„Vieną kandidatą labai gerai pažįstu ir galiu pasakyti, kad niekam nekils jokių abejonių dėl jo paskyrimo į ministrus. Bet jokių kalbų ir pasakymų. Pilnai pažįstu žmogų, kuris pasiūlytas į Žemės ūkio ministeriją“, - trečiadienį po susitikimo su Darbo partijos pirmininku Viktoru Uspaskichu sakė A. Butkevičius.

„Tikrai labai gerai galiu atsiliepti“, - pridūrė socialdemokratų lyderis.

Politikas patvirtino sulaukęs kito kandidato ir į kultūros ministrus, tačiau šio asmens jis sakė asmeniškai nepažįstantis.

„Turiu ir kandidatą į kultūros ministrus. Turiu pasakyti, kad šito kandidato nepažįstu, aišku, esu jį matęs girdėjęs apie jį. Tikiuosi, kad šiandien vakar bus galutinai pateiktos visos kandidatūros“, - teigė A. Butkevičius.

„Manau, kad vakare bus priimtas galutinis sprendimas, kad būtų pilnas sąrašas kartu su nauju kandidatu į žemės ūkio ministro postą bei nauju kandidatu į kultūros ministro postą“, - teigė politikas.

Vyko pokalbiai su K.Kristinaičiu

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas nesutiko atskleisti, ką vėl siūlo į kultūros ir žemės ūkio ministrus.

„Pristačiau premjerui pasirinkimą, premjeras apsispręs. Iš pirmo žvilgsnio jam patinka, jis aišku aprobuos su prezidente, mūsų Ekscelencija, o aš, kaip visada, jums sakau, komentuosiu tik po prezidentės dekreto – pasirašyto arba nepasirašyto“, - sakė V. Uspaskichas.

Paklaustas, ar žemės ūkio ministru galėtų tapti Kęstutis Kristinaitis, žemės ūkio ministru dirbęs Rolando Pakso Vyriausybėje, V. Uspaskichas nepaneigė, jog su K. Kristinaičiu pokalbiai vyko, tačiau, anot „darbiečio“, į šį postą nesiveržia pats K. Kristinaitis.

„Su K. Kristinaičiu buvo pokalbiai, K. Kristinaitį, tarp kitko, rekomendavo irgi iš kai kurių struktūrų, kurios susijusios su žemės ūkiu, jis buvo ministru, kaip žinote, bet jis pats, tarp kitko, nesiveržia. Jis nesiveržia. Ir aš pasakiau: „Jeigu tu nori ir taip toliau, tai mes galime pratęsti tą pokalbį, bet turi apsispręsti“. Aš neturiu vienareikšmiškos nuomonės, turiu su komanda mūsų pakalbėti, tada galima būtų priiminėti sprendimą“, - aiškino V. Uspaskichas.

„Blin“ iš eterio nedingsta

Komentuodamas žurnalistams apie ministrus, V. Uspaskichas nevengė ir būdingo pertaro „blin“. Paklaustas, kodėl į susitikimą su A. Butkevičiumi atvyko drauge su Seimo nariu Mečislovu Zaščiurinsku, V. Uspaskichas nusistebėjo, kad tai įdomu. Perklausus, gal jis siūlomas į aukštas pareigas, „darbiečių“ vadovas tai paneigė.

„Blin, būčiau nesugalvojęs tokios intrigos. Ne, jis visiškai kitu reikalu atėjo. Jis atėjo suderinti klausimą kaip Etikos ir procedūrų komisijos atstovas“, - sakė politikas.

Pasiteiravus, kodėl partijai taip sunku rasti tinkamus kandidatus į ministrų postus, Darbo partijos pirmininkas aiškino nesąs politikos naujokas bei kalbėjo apie kažkieno rezgamas intrigas.

„Gerbiamieji, aš tiesiog jau nenaujokas politikoje, ketvirtą kartą renkamas į šitą Seimą, į Europos Parlamentą, ministru buvau, visose stadijose man teko dalyvauti formuojant Vyriausybę, aš puikiai įžiūriu ir matau intrigas, labai puikiai orientuojuosi ir adresą galiu parašyti, iš kur eina ir iš kur auga kojos. Kai dirbant Ekonomikos komitete ateina koks nors projektas, aš tiksliai galiu parašyti vardą, pavardę, adresą, iš kur ir kokie interesai. Todėl, gerbiamieji, šitoje vietoje, nenoriu aš atskleisti, tegul patvirtina aukščiausi vadovai, aš gerbiu ir prezidentę, ir premjerą A. Butkevičių – nenoriu iš anksto kvestionuoti jų ateities sprendimų“, - aiškino politikas.

Klausiamas, kodėl nesiūlo į ministrus Kęstučio Daukšio, V. Uspaskichas juokdamasis aiškino, esą sunkioji artilerija palikta pabaigai.

M.Kuklierius – parodomasis eksperimentas

V. Uspaskichas taip pat neigė, kad konservatoriaus Mindaugo Kuklieriaus siūlymas į žemės ūkio ministrus, buvo pokštas.

„Ne, Mindaugas buvo rimtai svarstomas, visiškai rimtai. Bet taip įvyko, kad jis tapo kaip parodomasis eksperimentas, nors kažkas galvoja, kad pokštas. Aš apie jį kalbėjau su konservatoriais, turėjau idealius atsiliepimus. Kalbėjau ir gavau rekomendacijas ir atsiliepimus iš septynių ar aštuonių žemės ūkio srities asocijuotų struktūrų, kalbėjau Žemės ūkio ministerijoje su specialistais – super atsiliepimai“, - pasakojo V. Uspaskichas.

„Maža to, aš pasidomėjau savo kanalais, kaip apie jį galvoja Prezidentūroje. Geri atsiliepimai. Bet teko tik jam pusiau apsivilkti „darbiečio“ marškinėlius ir žmogus tapo blogas. Aš tiek blogų paskui apie jį charakteristikų išklausiau. Tai, gerbiamieji, stebiuosi, kiek žmogus pablogėjo. 40 metų buvo supergeras, o per vieną naktį tapo superblogas. Tai galiu pasakyti – ačiū jums, kad padėjote atskleisti konservatorių veidmainystę, jų ten vertybę ar ne vertybę“, - tęsė Darbo partijos pirmininkas.

DELFI primena, kad A. Butkevičius atmetė mažiausiai du Darbo partijos kandidatus į žemės ūkio ministro postą – Rytį Šatkauską ir konservatorių M. Kuklierių, bei du arba tris kandidatus į kultūros ministro vietą.

Neoficialiai kalbėta, kad į kultūros ministrus siūlė renginių organizatorių Tadą Rimdžių ir aktorių Juozą Gaižauską.

Darbo partija į Vyriausybę iš viso turi deleguoti keturis ministrus – socialinės apsaugos, švietimo ir mokslo, kultūros ir žemės ūkio. Socialinės apsaugos ir darbo ministre siūloma Loreta Graužinienė, švietimo ir mokslo – Virginija Baltraitienė.