„Galimai ji yra padariusi pravaikštą“, – ketvirtadienį pareiškė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai taip pat pareikšti R. Šlaičiūnienės sutuoktiniui, Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktoriaus pavaduotojui Viliui Šlaičiūnui ir buvusiam policininkui Algiui Jančiauskui, nagrinėjanti teisėja Leonarda Gurevičienė.

Teismas pakliuvo į netradicinę situaciją – ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra bylą teismui perdavė tuo metu, kai ją nagrinėti paskirta teisėja L. Gurevičienė atostogavo, o šią pavadavęs kolega neapsižiūrėjo, kad baigiasi tyrėjos R. Šlaičiūnienės nušalinimo nuo pareigų terminas ir jo nepratęsė.

Tai teismas padarė tik rugsėjo 24-ąją surengęs posėdį. Tiesa, teisėjai buvo pranešta, kad vis dėlto nutartis dėl nušalinimo pratęsimo buvo priimta, tačiau, kaip dabar aiškėja, ši informacija buvo neteisinga – tokios nutarties Vilniaus apygardos teismas nėra priėmęs, jos nėra ir baudžiamojoje byloje.

Teismas savo iniciatyva kreipėsi į „Sodrą“, kurios darbuotojai nurodė, kad prieš metus nuo pareigų nušalinta FNTT tyrėja nėra gavusi jokių pajamų – vadinasi, ir nėjo į darbą, kai nebuvo pratęstas nušalinimas nuo pareigų.

Išklausyti R. Šlaičiūnienės teismas negalėjo – moteris neatvyksta į teismo posėdžius. Teismui buvo pristatytos medikų pažymos, nurodančios, kad kaltinamoji yra gydoma stacionariai. Tiesa, tokių pažymų išdavimas teisėjai sukėlė abejonių ir ji nusprendė kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą bei sveikatos apsaugos ministrą, prašydama patikrinti, ar pagrįstai teismui yra išduotos pažymos apie kaltinamosios ligą.

Be to, prašoma ištirti, iš kokių lėšų yra atliekamas R. Šlaičiūnienės gydymas ir ar ji nepažeidžia stacionaraus gydymo režimo.

Šią informaciją teismas paprašė suteikti kuo skubiau – kitas posėdis yra suplanuotas pirmadienį. Kadangi R. Šlaičiūnienės advokatas teismui pateikė pažymą, kad kaltinamoji stacionariai bus gydoma dar maždaug 5 mėnesius, teisėja svarstys, ar nederėtų kaltinamosios bylą išskirti į atskirą.

Baudžiamojoje byloje R. Šlaičiūnienė yra kaltinama piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, o V. Šlaičiūnas ir A. Jančiauskas – prekyba poveikiu.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai nustatė, kad prekyba poveikiu kaltinami asmenys reikalavo iš vieno vyro 20 tūkst. litų kyšio ir pusę jo priėmė už tai, kad būtų priimtas palankus sprendimas FNTT tyrėjos R. Šlaičiūnienės atliekamame ikiteisminiame tyrime piliečio V. V. sugyventinės atžvilgiu.

Niekur nedirbantis buvęs Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnas A. Jančiauskas, FNTT Vilniaus apygardos valdybos tyrėja R. Šlaičiūnienė bei Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktoriaus pavaduotojas V. Šlaičiūnas buvo sulaikyti Vilniuje 2011 m. spalio 26 d.