Ji teigė, kad per savaitgalį pasišalino 21 migrantas ir 8 yra gražinami arba jau sugrąžinti. Kalbėdama apie papildomą samdymą apsaugos, B. Bernotienė komentavo, kad viskas dar yra procese, yra derinamos sąlygos ir jokia sutartis nėra pasirašyta. Paklausta apie tokios apsaugos poreikį, nurodė kelis dalykus.

„Matote, žmonės iš tiesų pakankamai čia ramiai gyvena, kol jų kažkas nesuerzina. Kaip ir kartu vaikščiojome, matėte, kad žaidžia vaikai, žaidžia suaugę žmonės. Visos problemos, visi klausimai sprendžiasi čia. Tai tų pajėgų, kai yra viskas gerai, susitvarkome. Jeigu reikalinga papildoma pagalba, kreipiamės į policiją“.

Ruklos pabėgėlių priėmimo centras

Paklausta, kas atsitiko savaitgalį, kad teko tramdyti migrantus, jos teigimu, tai tebuvo emocinė reakcija, kai norėjusiems pasišalinti to padaryti nepavyko.

„Tai buvo emocinė iškrova.“

Taip pat po vaiko mirties, migrantai žurnalistams sakė nerimaujantys dėl savo vaikų sveikatos, tačiau B. Bernotienė atsakė, kad jiems yra teikiama būtinoji medicininė pagalba.

„Mes turime medikus ir medikai rūpinasi jų sveikata. Tiek vaikų, tiek suaugusių“, – sakė ji.

Taip pat nurodė, kad kiekvieną dieną atvyksta mobili komanda ir migrantai gali kreiptis į gydytojus. Ji tuo pačiu vylėsi, kad apie papildomas tvoras nėra svarstoma ir tikisi, kad ateis diena, kai migrantai savo šalyje ar Lietuvoje galės būti išleisti už tų tvorų.

„Delfi“ žurnalistui po spaudos konferencijos pasivaikščiojus po Ruklos pabėgėlių centrą, prie tvoros priėjusi migrantų šeima prašė jo pagalbos. Tėtis iškėlė sūnų su mobiliuoju telefonu, kuriame buvo lietuviškai užrašyta „Aš mirštu“. Jo mama prašė padėti iškviesti daktarą.

„Čia katastofa, čia nėra gydytojo“, – tikino jie.

Kiti migrantai irgi neslėpė savo emocijų, rankose laikė atsispausdinę mirusio berniuko nuotraukas. Vis dėlto dėl nežinios Rukloje jaučiama jų įtampa, kuri kartais pratrūksta spontaniškais protestais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)