„Daug negautų atsakymų dar“, - BNS sakė komisijos vadovas liberalas Vitalijus Gailius, paprašytas paaiškinti, kodėl norima ilgiau analizuoti Skardžiaus šeimos verslą. Parlamentaras tikino, kad ilgam darbo pratęsti nebus prašoma.

Pasak jo, į komisijos posėdį norima pasikviesti dar du A.Skardžiaus šeimos iš dalies valdomos Baltarusijos energetikos įmonės „Investenergostroj“ akcininkus - po 20 proc. įmonės akcijų turinčius parlamentaro žmoną Snieguolę ir Rusijos pilietį Rustemą Nigmetzianovą, turintį leidimą gyventi Lietuvoje. Pirmą kartą kviesta S.Skardžiuvienė vietoj savęs atsiuntė advokatą.

V.Gailius taip pat pranešė, kad Skardžių šeimos draugas, valdantis 40 proc. „Investenergostroj“ akcijų, Romualdas Patalavičius yra dirbęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Artūro Paulausko visuomeniniu padėjėju, ko jis prieš savaitę per apklausą nenorėjo prisiminti. „Supažindinsiu su ta informacija komisijos narius“, - teigė V.Gailius.

Todėl Antikorupcijos komisija norėtų kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) ir išsiaiškinti, ar R.Patalavičius tada buvo deklaravęs savo verslą Baltarusijoje. „Jis privalėjo deklaruoti viešuosius ir privačius interesus - nurodyti baltarusišką verslą,“ - tikino V.Gailius.

Komisija trečiadienį ketina išklausyti Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos atstovų informaciją apie finansinius sandorius, susijusius ir su Skardžiaus šeimos „lietuviškąja verslo dalimi“, ir su tarptautinėmis operacijomis, ir su „Investenergostroj“ akcijų perdavimu R.Patalavičiui iš jo įmonės „Enga“.

Taip pat komisija nori susipažinti su Energetikos ministerijos išvadomis dėl A.Skardžiaus teiktų pataisų, susijusių su atsinaujinančia energetika.

Per ankstesnes apklausas Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pripažino, kad A.Skardžiaus 2011-2017 metais teiktos pataisos galėjo sudaryti išimtines sąlygas kai kurioms verslo grupėms, pavyzdžiui, mažųjų saulės elektrinių (iki 30 kW) savininkams, ir verslininkai galėjo pasipelnyti valstybės sąskaita.

Komisijoje taip pat paaiškėjo, kad „Investenergostroj“ saulės elektrinių projektą finansavo ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ bankas „Belgazprombank“.

Politiko šeimos valdoma įmonė gaminamą elektrą brangiai parduoda Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belenergo“.

Seimas yra įpareigojęs komisiją ištirti, kokie fiziniai ar juridiniai asmenys valdo įmonę „Investenergostroj“, kuriai paskolą yra suteikusi A.Skardžiaus šeima. Aiškinamasi, ar akcijų vertė atitinka investicijos dydį, kokie šių asmenų ryšiai su A.Skardžiumi .