Vėjuotą antradienį Vilniuje kalbinti praeiviai prisiminė, kad pernai, o gal ir užpernai gegužės mėnesį sulaukėme ir sniego.

„Nesąmonė kažkokia, galvoju, kad jau šilta turi būti, o lietus pila. Kur vasara dingo? Kur šilti orai, kur saulė? Aš tai pripratęs prie šalčio, bet norėtųsi šilumos. Turiu vilties, kad vasara turėtų dar ateiti“, – apie orus atsiliepė praeivis.

Apie tai, kad Lietuvoje jau pavasaris gali išduoti sužaliavusi gamta ir gėlės.

LNK kalbinta Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologė Viktorija kalbėjo, jog šalnos gegužę nėra retas reiškinys.

„Šalnos gegužę yra pakankamai normalus reiškinys, bet tiesiog šis mūsų pavasaris yra labai šaltas. Jeigu pradėtume žiūrėti nuo kovo mėnesio – jis buvo puse laipsnio vėsesnis, nei yra įprasta Lietuvos sąlygomis. Balandis dar vėsesnis buvo.

Ir dabar gegužės pirmas dešimtadienis buvo beveik 2 laipsniais vėsesnis, nei yra įprasta. Tai pavasaris tikrai vėlyvas ir tą šaltį neveltui mes jaučiame“, – sakė klimatologė.

Ji teigė, jog kol kas labai sunku prognozuoti, kokia laukia vasara.

„Kiek mes tarnyboje galime leisti prognozuoti eksperimentiniu metodu – tai kažkur 4 savaites į priekį. Tai galime kalbėti apie gegužės paskutines dvi savaites ir birželio pirmas dvi savaites. Ir nieko geresnio labai nenusimato. Ta vasara po truputį ateis, bet vis tiek bus šiek tiek šalčiau nei įprasta mūsų sąlygomis – apie vieną laipsnį birželio pirma pusė gali būti vėsesnė.

Kritulių kiekio atžvilgiu kažkokių išskirtinumų nėra, jis turėtų būti artimas daugiametėms reikšmėms. Bet tikrai nebus taip šilta, kaip mes norėtume, kad būtų“, – sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologė Viktorija.

LNK pašnekovė teigė, jog medžiai sprogsta per prievartą – jiems metas tai daryti ir net gana vėlyvas.

„Tikrai pakankamai šalta, žiemos nesitikėkime gegužę ir birželį“, – sakė ji.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: