„Dabar aiškinamės tuos klausimus, tikrai nėra lengva – yra sukurtas krizių centras, bus bendras numeris, juo bandysime aiškintis. Šiuo metu į oro uostą, aišku, niekas patekti negali ir kažkaip, matyt, belgų valdžia centralizuotai bandys tą informaciją apdoroti ir po to ambasados galės gauti informaciją, nes tikrai užsieniečių per Briuselio oro uostą tikrai labai daug keliauja ir, manau, visos ambasados šiuo metu yra susirūpinusios tuo pačiu“, – telefonu iš Briuselio BNS sakė ambasadorius.

Jis nesiryžo prognozuoti, kada ši informacija galėtų paaiškėti.

Apie Belgijoje galimai nukentėjusius lietuvius Užsienio reikalų ministerija ragina pranešti elektroniniu paštu pilieciai@urm.lt arba į Lietuvos ambasadai Belgijoje. Belgijos krizių centro skelbiami telefono numeriai informacijai apie nukentėjusius gauti: 1771 (veikia skambinant iš Belgijos) arba +3227537300.

„Teo“ praneša, kad mobiliojo ir fiksuotojo ryšio skambučiai bei SMS iš „Omnitel“ ir „Teo“ tinklų į Belgiją ir iš Belgijos į Lietuvą nuo šiandien 10 val. ryto iki kovo 24 d. 10 val. ryto yra neapmokestinami.

Pasak G.Varvuolio, Belgijos sostinė pastarosiomis dienomis jau gyveno įtampoje dėl teroristinės grėsmės, o šis įvykis neabejotinai yra neeilinis ir sukrečiantis.

„Sprogimas oro uoste visada yra baisus įvykis, tikrai neeilinis įvykis ir atitinkamai valdžios reakcija greičiausiai bus neeilinė. Briuselis, aišku, tą tokį etapą pergyvena kovos su terorizmu – visai neseniai buvo sulaikytas dar likęs gyvas Paryžiaus atakų vienas iš dalyvių, tai, aišku, spekuliacijos yra, kad čia su tuo susiję, bet tuos ryšius nustato teisėsauga, šiuo metu laukiame žinių iš pačios belgų valdžios“, – kalbėjo G.Varvuolis.

„Briuselio oro uostas yra tikrai didelis tarptautinis oro uostas, turintis nemažai transatlantinių, kitų tolimų skrydžių. Tikrai, tai yra labai didelis oro uostas“, – pridūrė ambasadorius.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį sprogdinimus Briuselyje pavadino „brutaliu teroro aktu“ prieš žmogiškąsias vertybes, ir išsakė pasiryžimą padėti kovojant su terorizmu.

„Įvykdytas brutalus teroro aktas yra išpuolis ne tik prieš Belgijos žmones, bet ir prieš visą tarptautinę bendruomenę, prieš žmogiškąsias vertybes. Lietuva solidarizuojasi su Belgijos žmonėmis. Terorizmą įveiksime tik laikydamiesi drauge, todėl Lietuva tvirtai pasiryžusi toliau remti Belgijos ir tarptautines pastangas kovoje su terorizmu“, – rašoma URM pranešime.

Lietuvos vadovai reškia užuojautą ir smerkia galimą teroro aktą Briuselyje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius antradienį išreiškė solidarumą su sprogimo Briuselyje aukomis bei pasmerkė galimą teroro aktą.

Prezidentė D.Grybauskaitė savo „Twitter“ paskyroje nurodė, kad Briuselyje įvykdyti „siaubingi terorizmo aktai“.

„Solidarizuojuosi su visais, kurie buvo paliesti“, – rašo prezidentė.

„Reiškiu gilią užuojautą žuvusiųjų šeimoms, artimiesiems, visiems Belgijos iš kitų šalių žmonėms, kuriuos palietė ši skaudi tragedija. Linkiu susitelkimo šią sunkią netekties valandą, sveikatos ir stiprybės sužeistiesiems“, – užuojautoje sako Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Jis išreiškė užuojautą Belgijos ir kitų šalių žmonėms dėl žuvusiųjų sprogimų metu Briuselio oro uoste. A.Butkevičius pabrėžia, jog bet koks terorizmo aktas, jei pasitvirtins tokia informacija, yra beprasmė ir smerktina priemonė politiniams tikslams siekti.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė savo užuojautoje rašo, kad Lietuva sukrėsta „šio niekuo nepateisinamo demonstratyvaus žiaurumo, pareikalavusio taikių žmonių gyvybių“.

Per sprogdinimus Briuselio oro uoste ir metropoliteno stotyje žuvo mažiausiai 21 žmogus. Belgijos pareigūnai sprogimus pavadino teroro išpuoliais. Belgija antradienį paskelbė aukščiausio lygio kovos su terorizmu parengtį.