Kaip ketvirtadienį laidai „Delfi diena“ sakė politologas, procesas bus ilgas ir klampus.

„Trumpas bandys išnaudoti visas įmanomas priemones tam, kad gintųsi ir tuo pačiu pasitelks šį teisminį procesą kaip galimybę paskatinti savo rinkėjus mobilizuoti, paskatinti juos artėjančių rinkimų kontekste jį palaikyti pirmiausia kaip respublikonų kandidatą į prezidentus, o vėliau jau ir kaip partijos oficialiai nominuotą kandidatą federaliniuose rinkimuose.

Aišku, kad Trumpas bandys apversti tai aukštyn kojomis ir paversti tai savo stiprybe, bet ar jam tai pavyks padaryti, parodys laikas“, – Delfi TV komentavo L. Kojala.

Jo teigimu, pateikti kaltinimai yra rimti, o argumentai jiems atrodo įtikinantys.

„Daliai rinkėjų tai gali pasirodyti šiek tiek per daug“, – įvertino RESC direktorius.

Jis taip pat paaiškino, kad teisėsaugos pareigūnai jautriai vertina situaciją, nes nenorima sukurti įspūdžio, kad teisėsauga kišasi į politinį procesą.

„Donaldui Trumpui buvo sudaryta galimybė grąžinti dokumentus – ilgą laiką vyko susirašinėjimas tarp jo ir jo atstovų bei pareigūnų, bet kadangi tai nevedė prie jokių rezultatų, tai iš esmės vienintelė išeitis buvo kratos ir dabar prasidėjęs kaltinamasis procesas“, – kalbėjo L. Kojala.

Linas Kojala

Jo teigimu, vis dėlto D. Trumpui būtų sudėtinga laiėmti šalies prezidento rinkimus, į savo rėmėjų gretas nepritraukiant dalies „viduriniųjų“, žmonių, iki galo neapsisprendusių, balsų.

„O jiems esamas procesas gali tapti paskata vis dėlto Trumpą nurašyti kaip netinkamą kandidatą, nes kaltinimai tikrai yra rimti. Visi puikiai supranta, kad potencialiai dėl slaptų dokumentų ir jų išviešinimo galėjo kilti grėsmė ne tik Jungtinių Valstijų interesams, bet ir įvairiems JAV pareigūnams, dirbantiems visame pasaulyje“, – pastebėjo politologas.

Istorinė byla

D. Trumpas – pirmasis buvęs prezidentas Amerikos istorijoje, apkaltintas federaliniais kaltinimais. Jam pateikti 37 kaltinimai. CNN šią bylą prilygino „žemės drebėjimu“ visai JAV politikai. Apie tai plačiau taip pat buvo kalbama antradienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

„D. Trumpas ir skandalai ar žemės drebėjimai yra gana dažnai kartu naudojamos sąvokos, tai jau galbūt šiek tiek yra devalvuota, bet iš tikrųjų tai yra istorinis įvykis – federaliniai kaltinimai, jų daugiau nei dešimt, apie 40. Šįkart, atrodo, jie yra pakankamai rimti, nes yra pagrįsti“, – sakė L. Kojala.

L. Kojalos teigimu, D. Trumpas turi daug rėmėjų, kurių gausu visoje šalyje – visi prisimena ir įvykius JAV 2021-aisiais, kai buvo šturmuoti Kongresų rūmai.

Donaldas Trumpas

„Aš manau, kad pareigūnai dabar bus pasirengę įvairiems scenarijams, net jei visai neseniai įvykę panašūs įvykiai valstijos mastu, kai Trumpui buvo pateikti kiti kaltinimai, tokių didelių, reikšmingų neramumų, kurie turėtų pasekmių, tarsi neiššaukė. Tai ir dabar, ko gero, nėra pagrindinis scenarijus, kad bus dideli neramumai, bet aš manau, kad pareigūnai vertina visas įmanomas aplinkybes“, – kalbėjo RESC vadovas.

Be to, pasak jo, suprantamas ir ryškus politinis kontekstas šiais klausimais, nes D. Trumpas yra ne tik buvęs šalies vadovas, bet ir naujas potencialus kandidatas į prezidentus.

„Turbūt yra įmanomi įvairūs scenarijai. Kai kas spekuliuoja, kad jam gali grėsti iki 10 metų nelaisvės, bet turbūt labai sunku įsivaizduoti tokį scenarijų, kad jam galėtų būti taikomos tokio masto bausmės, bet tai turbūt priklausys ir nuo paties Trumpo – kaip jis sureaguos. Jei jis bus linkęs bendradarbiauti, ieškoti tam tikro sutarimo, tuomet galbūt procesas gali būti trumpesnis, bet klausimas, ar tai yra šiandieninis Trumpo interesas“, – svarstė L. Kojala.

D. Trumpas visą procesą, kaip pastebėjo ekspertas, vadina visų jo rinkėjų persekiojimu, kurį vykdo neva korumpuota Joe Bideno administracija, o jis bando tam pasipriešinti.

„Tai politikas, kuris tikisi tai paversti konkrečiais balsais jau rinkiminiame kontekste“, – pastebėjo L. Kojala.

Tad buvęs prezidentas, anot pašnekovo, tiesiog gali būti nesuinteresuotas efektyviu bylos nagrinėjimu, nes ši tema rinkiminės kampanijos metu gali būti jam naudinga.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su politologu žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)