Iš artimųjų minėjime dalyvavo ir atėjusiųjų pagarbą priiminėjo tik prezidento našlė Kristina Brazauskienė. „Gal išvykę, nežinau. Kai tokia diena, turėtų prisiminti“, – apie minėjime nebuvusias dukras tarstelėjo K. Brazauskienė, po mirties su prezidento artimaisiais nebendraujanti.

„Mes net nežinojome, kad minėjimas bus. O ar tai buvo minėjimas, ar kas... Su šeima nuėjome ir pagerbėme uošvį ir tėvą vieni, o paskui vakare perskaitėme ir likome nemaloniai nustebinti, kad buvo minėjimas, jame dalyvavo ir Seimo pirmininkė. Mes apie tai nieko nežinojome“, – DELFI sakė A. Usonis.

A. Usonio teigimu, šeimai buvo pasakyta, kad Socialdemokratų partija kapinėse rinksis pusę trijų. „Tegul renkasi – manau, neturi būtinai ateiti šeima, jeigu ten partija renkasi. O paskui pas jus informacija taip pateikta, kad buvo oficialus renginys, o mes jį ignoravome. Taip tikrai nebuvo – mes tikrai nežinojome, tikrai gerbiame ir Seimo pirmininkę, jeigu būtume žinoję, kad ji bus ir bus renginys, tikrai būtume jame dalyvavę“, – kalbėjo prezidento žentas.

Pasak jo, jeigu Seimo pirmininkės ir partiečių vizitas sutapo spontaniškai, tai viena. Tačiau būtų skaudu, jei šeima nepakviesta į oficialų renginį.

„Nėra jokio ignoravimo. Mūsų santykių su Kristina nėra, tačiau tai nieko bendra neturi su kažkokiu oficialių renginių ignoravimu. Jeigu kur nors būtų pranešta, kad tai bus oficialus renginys, į kurį atvyks Seimo pirmininkė, ar Garbės sargybos kuopa, aišku, būtume jame dalyvavę. Jei tą informaciją kas nors skleidė, mums nepasakė, o jei pasakė Kristinai, tikimybė, kad ji mums pasakys, buvo nulinė“, – kartojo A. Usonis.

Jis prisiminė, kad keitėsi ir planuotas Mišių už A. Brazauską laikas. A. Usonio teigimu, per pirmosios A. Brazausko žmonos ir dukterų motinos Julijos mirties metines Mišos buvo užsakytos ir už ją, ir už prezidentą.

Č.Juršėnas: kas norėjo, tas dalyvavo

Česlovas Juršėnas
„Sunku pasakyti. Organizavome visi kartu, visiems buvo pranešta, kas norėjo, tas dalyvavo“, – situaciją komentavo partinės A. Brazausko pagerbimo komisijos pirmininkas Č. Juršėnas. Jis
papriekaištavo ir žiniasklaidai, iš anksto neinformavusiai, kad 14.30 val. prie A. Brazausko kapo organizuojamas gėlių padėjimas.

Kadangi antradienis – Seimo posėdžių diena, minėjimo ir Mišių laikas derintas ir kesliskart kaitaliotas.

„Galbūt tai buvo nesusipratimo pagrindas. Stengiamės apie visus pasikeitimus informuoti SMS žinutėmis ir telefonais, gal kas ko nors neišgirdo arba blogai suprato. Susirinko pakankamai daug žmonių“, – aiškina Č. Juršėnas.

Visgi Č. Juršėnas pripažįsta, kad minėjimas nebuvo oficialus valstybės pagerbimas. Pagrindiniai jo organizatoriai buvo partiečiai. „Tačiau mes stengėmės, kad būtų ir valstybinių institucijų atstovai, o, svarbiausia, gėlės. Gėlės buvo ir nuo prezidentės, ir nuo Vyriausybės, ir Vyriausybės kancleris dalyvavo. O aš pasišnekėjau su Seimo pirmininke, ji maloniai sutiko ne tik pusę trijų atvykti kartu su mumis, bet ir, neprieštaraujant kitoms frakcijoms, sutarėme, kad vakarinis posėdis būtų nustumtas į vėlesnį laiką“, – kalbėjo Č. Juršėnas.

Jo teigimu, kiekvieno reikalas, kaip kas renginį traktuoja. Č. Juršėnas pastebi, kad renginyje dalyvavo įvairių frakcijų atstovai, o aktyvesni ir drausmingesni buvo partiečiai.

„Šitas oficialumas gali būti vadinamas oficialumu ir gali būti vadinamas neoficialumu – renginys, paminėjimas. Čia toks žmogus, kuris visų žmogus, ne tik partijos, todėl mes kai tik pradėjome organizuoti, iškart šnekėjome, kad turi būti įvairių valstybinių institucijų atstovai – A. Brazauskas visų pirma yra valstybės žmogus, o po to partijos“, – sakė Seimo vicepirmininkas.