Tiesa, ministrė ir departamento vadovė pažymėjo, kad R. Abramovičiaus vaikai Lietuvos pilietybę įgijo iki karo Ukrainoje.

„Aš nenorėčiau dabar tikslinti informacijos, aš tiesiog galiu pasakyti, kad tai buvo iki karo, iki karo šitie dalykai įvykę, bet detaliau pakomentuos Migracijos departamento vadovė, – kalbėjo A. Bilotaitė. – Ta informacija man yra pateikta, bet detaliau ta apimtimi, kiek galima, ją pristatys Departamento vadovė.“

Ministrė teigė, kad visuomenė turi žinoti dalykus, kurie susiję su viešuoju interesu, bet, pridūrė ji, yra ribojimai, susiję su duomenų apsauga.

„Mes vertinom tą situaciją iš saugumo situacijos, iš nacionalinio intereso, nacionalinio saugumo aspektų, matome, kad tai yra rimti dalykai, ir, taip, matome, kad tai yra visuomenės interesas“, – dėstė A. Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė

Savo ruožtu E. Gudzinskaitė teigė, jog viešasis interesas yra ribojamas proporcingumo ir asmens duomenų principais.

„Informacija jau yra paskelbta viešai. Daugiau komentuoti nenorėčiau, nes iš esmės kalbama apie privačius asmenis, kurie nėra sankcionuojamų asmenų sąraše. Pagal teisės aktus, jie turi teisę į privatumą“, – komentavo Migracijos departamento vadovė.

Panaikinti pilietybės net negalėtų, nes nėra tvarkos

Ji taip pat patvirtino, kad R. Abramovičiaus vaikai Lietuvos pilietybę įgijo iki „karų pradžios, senesniais laikais“.

„Proporcingumo prasme tai yra pakankamas [informacijos] kiekis“, – vertino E. Gudzinskaitė.

Paklausta, kiek R. Abramovičiaus vaikų turi Lietuvos pilietybę, vadovė teigė, kad du, bet informacija, pasak jos, dar tikrinama.

„Tuos asmenis ir jų šeimos narius mes patikrinsime, įvertinsime ir žiūrėsime, ką galime padaryti galiojančių teisės aktų kontekste“, – kalbėjo E. Gudzinskaitė.

Ji leido suprasti, kad R. Abramovičiaus vaikai Lietuvos pilietybę vis dar turi: „Jeigu asmenys nėra netekę Lietuvos Respublikos pilietybės, jie turi teisę gauti pasus. Naudodamasi proga, norėčiau dar kartą akcentuoti, kad mūsų Pilietybės įstatyme nėra nuostatų šiuo metu leidžiančių spręsti dėl pilietybės netekimo asmenims, kurie kelia grėsmę valstybės saugumui ar valstybės saugumo interesams, kai jie tą pilietybę gavo kitokiu būdu nei išimties tvarka.“

 Evelina Gudzinskaitė

Šią tvarką, pasak vidaus reikalų ministrės, artimiausiu metu svarstoma keisti: „Lietuviškas pasas negali būti priedanga sankcijų apėjimui. Tačiau, komentuojant šią situaciją, reikėtų pasakyti, kad šiuo metu galiojantis Pilietybės įstatymas numato galimybę atimti pilietybę gavusiems ją tik išimties tvarka, jeigu asmuo kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.“

Politikė teigė pavedusi Migracijos departamentui peržiūrėti sankcionuotų asmenų sąrašą ir įvertinti, kiek jame yra asmenų, kurie patys gavo Lietuvos pilietybę, arba tokią turi jų artimieji.

„Esame inicijavę atitinkamas įstatymo pataisas, kad, įvertinus saugumo situaciją, tokie asmenys mūsų šalies pilietybės galėtų netekti“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Tai yra, pilietybės galėtų netekti ir tie asmenys, kurie ją įgijo kilmės pagrindu, jei jų veiksmai keltų grėsmę nacionaliniam saugumui.

Skelbia, kad pasus naudojo sankcijų apėjimui

Kad Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus sūnus Arkadijus ir dukra Anna yra įgiję Lietuvos pilietybes, rodo tarptautinio žurnalistinio tyrimo „Cyprus Confidential“ metu nutekinti duomenys. Apie tai trečiadienį paskelbė tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Žurnalistai tarp nutekintos medžiagos iš Kipro finansinių paslaugų kontoros „Meritservus“ aptiko oligarcho sūnaus A. Abramovičiaus paso nuotrauką. Dokumentas buvo išduotas prieš dešimtmetį ir baigė galioti šių metų gruodžio 5 d. Paso nuotraukos autentiškumas patvirtintas Londono teisininko parašu.

Kada Lietuvos pasą įgijo oligarcho dukra A. Abramovič nėra aišku – dokumentuose aptiktas tik jos lietuviško paso numeris bei nurodyta Lietuvos pilietybė.

Žurnalistų išanalizuoti susirašinėjimai rodo, Arkadijaus ir Annos Abramovičių lietuviški pasai buvo panaudoti ir operacijoms, vertinamoms kaip bandymai apeiti oligarchui taikomas tarptautines sankcijas.

Metų pradžioje britų leidinys „The Guardian“ paskelbė, kad prieš prasidedant plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą R. Abramovičius didžiąją dalį savo turto perskirstė savo septyniems vaikams. Skaičiuojama, kad perleisto turto vertė – mažiausiai 4 mlrd. dolerių.

R. Abramovičius turi lietuviškų šaknų. Skelbta, jog Tauragėje prieš Antrąjį pasaulinį karą gyveno R. Abramavičiaus seneliai, tėvai ir kiti giminės, kurie vėliau sovietų buvo ištremti į Sibirą.