Buvęs premjeras, dabar EP narys Andrius Kubilius „Delfi TV“ laidoje „Iš esmės“ įvertino situaciją ir tikina, kad dabar svarbiausia elgtis racionaliai, o sankcijų įgyvendinimas turėtų vykti teisiškai teisingai.

„Galbūt visiems reikėtų šiek tiek nusiraminti ir šitoje vietoje suprasti visą situaciją, ieškoti sprendimų. Mes kažkodėl nekeliame klausimų, kodėl iki gruodžio aštuntos dienos gruodžio septintą dar visas trąšų tranzitas ėjo per Lietuvą. Atsakymas akivaizdus, nes tokia teisinė aplinka, kuri yra susiklosčiusi, tai yra kontraktai, kuriuos yra pasirašę Lietuvos geležinkeliai neleidžia taip paprastai tų kontraktų nutraukti, nepatiriant Lietuvai kažkokių didesnių nuostolių.

O dabar kas įvyko gruodžio aštuntą, tai pasikeitė tarptautinė politinė aplinka, pradėjo galioti JAV sankcijos, bet jos galioja tik Amerikos teritorijoje, tuo tarpu Lietuvoje teisinė aplinka visiškai nepasikeitė – nėra tokių sankcijų, kurios Lietuvai leistų labai lengvai nutraukti bet kokį tranzitą. Šioje vietoje aš nesu matęs tų sutarčių, manau, ten yra punktas apie force majeure, kuris gali būti įvairiai apibrėžiamas. <...>

Tai, ką matome dabar, manau, galbūt ir teisingai viskas klostosi, bent keli ministrai pasakė, kad jie atsistatydins, kyla didžiulė politinė krizė, kyla reputacinė krizė Lietuvoje. Ir tai gali būti pagrindas Lietuvoje svarstyti toliau ramiai, kad būtent tokiomis aplinkybėmis galima reputacinę krizę laikyti kaip force majeure, kuris leidžia nepažeidžiant jokių teisinių instrumentų, nesukeliant jokių pavojų, kad Lietuvai būtų priteista kokia nors žala, nutraukti tą sutartį“, – sako A. Kubilius.

Savo ruožtu apžvalgininkas Marius Laurinavičius laidoje tikino, kad tai, kas įvyko trečiadienį, yra šitos Vyriausybės užsienio politikos visiškas ir galutinis bankrotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)