V. Andriukaitis kaip tik pažėrė daug kritikos prezidentei ir apkaltino ją neatliekant namų darbų, tai yra per mažai bendraujant su Rytais. Tuo tarpu A. Butkevičius teigia, jog partijos kolega pernelyg dramatizuoja situaciją ir pranešė, jog, vietoje D. Grybauskaitės, vyks į žiemos Olimpines žaidynes Sočyje.

D. Grybauskaitės peripetijas pavadino „neaukšto lygio“

Kaip žinoma, V. Andriukaitis yra reikalavęs, kad prezidento rinkimuose dalyvautų A. Butkevičius arba kad kandidatu į prezidentu tapęs Zigmantas Balčytis nebesiektų tapti europarlamentaru, nes taip sėdi ant dviejų kėdžių. Nė į vieną V. Andriukaičio norą atsižvelgta nebuvo.

Šeštadienį vykusioje partijos taryboje A. Butkevičius išdėstė keturis argumentus, kodėl nenori siekti prezidento posto. Vienas iš argumentų buvo nenoras kritikuoti kitų politinės sistemos veikėjų. Dauguma suprato, kad kalbama apie prezidentę D. Grybauskaitę ir koalicijos partnerius.

„Vienas iš argumentų yra be galo svarbus ir mums teks suvažiavime jį suformuluoti. Tai Lietuvos Respublikos prezidentės politinis vertinimas. Pats paminėjai, kad ją tektų kritikuoti. Bet jos politiką tenka vertinti, jos pliusus ir jos minusus, jos atsakomybes ir jos klaidas. Ir situacija, kokioje Lietuva yra, nes Lietuvos Respublikos prezidento postas labai daug ką lemia“, - kalbėjo V. Andriukaitis.

Pasak politiko, prezidentas konstituciškai įsiterpia į Vyriausybės formavimą, todėl ministrai yra atskaitingi ne tik ministrui pirmininkui, Seimui, bet ir prezidentei.

„Mes matėme, deja, visiškai neaukšto lygio Vyriausybės formavimo peripetijas. Turime suprasti, jog prezidentė gali turėti įtakos Vyriausybei, nes mūsų ministrai jai yra atskaitingi. Ir kada tu girdi įvairias interpretacijas, puikiai supranti, kad nėra lengva dirbti, nes egzistuoja visiškai skirtingi požiūriai. Ir tada mes Vyriausybės efektyvumo prasme turime įsiklausyti, kokia yra situacija. O ką kalbėti apie prezidentės teisę pasirašyti ar nepasirašyti priimtuosius įstatymus? Kalbu apie pensijų įstatymą, atlyginimų sujaukimo įstatymus, apie konstitucinę atsakomybę. Ir darant įtaką, kad Lietuva negalėtų skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF). Tai labai didžiulė problema grąžinant prisiimtas didžiule paskolas ir po to žiūrint, ką daryti su pensijomis ir atlyginimais“, - piktinosi V. Andriukaitis.

Politikas aiškino, kad prezidento postas labai svarbus ekonominiam šalies gyvenimui, tačiau jis pabrėžia, kad D. Grybauskaitė kartasi neatlieka namų darbų.

„Kai prezidentė sako, kad energetika yra geopolitika, ji teisi. Konstatuotina, kad tuo pačiu ji turi iškelti savo namų darbus, kad ta geopolitika tarnautų Lietuvos žmonėms. Ji negali pasakyti: žinot aš nevažiuosiu į Rytus, jos namų darbuose yra darbas su visomis sostinėmis aplinkui, visais sunkiausiais klausimais. Štai kur problemos“, - teigė V. Andriukaitis.

Kaip žinoma, Rusijai uždraudus pieno produktų importą į Rusiją dėl neva rastų sanitarinių pažeidimų, D. Grybauskaitė buvo pareiškusi nebandysianti susisiekti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, nes neva ji naudingiausia dirbdama su Vakarais, o premjerui neva lieka Rytai.

„Taigi, Algirdai, mums, socialdemokratams, reikia suformuoti poziciją dėl prezidentės veiksmų. Viešai, dalykiškai, sąžiningai, aiškiai, kompetentingai, nepopulistiškai ir nepereinant į asmeniškumus“, - pareiškė Sveikatos apsaugos ministras.

V. Andriukaitis, be kita ko, pripažino žinantis, kad kartais yra pasodinamas ant atsarginių suolelio. Taip jis pakomentavo faktą, kad nėra Politinės tarybos narys, ir priminė, kad ne jis pirmasis buvo siūlomas sveikatos apsaugos ministru.

„Aš atvirai pasakysiu, kad aš šiek tiek esu ant atsarginių suolelio, juk manęs nesiūlė į Vyriausybę, prezidiumas nubalsavo, kad aš galėčiau būti Vyriausybės nominuotu kandidatu, siūlytas buvo Antanas Vinkus, mano kolega. Aš turiu ilgą patirtį ir žinau, kodėl aš kartais esu ant atsarginių suolelio“, - aiškino ministras.

A. Butkevičius supyko

Tačiau premjeras A. Butkevičius kontrargumentavo, kad V. Andriukaitis dramatizuoja. Politiko teigimu, V. Andriukaitis buvo siūlomas net į du ministrų postus – sveikatos apsaugos ir užsienio reikalų. Maža to, anot A. Butkevičiaus, niekas ja nenurodinėja, ką daryti

„Niekada A. Vinkus nebuvo siūlomas sveikatos apsaugos ministru. Vyteni, tu buvai siūlomas kaip niekas kitas išskirtinai į dvi pozicijas: užsienio reikalų ministro poziciją, po to į sveikatos reikalų. Ir nereikia klaidinti mūsų partijos bičiulių“, - sakė premjeras.

„Antra, aš labai dirbu savarankiškai. Pagal konstituciją man neprimetami jokie nurodymai, kad vykdyčiau ekonominę, socialinę finansinę politiką. Man nenurodoma, kur važiuoti, į Rytus ar į Vakarus, net priėmiau sprendimą ir informavau, kad aš net į Sočį važiuosiu, į Olimpines žaidynes. Nereikia kai kada dramatizuoti“, - reziumavo A. Butkevičius.