„Buvo matyti, kad nors komitetų nariai stiprių argumentų neturėjo, bet nuomonę jau buvo suformavę galutinę. Ir kas balsavimas bus toks, koks buvo, buvo galima tikėtis.

Bet labai norėjo, nepaisant to, būti išgirstiems. Ir paskleisti tą nesutikimo ženklą kuo plačiau“, – LNK žinioms sakė Vilniaus rajono savivaldybės posėdyje dalyvavusi mama Jurga Ralytė.

Jos teigimu, visos Vilniaus rajone gyvenančios šeimos, kurių vaikai yra valstybiniuose darželiuose „yra likę už brūkšnio“.

„Šeimos yra paliktos vienos kovoti su dideliais mokesčiais už darželį. Nors teisė į darželį visoms šeimoms turi būti užtikrinta vienodai“, – kalbėjo J. Ralytė.

Kita, Avižieniuose gyvenanti mama Asta Mateikienė LNK pasakojo, jog spalio mėnesį jos sūnui sueis dveji.

„Ir kaip jau sakiau per posėdį, Avižienių seniūnijoje 41 darželyje, Riešės moduliniame – 21, o Bukiškyje 31 vietoje. Šiais metais darželio ne. Belieka privatus, vaikas šiuo metu ir lanko privatų darželį, aš jau grįžau į darbą. Už labai nekuklią 500 eurų sumą“, – pasakojo ji.

Robert Duchnevič

Vilniaus rajono meras R. Duchnevičius LNK sakė, kad įtakos daro ir artėjantys rinkimai.

„Reikia pabrėžti, kad tai buvo politinis sutarimas. Tas sutarimas egzistuoja, bendradarbiavimo sutartyje. Tai yra viena iš priemonių, kuri sprendžia problematišką situaciją. Tai nėra sprendžiamojo priemonė.

Mes norime išsilyginti su miestu, kuris šiaip vilioja mūsų gyventojus tiesiog. Ir suprantame, kad iš gyventojų pajamų mokesčio mes gautume žymiai daugiau pajamų nei išleistume tų išlaidų. Bet, deja, politinių taškų medžiojimas prieš artėjančius rinkimus kitais metais turbūt tapo viršūne, nes politikai pasikeitė kitaip, nei buvo sutarta“, – situacijos vertinimą pateikė R. Duchnevičius.

Jis žadėjo, jog yra nusimatęs tam tikrus veiksmus, kurių žada imtis.

Vilniaus rajono savivaldybė pirmadienį pritarė siūlymui skirti penkiskart mažesnę nei siūlyta anksčiau mėnesinę kompensaciją už privačius darželius, kai vaiko ir vieno iš tėvų ar globėjų deklaruota gyvenamoji vieta yra Vilniaus rajono teritorijoje. Šeimoms bus skiriamos 25 eurų dydžio kasmėnesinės išmokos.

Siūlymui pritarė 18 tarybos narių, prieš balsavo 11.

Tokį siūlyma rajono tarybai pateikė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovė Renata Sobieska.

„Savivaldybės prioritetas turėtų būti nuosavų darželių plėtra (…) kad jais galėtų naudotis visi gyventojai, nepriklausomai nuo socialinės ir finansinės padėties. Ir nepriklausomai nuo tautinės priklausomybės“, – posėdyje teigė R. Sobieska.

Kita LLRA-KŠS atstovė Teresa Demeško kvietė tarybą palaikyti partietės siūlymą.

„Tai bus investicija į ateitį ir kažkokia galimybė paveikti mūsų mažųjų auklėjimą, kad būtų puoselėjamos kažkokios krikščioniškos vertybės, o ne genderizmo vertybės“, – sakė T. Demeška.

Anksčiau rajono meras Robert Duchnevič siūlė Vilniaus rajone gyvenančioms šeimoms skirti 120 eurų dydžio kompensaciją už privačius darželius. Svarstant projektą, jis tarybą kvietė grįžti prie pirminio siūlymo.

„Dėl sumos dydžio – (…) norime, kad ji būtų konkurencinga su sostine, į kurią persideklaruoja mūsų gyventojai, nerasdami čia vietos. Dėl to ji tokia buvo. Tai mano pasiūlymas yra grįžti prie pirminio projekto“, – teigė meras.

Palaikymą mero siūlymui tarybos posėdyje išreiškė ir „Laisvės“ partijos narys Daniel Ilkevič, kviesdamas grįžti prie pirminio siūlymo varianto.

„Siūlau kompromisinį variantą – grįžti priėmimo stadijoje prie varianto, dėl kurio sutarėme visi ir taip išspręsti šią problemą ir pagerinti situaciją tiek savivaldybei, tiek tėvams“, – kalbėjo „laisvietis“.

Artūras Želnys, išrinktas į savivaldybę pagal Centro dešinės sąrašą, pažymėjo, kad 25 eurai nėra reikšminga kompensacija.

„Tai yra pasityčiojimas iš vaikų (…) 25 eurai yra pasijuokimas šiais laikais“, – sakė jis.

Savo ruožtu kitas LLRA-KŠS narys Waldemar Urban atkreipė dėmesį, kad bet kokia kompensacija jau yra didesnė nei šiuo metu.

„Keista girdėti, kad kažką mažiname – bet koks sprendimas yra į didinimo pusę, nes dabar savivaldybė kompensuoja nulį. Tai bet kokia suma jau bus didesnė nei dabar“, – sakė W. Urban.

ELTA primena, kad Vilniaus rajono savivaldybės taryba po pateikimo rugpjūtį pritarė siūlymui kompensuoti ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų lankymą privačiuose darželiuose.

Nutarta, kad mėnesinė kompensacija vaikui siektų 120 eurų.

Meras R. Duchnevič teigė, kad toks sprendimas sudaro sąlygas didinti vaikų ugdymo darželiuose prieinamumą. Be to, tąkart teigė jis, yra daug atvejų, kai rajone faktiškai gyvenantiems tėveliams tenka deklaruoti gyvenamąją vietą Vilniaus mieste tam, kad turėtų savo vaikams vietą darželyje.

„Dėl to mes, kaip savivaldybė, netenkame nemažai pajamų, kurias galėtumėme nukreipti į įvairias reikalingas investicijas“, – sakė R. Duchnevič.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: