"Atsisakau Australijos pilietybės ne dėl rinkimų, o gerbdamas Lietuvos teisinę santvarką. Suvokiu, kad negaliu būti pilnaverčiu Lietuvos politinio gyvenimo dalyviu, turėdamas dvi pilietybes," - pranešime spaudai tvirtina A. Guoga.

Teisę į dvigubą pilietybę Antanas Guoga įgijo remiantis LR Pilietybės įstatymo 7 str., kur galimybė turėti ir kitos šalies, ir Lietuvos pilietybę numatoma iš Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d. pasitraukusiems išeiviams.

Antanas Guoga į Australiją dėl šeimyninių aplinkybių išvyko 1984 m., būdamas 11 metų. Australijos pilietybę įgijo mamos prašymu; priesaikos šiai valstybei nėra davęs.

"Užtruko, kol išsiaiškinau procedūrų mechanizmus. Pilietybės atsisakymas - ilgas procesas. Pilnai jo baigti iki termino, kuomet bus baigti registruoti kandidatai 2016 m. spalį vyksiantiems LR Seimo rinkimams, greičiausiai nepavyks. Tačiau ketinu aktyviai dalyvauti rinkiminėje kampanijoje, palaikydamas kolegas, kuriais tikiu", - politikas.

DELFI primena, kad turėdamas dvigubą pilietybę A. Guoga negali kandidatuoti Seimo rinkimuose ir būti prisaikdintas ministru, nes Seimo narys ar ministras privalo prisiekti Seime.

Remiantis Lietuvos teisės aktais ir 1998 m. Konstitucinio Teismo nutarimu, asmuo, susijęs priesaika su kita valstybe, negali tapti Seimo nariu ar ministru.

„1998 m. Konstitucinio Teismo nutarimas kalba apie Seimo nario priesaikos reikšmę. Nutarime pasakyta, kad asmuo, kuris turi kitos valstybės pilietybę, negali būti renkamas Seimo nariu, nes Konstitucija reikalauja duoti priesaiką Lietuvos valstybei. Pasižiūrėkime į 93 Konstitucijos straipsnį: ten irgi parašyta – ministrai pradėdami eiti pareigas turi prisiekti. Vadinasi, jeigu būtų aiškinama, kad ministras galėtų turėti kitos valstybės pilietybę (jis būtų susijęs lojalumo ryšiais su kita valstybe) ir duotų priesaiką Lietuvos valstybei, tai kiltų abejonių dėl priesaikos tikrumo – kuri priesaika yra tikroji. Remiantis šiomis dviem Konstitucijos nuostatomis aš manau, kad asmuo, turintis kitos valstybės pilietybę, negali užimti ne tik ministro pareigų, bet ir visų pareigų, kurios susijusios su Konstitucijoje numatyta priesaika“, - sako V. Sinkevičius.