Socialdemokratų vedlys kandidatūrą nori aptarti partijos valdybos posėdyje penktadienį, tačiau neoficialiai kalbama, kad naujuoju ministru galėtų tapti dabartinis Vidaus reikalų ministerijos kancleris Evaldas Gustas, kuris kaip tik nuo penktadienio nebeeis pareigų.

Tačiau pats E. Gustas teigia negavęs jokio pasiūlymo tapti ūkio ministru.

„Pirmą kartą iš jūsų girdžiu. Šią žinią išgirdau pirmą kartą ir tik iš jūsų“, - DELFI sakė E. Gustas.

Klausiamas, kodėl tuomet pasiprašė atleidžiamas iš Vidaus reikalų ministerijos kanclerio pareigų, E. Gustas komentuoti nepanoro, nes pareigas eis ketvirtadienį ir penktadienį. Tačiau, pasak E. Gusto, išėjimas iš Vidaus reikalų ministerijos ir gandai apie ūkio ministro portfelį nesusiję.

A. Butkevičius, komentuodamas Žinių radijui ketvirtadienį sakė, jog naujas ministras negalėtų būti visiškai „iš šalies“.

„Manau, kad tai turėtų būti žmogus, kuris jau dirba valstybės tarnyboje ir yra jau susipažinęs su pirmininkavimo metu keliamais prioritetais. Manau, kad naujam žmogui dabar atėjus į Ūkio ministeriją visiškai iš šalies būtų labai sudėtinga. Šiandien dar tikrai nenorėčiau įvardinti pavardės, bet artimiausiu metu jūs tikriausiai išgirsite“, - Žinių radijui sakė A. Butkevičius.

Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė, klausiama apie E. Gusto kandidatūrą, irgi teigė, jog apie konkrečius asmenis dabar nekalbama. „Palaukite, kol premjeras grįš iš Rygos, kur vyksta Baltijos plėtros forumas ir neformalus ministrų tarybos posėdis“, - sakė atstovė spaudai.

Neoficialiuose pokalbiuose kalbama, kad į ūkio ministro kėdę galėtų pretenduoti ir dabartinis ūkio viceministras Marius Busilas, tačiau jis nėra Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narys, nors tai nebūtinai kliūtis.

Prieš tai M. Busilas yra dirbęs Energijos vartotojų asociacijos direktoriumi, taip pat vadovavo Všį „Populiariausia prekė“, dirbo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomuoju direktoriumi, 2004-2008 m. užėmė Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktoriaus pareigas.

DELFI primena, kad dabartinė ūkio ministrė Birutė Vėsaitė iš pareigų atleidžiama nuo pirmadienio. Kol bus patvirtintas naujas ūkio ministras laikinai šias pareigas eis teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

B. Vėsaitė į nemalonę pateko dėl praėjusią savaitę įvykusio skrydžio į verslo forumą Kazachstane bendrovės „Arvi“ užsakytu aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu. Skrydžio kaina vienam asmeniui siekė 2700 litų, tačiau tai sumažinta kaina – dalį išlaidų padengė pati bendrovė.

„Arvi“ kaip tik derasi su Ūkio ministerija dėl Marijampolės laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdymo sutarties.

Prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė, kad B. Vėsaitės veiksmuose, jos nuomone, išryškėjo atviros politinės korupcijos požymiai. Palaikymo B. Vėsaitei neišsakė ir socialdemokratų koalicijos partneriai – Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“.