Turtuolio R. Abramovičiaus pavardė lietuviškoje žiniasklaidoje mirgėjo 2007 metais, kai Tauragė minėjo 500 metų jubiliejų, o tuometis miesto meras į šią šventę buvo išsiuntęs kvietimą ir R. Abramovičiui.

Nors turtuolis apgailestaudamas kvietimo atsisakė, spaudoje prisiminta skaudi jo Tauragėje gyvenusios giminės istorija.

Tauragėje nekilnojamojo turto turėjo ne tik R. Abramovičiaus seneliai, bet ir tėvas Aronas, dėdė Abramas ir kiti giminės.

Abramovičiams Tauragėje priklausė maitinimo įstaiga ir viešbutis, bet pastatai iki šių dienų neišliko.

1941 metais sovietai Abramovičius ištrėmė, didžioji dalis šeimos tremtyje Komijoje praleido 17 metų. Būsimo oligarcho senelis žuvo tremtyje, senelei pavyko išgyventi.

R. Abramovičius tėvų neteko dar būdamas vaikas, jį užaugino dėdė.

„Radio Svoboda“ yra skelbusi, kad dėl savo šaknų oligarchas teoriškai galėjo prašyti Lietuvos pilietybės, o tai jau yra padaręs Maskvoje gyvenantis oligarcho dėdė.

Jam Lietuvoje buvo išmokėta piniginė kompensacija už neišlikusius pastatus ir skirta 30 hektarų žemės.

„Tauragės žinios“ yra skelbusios, kad kompensacija už neišlikusius pastatus buvo sumokėta milijardieriaus tėvo vyresniajam broliui Abramui Abramovičiui.

Jis Lietuvos piliečiu tapo dar 1996 metais. Ar dabar jau garbaus amžiaus sulaukęs A. Abramovičius yra gyvas, Delfi viešai prieinamuose šaltiniuose patikrinti nepavyko.

Prieš keletą metų pats R. Abramovičius įgijo Izraelio pilietybę.

2022 metais R. Abramovičiui, kaip Kremliui artimam oligarchui, Europos Sąjunga įvedė sankcijas. Skaičiuota, kad jo turtas sudaro apie 11 mlrd. eurų.

Nuo 2000-ųjų iki 2008-ųjų R. Abramovičius ėjo Čukotkos srities gubernatoriaus pareigas. V. Putinas ne kartą ragino magnatą ir toliau dirbti gubernatoriaus poste, tačiau šis jau buvo pradėjęs gyventi ir Rusijoje, ir Britanijoje.

Du vaikai turi lietuviškus pasus

Kad Rusijos oligarcho R. Abramovičiaus sūnus Arkadijus ir dukra Anna yra įgiję Lietuvos pilietybes, rodo tarptautinio žurnalistinio tyrimo „Cyprus Confidential“ metu nutekinti duomenys. Apie tai trečiadienį paskelbė tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Nei vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, nei Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje detaliai nekomentavo, kaip du Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus vaikai įgijo Lietuvos pilietybę, kada tiksliai tai įvyko. Pasak E. Gudzinskaitės, vaikai nėra sankcionuojamų asmenų sąraše, dėl to jie traktuojami kaip privatūs asmenys.

Tiesa, ministrė ir departamento vadovė pažymėjo, kad R. Abramovičiaus vaikai Lietuvos pilietybę įgijo iki karo Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)