Politikas teigia, kad tokių vietų nereikėtų vadinti poligonais, mat, pažymėjo jis, kariniai vienetai atliktų tik manevravimo užduotis – nebūtų kurdinama poligonams būtina infrastruktūra.

„Kalba eina apie karines teritorijas. Turiu pasakyti, kad mes dar turėsime sukurti koncepciją, kaip kariuomenė tose karinėse teritorijose turėtų bendrauti su civiliais, su civilinėmis įmonėmis ir pan., nes tai yra teritorijos, kuriose kariuomenė galėtų vykdyti savo manevravimo užduotis – judėti, tikrinti savo mobilumą. Tačiau tai nėra šaudyklos ir panašūs dalykai, kuriems reikia, pavyzdžiui, iškeldinti gyventojus ir pan.“ – Eltai sakė A. Anušauskas.

Todėl ministras leido suprasti, kad tokių teritorijų įkūrimas būtų kiek paprastesnis – kitaip nei poligonų rengimo atveju, iš teritorijų nereikėtų planuoti gyventojų iškeldinimo ar žemės perėmimo procedūrų.

„Ir dabar yra tokios karinės teritorijos, bet jos yra prie karinių poligonų. Šiuo atveju yra pavedimas paieškoti tokių karinių teritorijų, kurios nebūtų prie karinių poligonų – kadangi yra toks poreikis, nes didėjant karinei technikai, žinoma, poligonai užimami ir šaudymo pratyboms, ir panašiai“, – aiškino krašto apsaugos ministras.

„Naudojami iš esmės keliai, tam tikros teritorijos taip, kad būtų daromas minimalus poveikis civiliniam gyvenimui“, – pažymėjo jis.

Klausiamas, kada galėtų atsirasti tokios teritorijos ar pati kariuomenės veikimo koncepcija, A. Anušauskas nesileido spėlioti.

„Nenoriu spekuliuoti. Tiesiog reikia sukurti ir tiek“, – nurodė KAM vadovas.

Valdžios kuluaruose kalbama, kad naujų teritorijų dairomasi į Šiaurės Lietuvą. Konservatorius nelinko atskleisti, kur Lietuvoje galėtų atsirastų tokios kariuomenės naudojamos teritorijos. Visgi, patikino – alternatyvų yra daugiau.

„Tai vertinimo klausimas, kadangi mes to etapo nepraėję – t. y., tų potencialių teritorijų daugiau. Negalėčiau rištis prie kokios nors vienos. Bet jos daugiausiai pietų ir rytų Lietuvoje“, – sakė politikas.

ELTA primena, kad pirmadienį posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba (VGT) apsisprendė siūlyti Lietuvoje steigti dar vieną karinį poligoną.

„Išvada yra tokia, kad Lietuvoje mums reikia dar vieno poligono, kuriame galėtume atlikti brigados dydžio vieneto manevrą“, – pirmadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė prezidento patarėjas Kęstutis Budrys.

„Šiandieną VGT parekomendavo Vyriausybei su tokio poligono steigimu susijusius darbus įgyvendinti“, – sakė jis.

Anksčiau apie papildomo poligono poreikį kalbėjo ir NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. Jis ragino Krašto apsaugos ministeriją (KAM) apsvarstyti galimybę kurti bendrą Lietuvos ir Lenkijos poligoną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją