Užsienio reikalų ministerija (URM) pranešė apie įteiktą notą dėl Baltarusijos kalėjime mirusio lietuvio.

„Lietuvos Respublikos konsuliniai pareigūnai nebuvo tinkamai informuojami apie Lietuvos Respublikos piliečio sulaikymą ir jo pagrindus, apie piliečio sveikatos būklę, nebuvo sudarytos sąlygos lankyti sulaikytąjį ir suteikti jam reikiamą konsulinę pagalbą. Tokiais veiksmais Baltarusijos Respublika šiurkščiai pažeidė Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių.

Lietuvos Respublika griežtai reikalauja nedelsiant oficialiai informuoti Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministeriją apie Lietuvos Respublikos piliečio sulaikymo pagrindus, piliečio būklę sulaikymo metu ir visas susijusias aplinkybes, taip pat patvirtinti minėto piliečio mirties faktą, nurodyti mirties laiką ir vietą, aplinkybes bei priežastis“, – rašoma URM pranešime.

Sulaikė su šoviniais

Delfi žiniomis, miręs lietuvis buvo sulaikytas Gardino muitininkų ir apkaltintas šovinių kontrabanda, nes jo automobilyje „Mercedes“ neva rasti 98 šoviniai.

Pas lietuvį neva rasti šoviniai

„Automobilis buvo patikrintas ir per patikrinimą automobilio durelių kišenėje rastos dvi pakuotės su šoviniais“, – skelbė Baltarusijos muitininkai.

Pasak pranešimo, 9 mm pistoleto šoviniai buvo tinkami naudojimui.

Skelbta, kad pagal Baltarusijos Baudžiamąjį kodeksą už ginklų kontrabandą gresia laisvės atėmimas iki 7 metų. Lietuvis buvo suimtas.

Pas lietuvį neva rasti šoviniai

Kaip akcentuoja URM, pastaruoju metu suintensyvėjo Baltarusijos institucijų priešiški ir provokaciniai veiksmai prieš Lietuvos Respublikos piliečius, jau esančius ar laikinai atvykusius į Baltarusijos Respubliką. Lietuvos piliečiai yra neteisėtai sulaikomi, jiems pateikiami išgalvoti kaltinimai.

URM primygtinai rekomenduoja Lietuvos Respublikos piliečiams nevykti į Baltarusiją, o tiems, kurie šiuo metu yra šalyje, nedelsiant išvykti. Atsižvelgiant į šias bei kitas aplinkybes, Lietuvos Respublikos piliečių kelionės į Baltarusiją, ignoruojant Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas, kelia grėsmę jų pačių saugumui, sveikatai ir gyvybei.

Apie mirtį sužinojo po gausybės klausimų

Lietuvos ambasadorė ypatingiems pavedimams Baltarusijoje Asta Andrijauskienė per spaudos konferenciją reiškė užuojautą mirusiojo šeimai ir akcentavo, kad vykti į Baltarusiją – pavojinga jų sveikatai ir gyvybei.

Ji pasakojo, kad apie lietuvio sulaikymą pranešimą URM gavo sausio mėnesį.

„Daug kartų rašyta, prašyta, kreiptasi dėl susitikimo su juo. Kadangi jo negavome, parašėme dar vieną notą, kaip atsakymą į notą gavome skambutį iš Baltarusijos institucijų, kad susitikimo organizuoti nepavyks, nes Lietuvos pilietis yra miręs. Išsikvietėme Baltarusijos laikinąjį reikalų patikėtinį Lietuvoje, iš jo pareikalauta pateikti informaciją apie sulaikymo aplinkybes, mirties aplinkybes, priežastį, laiką.

Šiandien gavome notą iš Baltarusijos URM, kur patvirtinamas mirties faktas ir data, tačiau daugiau jokios kitos informacijos nesame gavę. Nežinome, kokios mirties priežastys, kodėl taip įvyko, ar jam suteikta medicinine pagalba, kodėl piliečiui neleista susitikti su Lietuvos konsulu“, – pasakojo A. Andrijauskienė.

Ji paskelbė, kad miręs vyras – 1953 m. gimęs vilnietis. Su jo šeima URM nepavyko susisiekti.

Ambasadorė pažymėjo, kad Baltarusijoje sulaikoma nemažai lietuvių, todėl į šią šalį vykti griežtai nerekomenduojama.

„Yra daug atvejų, kai piliečiai sulaikomi 24 val., 72 val. ir mes negauname oficialios informacijos, gauname tik informaciją iš artimųjų, kad pasigedo į Baltarusiją išvykusių artimųjų“, – kalbėjo ambasadorė.

„Dabar turime ir atvejį, kai asmuo niekada nebesugrįš“, – pridūrė ji.

Delfi jau anksčiau skelbė istoriją, kai įtartinomis aplinkybėmis pas į Baltarusiją vykstantį lietuvį rasta kanapių suktinė.

Vyras už tai buvo nuteistas 3 metų laisvės atėmimo bausmę, kurią šiuo metu atlieka kaimyninės šalies kalėjime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)