Kartu su buvusiu teisėju prieš teismą stos ir buvęs Kauno politikas Valys Venslovas. Jis taip pat yra buvęs bendrovės „Kauno vandenys“ technikos direktoriumi.

Kaip pranešė STT ir prokuratūra, atlikto sudėtingo ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad 2015–2016 m. tuometinis Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas V. Bavėjanas, susitikinėdamas ir kitaip bendraudamas su savo vaikystės draugu V. Venslovu., susitarė su juo galimai neteisėtai siekti sušvelninti V. Venslovo teisinę padėtį pastarojo atžvilgiu vykusiame teisminiame procese.

Šiame procese V. Venslovas kaltinamas korupcija – piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi siekiant turtinės naudos sau ir kitiems asmenims bei dėl kitų nusikalstamų veikų.

Tyrimo duomenimis, nagrinėjant V. Venslovo baudžiamąją bylą pirmosios instancijos Kauno apygardos teisme, V. Bavėjanas bei V. Venslovas galimai ne kartą tarėsi, planavo bei derino, kaip galėtų pasiūlyti, pažadėti, susitarti duoti ir vėliau duoti 10 tūkst. eurų kyšį Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui Viktorui Preikšui, kad šis neteisėtai paveiktų V. Venslovo bylą nagrinėjusį šio teismo teisėją Algerdą Urbšį dėl švelnesnės bausmės skyrimo.

Byloje turimais duomenimis, su tokiu prašymu tiesiogiai pasiūlydamas ir pažadėdamas duoti nurodyto dydžio kyšį į šio teismo teisėją kreipėsi V. Bavėjanas.

Nepasiekus numatyto tikslo ir V. Venslovo bylą vėliau perdavus nagrinėti Lietuvos apeliaciniam teismui, kaltinamieji, kaip įtariama, neteisėtais būdais siekė, kad ši baudžiamoji byla būtų paskirta nagrinėti tokiam teisėjui, kurį V. Bavėjanas tikėjosi neteisėtai paveikti dėl švelnesnės bausmės skyrimo V. Venslovui.

Turimi byloje duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad abu kaltinamieji suprato, kad tokie jų veiksmai nėra teisėti, dėl to siekė elgtis atsargiai, tarpusavio pokalbiuose bei bendraudami su kitais asmenimis kalbėdavo užuominomis, taikė įvairias kitas atsargumo priemones susitikdami bei organizuodami susitikimus su kitais asmenimis.

Kaip pažymima pranešime, baudžiamoji byla, kurioje V. Venslovas buvo nuteistas Kauno apygardos teismo nuosprendžiu, šiuo metu yra nagrinėjama Lietuvos apeliaciniame teisme. Nuosprendį teismas turėjo skelbti praėjusią savaitę, bet jo paskelbimą atidėjo iki gruodžio 3 d.

V. Venslovas yra buvęs bendrovės „Kauno vandenys“ technikos direktorius, pernai spalį Kauno apygardos teismas jį „Kauno vandenų“ byloje nubaudė trejų metų laisvės atėmimo bausme, bet jos vykdymą atidėjo dvejiems metams. Teismas jam taip pat skyrė 37,6 tūkst. eurų baudą, be to, jam taip pat trejiems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

Kaip informavo Lietuvos apeliacinis teismas, Generalinė prokuratūra prašė baudžiamojoje byloje, kurioje buvęs teisėjas V. Bavėjanas kaltinamas prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba, nesant kyšininkavimo požymių, išspręsti teismingumo klausimą. Prokuratūra nurodė, kad ši baudžiamoji byla teisminga Vilniaus apygardos teismui, tačiau esant tam tikroms aplinkybėms ją tikslinga perduoti kitam apygardos teismui.

Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko sprendimu, siekiant pašalinti bet kokias abejones dėl bylą nagrinėsiančio teismo nepriklausomumo ir nešališkumo bei siekiant užtikrinti svarbius teisingumo interesus, byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.

Tai jau 10-oji iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis, atskirta ir teisminiam nagrinėjimui perduodama baudžiamoji byla ir pirmoji, kurioje kaltinimai pareikšti vienam iš buvusių teisėjų.