Tokias mintis Premjeras išsakė trečiadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje, kuriame buvo svarstomas klausimas dėl žemės valdymo teisės suteikimo Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijai ir įpareigojimo iki rugpjūčio 1 dienos parengti ir patvirtinti ilgalaikę Užutrakio dvaro panaudojimo programą.

"Ar yra tokia tikimybė, kad dvaras, parkas ir rūmai gali būti privatizuoti?", - teiravosi posėdyje Premjeras Kultūros ministerijos atstovų ir tik patikintas, kad tokios tikimybės nėra, kadangi objektas yra įtrauktas į neprivatizuotinų sąrašą, A.Brazauskas netikėtai pasiūlė svarstyti galimybę jį privatizuoti.

"Numatytos šio objekto reprezentacinės funkcijos - tušti žodžiai, kadangi niekada to nebus. Bent aš nematau horizonte tokios vietos, kad šitie rūmai, investavus 20-30 milijonų, būtų atstatyti be jokios funkcijos", - pareiškė Vyriausybės vadovas.

Anot A.Brazausko, galbūt šį ansamblį reikėtų privatizuoti, kaip tai neretai daroma kaimyninėje Lenkijoje.

"Išlaikant visus paminklosauginius reikalavimus, restauruoti rūmus, padaryti gražų viešbutį, konferencijų sales. Privati kompanija imtųsi. Lenkijoje labai plačiai šitai daroma ir labai gerai funkcionuoja", - dėstė savo viziją Vyriausybės vadovas, paraginęs apsvarstyti visas galimybes, kaip būtų galima atgaivinti unikalų parką, rūmus bei kitus pastatus.

"Dabar mes kaip šuo ant šieno - rūmai baigia sugriūti, nieko nedarom, pinigų neturim. Neinvestuosim nei jūs, nei niekas. Ir taip sunyks. Dar po dešimties metų liks tik pėdsakai", - sakė A.Brazauskas.

Kultūros ministerijai, kuri iki rugpjūčio 1 dienos turi parengti dvaro ansamblio perspektyvinio panaudojimo programą, pasiūlyta numatyti galimybę dvaro ansamblį privatizuoti.

ELTA primena, kad apie unikalaus Užutrakio dvaro rūmų ansamblio ir šalia esančio parko sutvarkymą bei galimybę pritaikyti reprezentacinėms reikmėms intensyviai kalbėta prieš keletą metų. Tuomet Prezidentas Valdas Adamkus, paskelbęs, jog imasi Trakų nacionalinio istorinio parko globos, paprašė Vyriausybės skirti būtinų lėšų keturiems Užtrakio buvusio dvaro ansamblio pastatams bei rūmams pritaikyti Lietuvos valstybės reprezentacinėms reikmėms.Tačiau Vyriausybės keitėsi, o Užutrakio ansamblis vis labiau nyko.

Užutrakis yra praėjusiame amžiuje pusiasalyje tarp Galvės ir Skaisčio ežerų pastatyti grafų Tiškevičių rūmai bei žinomo prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Andrė suprojektuotas parkas šalia jų.