„Labai stebina tai, kad žūna žmonės, sužeidžiami, jie neapsaugojami. Visiškai nesuprantama, kodėl tokia situacija susidariusi ir kodėl nesiimama priemonių apsaugoti žmones. Vis dėl to demokratinėse šalyse tokia situacija negali vykti, ir už įvykusius įvykius turi atsakyti Vyriausybė“, - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė premjeras.

„Tikrai verda“, - į klausimą, ar dėl įvykių Ukrainoje, kur žuvo keli protestuotojai, jam neverda kraujas, atsakė premjeras. Jis taip pat pažymėjo, jog užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius susisiekė su Ukrainos Vyriausybės atstovais ir „pokalbis vyko griežtas“.

„Užsienio reikalų ministras informavo apie situaciją, visų detalių atskleisti negaliu, tikrai situacija žinoma ir užsienio reikalų ministras kalbėjosi su jų Vyriausybės atsakingais pareigūnais, aišku, ne su prezidentu, ne su premjeru, nes premjeras išvykęs, bet su ministrais kai kuriais, ir jis labai principingai išsakė Lietuvos poziciją. Nenoriu kalbėt apie detales, tai būtų nekorektiška, bet pokalbis vyko labai griežtas“, - sakė A.Butkevičius.

Lietuvos premjeras pritartų ir Europos Sąjungos sankcijoms Ukrainos pareigūnams. „Kada žūsta žmonės, reikia imtis pačių kraštutiniausių priemonių. šis klausimas buvo paliestas pirmadienį, kada vyko ES ministrų posėdis. Taip, aš pritariu visiems tokiems veiksmams“, - sakė premjeras.

Lietuvos užsienio reikalų ministras L. Linkevičius trečiadienį pareiškė, kad ES turėtų svarstyti galimybę apriboti atsakingų Ukrainos pareigūnų judėjimo laisvę ir įšaldyti jų sąskaitas bankuose, reaguodama į smurto proveržius Kijeve. Ministras sakė manantis, kad ES pozicija turėtų būti tvirtesnė, todėl negalima atmesti tikslinių sankcijų galimybės.

„Tai galėtų būti judėjimo laisvės apribojimai ir galėtų būti veiksmai, susiję su sąskaitomis bankuose. Tokie dalykai galėtų būti svarstomi. Jų šiandien nėra darbotvarkėje, bet manau, kad turėtų atsirasti darbotvarkėje. Neturėtume to atmesti, o įvardyti šią galimybę kaip labai realią“, - BNS trečiadienį sakė ministras.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso trečiadienį paragino nutraukti smurtą Ukrainoje ir perspėjo valdžią, kad Komisija vertins "galimus veiksmus", tačiau jų nedetalizavo.

Per naujausią smurto protrūkį Kijeve trečiadienį žuvo keli aktyvistai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)