„Saudargo projektas kelia mažiau ginčų, jis yra priimtinesnis Seimo narių daliai. Tai kodėl reikia dėl to ginčytis – sąlygos sudaromos visos tos pačios“, – Eltai teigė Liberalų sąjūdžio frakcijai Seime priklausantis Viktoras Pranckietis.

Politikas mano, kad šios Civilinio kodekso pataisos, įtvirtinančios „artimojo ryšio“ statusą, mažiau priešintų ne tik politikus, bet ir visuomenę.

Viktoras Pranskietis

„Aš konsultuojuosi su žmonėmis susitikimuose, susirinkimuose ir beveik vienareikšmiškai visur yra reiškiama tokia nuomonė. Tai kodėl mes turėtume neatsižvelgti į žmonių nuomonę“, – stebėjosi politikas.

Todėl politikas akcentuoja, kad jo pozicija dėl Civilinės sąjungos įstatymo išliks nepakitusi – dalies valdančiųjų parengto projekto parlamentaras nepalaikys.

„Mano pozicija nesikeičia. Svarstymo stadijoje buvo dalis Seimo narių nuvilti tuo, kad juos išsiuntė į komandiruotę ir patikino, kad tikrai nebus svarstoma. Bet tai buvo paprasčiausia manipuliacija – įdėjo projektą į darbotvarkę, žinodami, kad tų narių, kurie nepritaria įstatymui, nebus“, – sakė V. Pranckietis.

„Dabar, matyt, tokioms manipuliacijoms niekas nepasiduos. (...) Tai reiškia, kad reikia svarstyti Pauliaus Saudargo siūlymą ir bandyti žiūrėti, ar toks įstatymas būtų tinkamas Seimo daugumai“, – pridūrė jis.

Kritiškai Civilinės sąjungos įstatymo projektą vertina ir V. Pranckiečio frakcijos kolega Ričardas Juška.

„Kol kas mano pozicija dėl Civilinės sąjungos nepasikeitė – projekte matau trūkumų“, – Eltai sakė R. Juška, patikindamas, kad projekto priėmimo stadijoje nepalaikys.

Ričardas Juška

Politikas teigia kol kas negalintis vienareikšmiškai atsakyti ir kaip balsuotų dėl P. Saudargo siūlymo įtvirtinti „artimojo ryšio“ statusą. Politikas pripažįsta visų pirma norintis atidžiau susipažinti su alternatyva Civilinės sąjungos įstatymui laikomu projektu.

„Negalėčiau vienareikšmiškai atsakyti todėl, kad jei papildomai kas nors teikiama, reikės su tuo susipažinti. Niuansai lemia – išsireiškimai, sąvokos yra labai svarbu ir jautru“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narys.

Konservatorius P. Saudargas ketina raginti Seimą grįžti prie anksčiau teiktų Civilinio kodekso pataisų, įteisinančių „artimojo ryšio“ sąvoką. Politikas mano, kad ši iniciatyva turi būti įtraukta į Seimo darbotvarkę tada, kai parlamentas balsuos dėl Civilinės sąjungos įstatymo projekto.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo gegužės mėnesį pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Įstatymą skeptiškai vertina dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje. Abejones dėl projekto ne kartą yra išsakęs ir prezidentas, vis pakartodamas, kad laukia galutinio Seimo apsisprendimo.

Tačiau antradienį po susitikimo su Seimo valdyba prezidentas Gitanas Nausėda pažymėjo, kad įstatymais reglamentuojant tos pačios lyties asmenų santykius svarbu išsaugoti Konstitucijos turinį ir dvasią.