Iki spalio 1 d. galiojusi 123 straipsnio redakcija, numatė, jog tais atvejais, kai procesinį dokumentą pristatantis asmuo nerasdavo adresato juridinio asmens buveinės vietoje ar kitoje jo nurodytoje vietoje, procesinis dokumentas galėjo būti įteikiamas bet kuriam kitam juridinio asmens darbuotojui. Nesant galimybės įteikti procesinį dokumentą juridinio asmens buveinės vietoje, tinkamu procesinio dokumento įteikimu buvo laikomas įteikimas juridinių asmenų registre nurodytiems asmenims – administracijos vadovui arba valdymo organo nariams, kaip fiziniams asmenims, taip pat ir pilnamečiams jų šeimos nariams.

Atitinkamai po spalio 1 d. pakeitimų procesinį dokumentą įteikiančiam asmeniui neradus adresato juridinio asmens buveinės vietoje ar kitoje juridinio asmens nurodytoje vietoje, lygiai taip pat procesinis dokumentas gali būti įteikiamas bet kuriam įteikimo vietoje esančiam juridinio asmens darbuotojui.

Tačiau svarbiausia, kad tais atvejais, kuomet aukščiau paminėta tvarka procesinių dokumentų įteikti nepavyksta, procesinis dokumentas siunčiamas juridinio asmens buveinės adresu ir laikomas įteiktu praėjus dešimčiai dienų nuo jo išsiuntimo, nepriklausomai nuo to, ar buvo įteiktas.

Minėta naująja straipsnio redakcija įtvirtinama prezumpcija, jog juridinis asmuo veikia savo registruotos buveinės adresu ir jam minėtu adresu išsiųsti dokumentai yra tinkamai įteikti bei po dešimties dienų gauti. Taigi, šiuo pakeitimu įtvirtinama ne tik juridinio asmens registruotos buveinės svarba, bet ir šios buveinės bei paties juridinio asmens sąsajumas.

Atitinkamai dešimties dienų procesinio dokumento gavimo terminas taip pat svarbus. Nuo šio termino pradedami skaičiuoti kiti procesiniai terminai, atitinkamiems procesiniams dokumentams, tokiems kaip: dublikams, atsiliepimui į apeliacinį skundą ir t.t., pateikti. Praleidus Kodekse numatytus terminus, galimas pirmiausia sprendimo už akių priėmimas, kuriuo neretai patenkinami ieškovo reikalavimai, užkertamas kelias papildomų įrodymų pateikimui ir kt., o tai gali sukelti ypatingai neigiamas pasekmes bendrovei.

Mūsų praktika rodo, kad daugelis juridinių asmenų veiklą vykdo ne registruotos buveinės adresu, todėl dabar kyla didelė gresmė dėl neigiamų teisminių procesų pasekmių, jeigu juridinio asmens registruota ir faktinė buveinės vietos nesutampa.

Rekomenduojame visiems juridiniams asmenims pasikeisti savo registruotas buveines pagal faktines veiklos vykdymo vietas, tuo labiau, kad galiojantis Akcinių bendrovių įstatymas paskutiniu metu šią procedūrą supaprastino.