Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas kartu su Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija yra gavę Seimo valdybos ir Seimo pirmininkės pavedimą, ištirti STT veiksmų prieš žurnalistus ir Seimo darbuotojus adekvatumą bei proporcingumą. Trečiadienį jie surengė bendrą posėdį, po kurio vyko spaudos konferencija.

Tačiau spaudos konferencijoje politikai tik apsikeitė svarstymais, kas gali grėsti paslapties paviešintojui ir ką reiškia Generalinės prokuratūros delsimas pateikti kam nors įtarimus, nors prokuroras Gintas Ivanauskas dar lapkričio 14 d. pranešė, kad Generalinė prokuratūra nustatė, kaip VSD informacija pateko į žiniasklaidą.

Pagal Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Artūro Paulausko versiją, į komisiją kreiptasi norint sulaukti „lengvinančių aplinkybių“, nors, jo manymu, kad ir kaip būtų žymima pažyma, atsakomybė pažymos turinio tekintojui neišnyksta, tik tiek, kad kaltininkas gali sulaukti švelnesnių sankcijų.

„Manau, kad tas delsimas rodo norą sulaukti tokių lengvinančių aplinkybių ir nežinau, ar yra oficialiai kreiptasi į tą komisiją, kurią minėjote, Paslapčių apsaugos. Aš tokių duomenų neturiu, ar buvo kreiptasi. Bet mes šiandien išgirdome, kad yra kreiptasi, STT kreipėsi dėl tos žymos ir, matomai, jie gaus tam tikrą ekspertinę išvadą, kurią turės byloje vertinti. Ar tai bus viena ar kita veiksmų kvalifikacija, vis tiek atsakomybė kyla visais atvejais – ar tai būtų slaptos informacijos nutekinimas, ar konfidencialios, visais atvejais numatyta, tik skiriasi sankcijos griežtumas“, - svarstė A. Paulauskas.

Žurnalistams paprašius kaip buvusiam generaliniam prokurorui pasidalinti savo asmenine nuomone, kas galėjo nutekinti slaptą informaciją, A. Paulauskas atsakė: "Man akivaizdu buvo pačiomis pirmomis dienomis, kur reikia ieškoti šitų kaltininkų. Galvoju, kad ir pasitvirtins mano tie spėjimai. Tai aš manau - Prezidentūroje, ir jeigu tai buvo suplanuotas visas dalykas, tai be VSD irgi nebuvo galima to padaryti, bet tai turi įrodyti tyrėjai".

Tuo tarpu Kriminalinės žvalgybos kontrolės komisijos pirmininkas D. Petrošius sakė, kad, jo nuomone, Generalinė prokuratūra laukia išaiškinimo dėl dokumento žymėjimo, nes nori tiksliai žinoti, kaip kvalifikuoti galimą nusikalstamą veiką.

„Manau, kad reikėtų palaukti keletą dieną, manau, kad tas kreipimasis į Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją nieko neduos, manau, kad atsakymas bus neigiamas ir galbūt prokuratūra, mano, kaip teisininko, manymu, laukia kaip kvalifikuoti ir kaip reikšti įtarimus, tai yra kurį straipsnį tiesiai šviesiai parašyti. Bet kad ir ką PAKK pasakytų ar nepasakytų, mes visuomet galime kalbėti apie pasikėsinimą išduoti valstybės paslaptį“, - reziumavo D. Petrošius.