Vertindamas 1991 metų sausio įvykius, kuomet sovietų kariuomenei užimant Vilniaus televizijos bokštą žuvo 14 beginklių žmonių, jis sako, jog būtent per juos subyrėjo sovietų imperija.

"Sovietų imperija subyrėjo ne tiek tuo metu, kai byrėjo ir subyrėjo Berlyno siena, bet tuo metu, kai ta imperija atsimušė į mūsų barikadų dieną, kaip tik Sausio 13-ąją. Ir šios pergalės, šios apgintos laisvės dienos svarba visame tame, kas vyko sovietinės imperijos byrėjimo laikotarpyje, yra neįkainojama", - ketvirtadienį interviu Žinių radijui prisimindamas 1991-ųjų įvykius sakė A.Kubilius.

Vyriausybės vadovas sakė, jog kai kuriuos atsakymus šių žudynių byloje Lietuva gaus tik Rusijai žengus į "tikrų demokratinių vertybių pusę".

"Tokios bylos tyrimas priklauso ir nuo to, kiek mūsų teisėsaugos institucijoms pavyksta pasiekti, kad įtariamieji būtų apklausti, kad mums padėtų tų šalių teisėsauga, kuriose jie šiuo metu gyvena, kaip žinia, kol kas, deja, Rusijos teisėsauga šiuo požiūriu nėra labai bendradarbiaujanti, todėl bylos tyrimas vyksta ne taip sparčiai, kaip mes norėtume", - interviu sakė premjeras.

"Aišku, buvo galbūt tam tikro aplaidumo ir mūsų prokuratūros prieš keletą metų, bet šiuo metu matom pakankamai nuosekliai dirbančią prokuratūrą, ir aš tikiuosi, kad tas darbas bus tęsiamas, o į kai kuriuos klausimus atsakymų galėsime sulaukti tik tada, kai pačioje Rusijoje vidaus situacija bus pasikeitusi tiek į tikrų demokratinių vertybių pusę, kad pačioje Rusijoje bus siekiama ir norima rasti atsakymus į tuos klausimus, kurie rūpi mums apie 1991 metų įvykius", - kalbėjo A.Kubilius.

Šią savaitę Generalinė prokuratūra pranešė gavusi Rusijos atsakymą, jog ji atsisako Lietuvos prokurorų prašymu apklausti buvusį Sovietų Sąjungos vadovą Michailą Gorbačiovą byloje dėl 1991 metų Sausio 13-osios žudynių, šią savaitę pranešė Generalinė prokuratūra.

Prokurorų teigimu, Rusija M.Gorbačiovą apklausti atsisakė remdamasi nuostata, kad teisinė pagalba neteikiama, jei tai gali pakenkti "prašymą gavusios šalies suverenitetui ar saugumui, visuomeninei tvarkai ar kitiems esminiams interesams".

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Byloje yra 23 įtariamieji karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui. 21 iš jų yra Rusijos pilietis, Maskva juos išduoti atsisako.