Arba viskas, arba nieko

Palikėjui mirus, įvyksta universalus jo turtinių teisių ir pareigų bei kai kurių asmeninių neturtinių teisių perėjimas įpėdiniams. Įpėdinis negali atsisakyti dalies palikimo ar priimti palikimą tik iš dalies, t.y. jis priima visą palikimą besąlygiškai ir jam tenka pasirūpinti ne tik paveldimu turtu, bet ir prisiimti atsakomybę už mirusiojo skolas.

Kartais palikėjo skolos viršija paveldėto turto vertę, tad priimtas palikimas įpėdiniui gali atnešti nemažų nuostolių, kadangi tokias skolas gali tekti padengti ne tik paveldėtu turtu, jos gali būti išieškotos ir iš asmeninio įpėdinio turto. Dažniausiai taip atsitinka, kai įpėdiniai priima palikimą pradėdami paveldimą turtą valdyti faktiškai ar paduodami pareiškimą notarui. Tokiu atveju, įpėdinis turi padengti ir visas palikėjo skolas.

Skoloms – trys mėnesiai

Tiesa, Civilinis kodeksas numato tam tikras taisykles, kurių turi laikytis ir palikėjo kreditoriai, siekiantys, kad mirusiojo skolas padengtų įpėdiniai. Civilinio kodekso 5.63 str. numato, kad palikėjo kreditoriai turi teisę (ne pareigą, bet teisę) per tris mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos pareikšti reikalavimus palikimą priėmusiems įpėdiniams, testamento vykdytojui arba palikimo administratoriui, arba pareikšti teisme ieškinį dėl paveldimo turto.

Teismų praktikoje tinkamu kreditorinio reikalavimo įpėdiniams pareiškimu taip pat laikomas ir mirusiojo skolos fakto išviešinimas Turto areštų registre, Nekilnojamojo turto registre, nurodant konkrečius kreditorius, kuriems mirusysis buvo skolingas.

Taip pat Civilinis kodeksas numato tam tikrus atvejus, kada įpėdinių informavimas apie mirusiojo skolos faktą nebūtinas, pvz. reikalavimas pagrįstas hipoteka ir įkeitimu (šie faktai paprastai būna išviešinti atitinkamuose registruose), reikalavimai, susiję su individualios (personalinės) įmonės ar ūkininko veikla.

Trijų mėnesių kreditorinio reikalavimo įpėdiniams pareiškimo terminą praleidęs kreditorius dar turi galimybę kreiptis į teismą ir prašyti minėtą terminą atnaujinti, įrodinėdamas, kad terminas buvo praleistas dėl svarbių priežasčių.

Tuo atveju, jei teismas kreditoriaus nurodytas termino praleidimo priežastis pripažįsta svarbiomis, jis gali šį terminą atnaujinti, jei nuo palikimo atsiradimo dienos (palikėjo mirties dienos) nepraėjo daugiau nei treji metai. Turėdamas informaciją apie mirusiojo skolas įpėdinis lengviau gali priimti sprendimą: priimti palikimą ar jo atsisakyti. O jei priimti, tai kokiu būdu.

Apsaugant savo turtą – apyrašas

Civilinio kodekso 5.52 str. numato, kad įpėdinis, kuris priėmė palikimą turto valdymo perėmimu arba padavęs pareiškimą notarui, už palikėjo skolas atsako visu savo turtu (tiek paveldėtu, tiek asmeniniu). Tais atvejais, kai skolų yra nemažai arba prieš priimant palikimą įpėdinis turi įtarimų, kad skolų yra, tačiau tiksliai nežino jų apimties, Civilinio kodekso 5.53 str. numato galimybę įpėdiniams apsisaugoti nuo tokių netikėtumų ir apriboti savo atsakomybę už palikėjo skolas palikėjui priklausiusio turto verte, t.y. priimti palikimą pagal turto apyrašą.

Dėl palikimo priėmimo pagal turto apyrašą įpėdinis pareiškimu kreipiasi į palikimo atsiradimo vietos notarą, o notaras nedelsdamas išduoda įpėdiniui vykdomąjį pavedimą dėl turto apyrašo sudarymo. Šį pavedimą įpėdinis per dvi savaites turi pateikti bet kuriam palikimo atsiradimo vietos apylinkės teismo veiklos teritorijoje veikiančiam antstoliui. Tokiu būdu, priėmęs palikimą pagal antstolio sudarytą turto apyrašą, įpėdinis už palikėjo skolas atsako tik paveldėtu turtu.

Pažymėtina, kad tais atvejais, kai palikimas pereina valstybei, turto apyrašas nėra sudaromas, tačiau valstybės atsakomybę už palikėjo skolas riboja Civilinio kodekso 5.62 str. 3 d. nuostata numatanti, jog valstybė atsako už palikėjo skolas neviršydama jai perėjusio paveldėto turto tikrosios vertės.

Taigi, jei sprendžiate turto su skolomis paveldėjimo klausimą, pirmiausia įvertinkite skolų dydį, o paskui spręskite, kuri iš kelių galimybių jums yra palankiausia – palikimo atsisakymas, palikimo (turto ir skolų) priėmimas ar palikimo priėmimas pagal turto apyrašą. Taip bus gerokai mažiau netikėtumų.