Nors į teismą ligoninę padavusi jauna motina patirtus išgyvenimus ir sugriautą gyvenimą buvo įvertinusi milijonu litų, tačiau teisminį procesą sutiko baigti taikos sutartimi.

Tiksli suma, kurią gydymo įstaiga išmokės moteriai, neatskleidžiama dėl pasirašytos taikos sutarties sąlygų, tačiau neslepiama, kad ji yra didesnė nei 100 tūkst. Lt.

Nukentėjusiųjų šeimai atstovaujančios teisinių paslaugų įmonės D LEGALS partnerė Sigita Sriubaitė neslėpė, jog teisminį ginčą dėl gydytojų veiksmais padarytos žalos su Ukmergės ligonine pavyko užbaigti taikos sutartimi.

„Ligoninei iš dalies pripažinus savo kaltę dėl neteisėtų gydytojų veiksmų R. Lizūnaitės atžvilgiu ir pasiūlius nukentėjusios artimiesiems juos tenkinančią piniginę kompensaciją, tęsti teisminį ginčą nebebuvo prasmės, o juk dėl padidėjusio teismų darbo krūvio, galutinio teismo sprendimo galimai būtų tekę laukti apie du tris metus“,  sakė S. Sriubaitė.

Ieškinį ligoninei buvo pareiškusi ne tik R. Lizūnaitė, bet ir jos tėvai Danguolė ir Petras Lizūnai bei merginos gyvenimo draugas Kęstutis Pšitulskis.

Ieškovai teismo prašė priteisti 900 tūkst. Lt neturtinės bei 80 tūkst. Lt – turtinės žalos atlyginimą.

Bylos duomenimis, vos tragiškai nepasibaigusi istorija nutiko 2012-ųjų birželį, Joninių išvakarėse, kai R. Lizūnaitė atvyko į ligoninę gimdyti pirmojo kūdikio. Čia jai buvo skirti gimdymą skatinantys vaistai, tačiau jie teigiamų rezultatų nedavė, todėl nuspręsta daryti Cezario pjūvį. Po jo dabar jau ligoninėje nedirbantis anesteziologas reanimotologas Arūnas Movšovičius gimdyvei atliko spinalinę nejautrą, tačiau R. Lizūnaitę ištiko koma – vaistai turėjo nujautrinti apatinę kūno dalį, tačiau dėl neaiškių priežasčių užblokavo kvėpavimo takus.

Pacientę medikai išvežė į Santariškių klinikas, komoje ji praleido tris savaites. Atsigavusi jauna motina nieko neprisiminė – nei kad buvo ligoninėje, nei kad yra susilaukusi kūdikio. Be to, jai sutriko judėjimas, kalba, ji iki šiol nieko neprisimena, todėl priversta iš naujo mokytis gyventi.

Medikai ukmergiškei nustatė vos 20 proc. nedarbingumą, nes jai yra konstatavę fiksacinę amneziją – moteris prisimena tik tol, kol mato.

Jauna motina šiuo metu rūpinasi jos tėvai ir mylimasis – jiems taip pat tenka globoti R. Lizūnaitės naujagimę. Laimei, mergytė yra gimusi sveika.

R. Lizūnaitės tėvai yra įsitikinę, kad dėl jų dukros sugriauto gyvenimo yra kaltas spinalinę nejautrą atlikęs gydytojas.

D LEGALS partnerė S. Sriubaitė atkreipia ligoninių vadovų dėmesį, jog spęsdami ginčus tarp nuo medikų nukentėjusių pacientų ir gydymo įstaigų teismai pacientams priteisia vis didesnes sumas žalai atlyginti. Ji taip pat pataria gydymo įstaigų civilinę atsakomybę drausti didesnėmis sumomis nei, kad minimaliai reikalauja įstatymai, todėl, kad dažnu atveju teisės aktais reikalaujamos minimalios civilinės atsakomybės draudimo sumos (50 000 Lt vienai sveikatos priežiūros įstaigai kiekvienam draudiminiam įvykiui) nepakanka nukentėjusiųjų pacientų nuostoliams visiškai padengti.

Pasak jos, bendros tendencijos medicinos paslaugų teikimo ir pacientų teisių gynimo srityje duoda pagrindą tikėtis, jog teikdami medicinines paslaugas ateityje medikai elgsis rūpestingiau ir atsakingiau, o tai užtikrins kokybiškesnes gydymo paslaugas visiems pacientams.