Anot EŽTT atstovų Lietuvoje, užsienietis „skundžiasi tiek dėl jo laisvės apribojimo perkėlus į laikino apgyvendinimo vietas ribojant judėjimo laisvę, tiek ir dėl pačių laikymo sąlygų jose“.

Bylą prieš Lietuvą iškėlęs vyras yra Irako pilietis. Jį dar 2021 m. liepos 25 d. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai sulaikė netoli Lietuvos ir Baltarusijos sienos, kur jis pateikė prieglobsčio prašymą ir tuomet buvo laikinai apgyvendintas Druskininkuose.

Po kelių dienų irakietis buvo perkeltas į stovyklą Rūdininkuose, o po beveik dviejų mėnesių – į Užsieniečių registracijos centrą Kybartuose. Laikino apgyvendinimo metu jis neturėjo teisės judėti Lietuvos teritorijoje.

Skundą EŽTT pateikęs vyras 2022 m. spalį EŽTT informavo, kad jau yra išvykęs iš Lietuvos ir šiuo metu gyvena Vokietijoje.

„Šioje byloje EŽTT vertins pareiškėjo laikymo sąlygų Kybartų užsieniečių registracijos centre (jis įsteigtas buvusiuose pataisos namuose) atitiktį Konvencijoje numatytoms garantijoms, taip pat, ar dėl laikymo sąlygų jis galėjo veiksmingai pasinaudoti vidaus teisinės gynybos priemonėmis“, – nurodė Vyriausybės atstovai EŽTT.

Pranešime pažymima, kad EŽTT taip pat vertins, ar laikino apgyvendinimo metu apribojus judėjimo laisvę, Irako piliečiui buvo atimta laisvė Konvencijos požiūriu, ir jei taip, ar toks atėmimas atitiko reikalavimus, kartu užtikrinant teisminę laisvės atėmimo teisėtumo peržiūrą. Be to, teismas taip pat nagrinės, ar migrantui buvo užtikrintos procesinės teisingo teismo garantijos – ar buvo užtikrinta veiksminga galimybė gauti nemokamą teisinę pagalbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)