Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį rengiasi pritarti pačios sudarytos darbo grupės išvadoms, kuriose konstatuojama, kad Liberalų sąjūdis (LS), kuriam įtarimus yra pareiškusi teisėsauga, šiurkščiai pažeidė įstatymą, pasinaudodamas partiečio Š. Gustainio įkurto „Taikomosios politikos instituto“ mokymais, bet to nedeklaruodamas.

DELFI pavyko gauti VRK sudarytos darbo grupės, vadovautos VRK vicepirmininko Vincento Vobolevičiaus, parengtą sprendimo projektą, dėl kurio ketinama balsuoti. Šiame projekte siūloma LS praėjusių metų rinkimų kampanijos į Seimą išlaidomis pripažinti ir su šios partijos nario Š. Gustainio, kuriam yra pareikšti įtarimai LS korupcijos byloje, įsteigto „Taikomosios politikos instituto“ (TPI) praėjusių metų sausio 16 – balandžio 24 dienomis organizuotų mokymų „Ready to Win“ („Pasirengę laimėti“) rengimo išlaidas.

Jos sudarė 45,3 tūkst. eurų, ir nebuvo deklaruotos kaip partijos gauta parama rinkimams.

VRK siūloma pripažinti, kad LS šiurkščiai pažeidė Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą, kadangi 2016 metų Seimo rinkimų politinės kampanijos finansavimo metu pateikė žinomai klaidingus duomenis – tai yra, nenurodė TPI nepiniginės aukos ir mokymų „Ready to Win“ išlaidų.

Surengė mokymus partiečiams, bet tai neigė

VRK sudaryta darbo grupė, kuri, kaip matyti iš DELFI turimų dokumentų, rėmėsi ikiteisminio tyrimo medžiaga, taip pat Vilniaus apygardos prokuratūros, paties Š. Gustainio ir dar vieno asmens suteikta informacija, nustatė, kad praėjusių metų pirmoje pusėje rengti mokymai „Ready to Win“ buvo skirti parengti liberalų kandidatus rinkimams.

„Didžiausią projekto „Ready to Win“ mokymų dalyvių dalį sudarė LS nariai (iš užduotyje 87 nurodytų asmenų 79 yra sumokėję nario mokestį LS, taip pat yra gauti atsakymai iš Teisingumo ministerijos informacinės sistemos, patvirtinantys šių asmenų narystę). Maždaug pusė šiuose mokymuose dalyvavusių asmenų buvo LS iškelti kandidatais 2016 metų Seimo rinkimuose. Į projekto „Ready to Win“ mokymus vyko uždara atranka, kurią faktiškai vykdė LS nariai arba su šia partija susiję asmenys“, – nurodoma darbo grupės išvadose.

DELFI primena, kad minimi mokymai buvo rengiami tuo metu, kai jokie įtarimai LS dar nebuvo pareikšti. To meto viešosios nuomonės apklausos liberalams rinkimuose prognozavo sėkmę, o tuometinis šios partijos lyderis Eligijus Masiulis, kuriam 2016 metų gegužę krito įtarimai stambaus kyšio iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio paėmimu, buvo laikomas vienu iš realių pretendentų į premjero postą.

Šių metų gegužę DELFI pirmiesiems paskelbus apie abejonių sukėlusius Š. Gustainio instituto priešrinkiminius mokymus liberalams, juose dalyvavęs dabartinis partijos lyderis Vilniaus meras Remigijus Šimašius tvirtino, kad renginyje jis skaitė pranešimą apie lyderystę bei motyvaciją dalyvauti politikoje.

Liberalų sąjūdžio mokymai, Best Santakos Hotel, 2016.02.28

„Neturiu informacijos, iš kokių lėšų buvo surengti minėti mokymai“, – tokį atsakymą DELFI gegužę perdavė R. Šimašius.

Tuo metu pasiteiravus, ar apie šiuos mokymus, kuriuose prieš Seimo rinkimus dalyvavo partijos kandidatai, Liberalų sąjūdis deklaravo Vyriausiajai rinkimų komisijai, R. Šimašius tvirtino, jog tapęs partijos pirmininku, pareikalavo Liberalų sąjūdžio sekretoriato informacijos apie partijos narių anksčiau įkurtų įstaigų veiklą. „Partijos sekretoriatas mane užtikrino, kad Liberalų sąjūdis neturėjo jokių sutarčių su Taikomosios politikos institutu ir neužsakinėjo jokių mokymų organizavimo paslaugų“, – nurodė partijos pirmininkas.

Šmėžuoja žinomos pavardės

VRK tyrimo išvadose teigiama, kad pagrindinis minėtų mokymų iniciatorius, turinio formuotojas ir koordinatorius, atlikęs kai kuriuos organizacinius darbus, buvo tuo metu Seimo nario pareigas ėjęs LS narys ir kandidatas rinkimuose Š. Gustainis.

Į pagalbą jis pasitelkė lektorius – Aušrinę Armonaitę, tuo metu Vilniaus miesto tarybos narę, dabar parlamentarę, vieną iš LS lyderių, įvardijamą kaip vieną iš realiausių pretendentų į partijos pirmininko postą. Tarp lektorių minimi ir Jaunius Špakauskas, šiuo metu einantis „Maxima LT“ Korporacinių reikalų departamento direktoriaus pareigas, bei viešųjų ryšių specialistė Jurga Tapinienė, dar neseniai buvusi visuomeninė LS lyderio Vilniaus mero R. Šimašiaus padėjėja ryšių su visuomene bei strateginės komunikacijos klausimais.

„Dalis projekto „Ready to Win“ lektorių yra tiesiogiai arba netiesiogiai susiję su LS“, – konstatavo darbo grupė.

Jos surinktoje medžiagoje taip pat nurodoma, kad, pagal turimą informaciją, dalis tuometinės LS vadovybės – pirmiausia E. Masiulis bei R. Šimašius – žinojo apie vykdomus mokymus ir juose dalijosi patirtimi.

Nors LS atstovai kurį laiką bandė neigti, kad „Ready to Win“ mokymai buvo skirti rinkimams, nes prasidėjo dar iki oficialios rinkimų kampanijos pradžios, VRK darbo grupė konstatavo: Seimo rinkimų kampanija prasidėjo 2016 metų balandžio 9 dieną, taigi, dalis mokymų vyko jau jos metu.

Pakišo patys save

„Tai, kad mokymų „Ready to Win“ išlaidos nebuvo deklaruotos VRK, patvirtina ir LS atsakymas (2017.10.11), kuriame nurodyta: „Mokymų „Ready to Win“ išlaidos nebuvo ir negalėjo būti nurodytos VRK pateiktuose LS finansiniuose dokumentuose, nes, kaip minėta, LS neorganizavo šių mokymų ir todėl neturėjo ir negalėjo turėti jokių finansinių ar su panašiais klausimais susijusių dokumentų, kuriuos būtų galėjusi ir privalėjusi pateikti VRK“, – nurodoma išvadoje.

Beje, teikdami tokį atsakymą VRK, liberalai patys sau išsikasė duobę. Remdamasi šiuo atsakymu, VRK darbo grupė konstatavo, kad LS deklaruoja nesudarinėjęs sutarties su TPI dėl mokymų, taip pat neapmokėjęs jų išlaidų, todėl „TPI apmokėtos projekto „Redy to Win“ mokymų organizavimo išlaidos, įskaitant jų metu suteiktas mokamas ir nemokamas intelektinės veiklos paslaugas ir produktus, laikytinos TPI nepinigine auka LS ir tuo pačiu LS pajamomis natūra“.

Liberalų sąjūdžio mokymai, 2016.04.10

VRK darbo grupės projekte akcentuojama: praėjusių metų Seimo rinkimams LS politinei kampanijai buvo nustatytas 740 tūkst. eurų limitas kandidatų sąrašui daugiamandatėje apygardoje ir daugiau kaip 314 tūkst. eurų vienmandatėse rinkimų apygardose 15 keltų kandidatų. Vėliau LS finansavimo ataskaitoje nurodė patyrusi 565,4 tūkst. eurų išlaidų.

„Pridėjus mokymų „Ready to Win“ organizavimo išlaidas (45 336,86 euro), bendra išlaidų suma (610,7 tūkst. eurų) nebūtų viršijusi LS išlaidų limito“, – tokia nuostaba reiškiama VRK darbo grupės išvadų projekte.

Dengėsi ikiteisminiu tyrimu

Kokį planą, rengdami nedeklaruojamus rinkiminius mokymus, brandino liberalai, tiesaus atsakymo gauti nepavyko ir VRK. Jos dokumentuose fiksuojama, kad į visus klausimus dėl mokymų pristatymo LS lyderiams, informacijos apie mokymus platinimą, dalyvių atranką, dalyvio mokestį ir panašiai, Š. Gustainis atsakė vienodai: „Viešoji įstaiga TPI, kurios vienas iš dalininkų buvau, buvo likviduota 2016 metais, todėl pateikti jūsų prašomų dokumentų ir informacijos neturiu galimybės“.

Š. Gustainis tvirtino buvęs tik vienas iš TPI steigėjų, niekada nedalyvavęs jos valdyme, o nemalonumais LS virtusiuose mokymuose dalyvavęs tik kaip lektorius.

Buvęs politikas prisidengė net jo atžvilgiu vykdomu ikiteisminiu tyrimu. „Noriu pabrėžti, kad jūsų rašte minimos aplinkybės yra ikiteisminio tyrimo, kuriame aš turiu įtariamojo statusą, duomenys. Sutinkamai su baudžiamojo proceso kodeksu, ikiteisminio tyrimo duomenys yra neskelbtini. Todėl aš, net ir žinodamas tam tikrą informaciją, negalėčiau jos atskleisti, komentuoti ar kitaip platinti“, – savo atsakyme nurodė jis.

Liberalai iki šiol aktyviai tvirtina, kad tuometiniai jų lyderiai mokymuose dalyvavo tik kaip kviestiniai asmenys. Esą dabartinis pirmasis partijos vicepirmininkas parlamentaras Eugenijus Gentvilas buvo pakviestas TPI atstovų ir pristatė „savo kaip politiko lyderystės istoriją“, dabartinis LS pirmininkas R. Šimašius „dalinosi asmenine kaip politiko patirtimi“.

„Pagal darbo grupės surinktas viešai skelbiamas nuotraukas, mokymuose buvo eksponuojama LS ir TPI atributika. Keliose nuotraukose užfiksuoti mokymuose dalyvaujantys E. Masiulis ir R. Šimašius, o fone matomas plakatas su LS logotipu. Be to, didžiąją dalį mokymų dalyvių sudarė LS nariai. Atsižvelgiant į šias aplinkybes, manytina, kad E. Masiulis (tuometinis partijos pirmininkas) ir R. Šimašius (valdybos narys) dalėjo ir turėjo žinoti apie tai, kad TPI organizuoti mokymai skirti LS nariams“, – nurodė VRK darbo grupė.

DELFI primena, kad šių metų rugsėjo pabaigoje LS buvo pareikšti įtarimai dėl to, kad šis juridinis asmuo, veikdamas per partijos pirmininką, 2012-2016 m. kadencijos Seimo narį E. Masiulį ir partijos valdybos narį, 2012-2016 m. kadencijos Seimo narį Š. Gustainį, padarė sunkius nusikaltimus, numatytus LR baudžiamojo kodekso 225 str. 3 d. (stambaus masto kyšininkavimas) ir 226 str. 4 d. (stambaus masto prekyba poveikiu).