktais, kuriais turi“, – aiškino R. Sarapas.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas R. Sarapas Žinių radijo eteryje kėlė ir kitą klausimą – kas būtų jei visi Lietuvos gyventojai nesilaikytų karantino taisyklių.

„Ar tas jaunas žmogus eidamas ir suprasdamas, kad šiandien galiojantys teisės aktai yra tokie, ir tokioje situacijoje gali atsidurti, ar jis kaip pilietis, gerbdamas valstybę, gal pasielgė irgi nevisiškai teisingai. Tai ant svarstyklių dedamos dvi pusės: policijos pareigūnų noras tarnauti ir prisidėti prie situacijos valdymo ir iš kitos pusės – mūsų žmogiškumas“, – sakė jis.

R. Sarapas taip pat priminė, kad iš skirtų baudų policijos pareigūnai jokios naudos negauna – jos keliauja į valstybės iždą.