DELFI šaltinių teigimu, prokurorės sulaikymas yra susijęs su Valstybės kontrolėje dirbančio vyresniojo valstybinio auditoriaus (veiklos auditui) Rišardo Zelenovo sulaikymu – jo namuose ir darbe ketvirtadienį buvo atliktos kratos.

Kratas STT agentai Generalinės prokuratūros nurodymu atliko ir sunkius bei labai sunkius nusikaltimus tiriančios prokurorės N. Bareikienės darbo vietoje ir namuose. Ji įtariama prekyba poveikiu.

DELFI žiniomis, atliekant ikiteisminį tyrimą, STT agentai užfiksavo mažiausiai penkis atvejus, kai už galimą įtakojimą baudžiamosiose bylose galimai buvo siūlyti ir paimti pinigai.

Apie kokias sumas kalbama, pareigūnai neatskleidžia. 

Įtariama, kad pinigus paimdavo Valstybės kontrolėje dirbantis R. Zelenovas. Jis anksčiau yra dirbęs policijoje. Šioje byloje buvo sulaikytas ir R. Zelenovo draugas Albertas Ivanauskas. Jam taip pat pareikšti įtarimai.

Šaltinių teigimu, šioje byloje figūruoja ir daugiau prokurorų pavardžių – esą per juos turėjo būti nutraukti ikiteisminiai tyrimai. Tiesa, neaišku, ar jie apskritai apie tai žinojo.

Neoficialiai užsimenama, kad į pareigūnus kreipėsi vienas asmuo, mokėjęs pinigus už tai, kad išvengtų baudžiamosios atsakomybės. Jis net slapta buvo įsirašęs pokalbį su R. Zelenovu.

Penktadienį generalinis prokuroras Darius Valys nušalino nuo pareigų prokurorę N. Bareikienę – STT Vilniaus valdybos pareigūnai įteikė pranešimą apie įtarimą dėl prekybos poveikiu.

„Prokurorė bus nušalinta nuo pareigų tol, kol bus priimtas galutinis sprendimas šiame, ankstesniu generalinio prokuroro D. Valio sprendimu pradėtame, ikiteisminiame tyrime dėl galimos prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo“, - pranešė Generalinė prokuratūra.

DELFI žiniomis, R. Zelenovas pripažįsta jam pateiktus įtarimus, galimos kaltės nesikrato ir N. Bareikienė. 

Šioje byloje ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamento prokuroras Justas Laucius penktadienį kreipėsi į apylinkės teismą, prašydamas R. Zelenovą ir N. Bareikienę suimti. Tuo metu A. Ivanausko prokuratūra suimti neprašė.

Šiuo metu ikiteisminio tyrimo teisėja Genovaitė Didjurgienė sprendžia, ar prašymą patenkinti. Į teismą atvežtas R. Zelenovas nuo fotografų nesislapstė, jo palaikyti atvyko žmona. Jį prokuroras prašo suimti 15 parų, sakė jam atstovaujanti advokatė Loreta Guižauskienė.

Įtariamosios prokurorės ginti į teismą atvyko buvęs generalinio prokuroro pavaduotojas Andrius Nevera.

N. Bareikienė yra palaikiusi valstybinį kaltinimą ne vienoje plėšimų, automobilių vagysčių byloje. Šiuo metu ji atstovavo prokuratūrai garsioje brolių Butkų sukčiavimo byloje.

Atnaujinta 15.08 val.: Ikiteisminio tyrimo teisėja patenkino prokuratūros prašymą ir R. Zelenovą suėmė 15 parų – esą jis gali trukdyti tyrimui. Šiuo metu į teismo salę atvesta prokurorė N. Bareikienė.

N. Bareikienė į posėdžių salę buvo atvesta per slaptą įėjimą, nors prieš tai teisėja kategoriškai nesutiko, jog R. Zelenovas būtų vedamas ne pro posėdžio laukiančius fotografus ir žurnalistus.

Atnaujinta 16.42 val.: N. Bareikienei suėmimo prašantis Generalinės prokuratūros prokuroras J. Laucius susidūrė su netikėta kliūtimi – įtariamajai atstovaujantis advokatas A. Nevera teismo paprašė nušalinti prokurorą, nes jis esą gali būti šališkas.

Teismas šio prašymo nepatenkino. Jau darbo dienai pasibaigus teisėja pradėjo nagrinėti prokuroro prašymą dėl griežčiausios kardomosios priemonės skyrimo, tiesa, prieš tai įtariamoji ir jos gynėjas panoro susipažinti su teismui pateikta ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Atnaujinta 17.25 val.: Prokuroras J. Laucius prekyba poveikiu įtariamą kolegę prašo suimti 15 parų – esą ji galiu kliudyti ikiteisminiam tyrimui bei paveikti pareigūnus.

Tuo metu N. Bareikienė siekia, kad nebūtų suimta – vietoj griežčiausios kardomosios priemonės siūlė skirti namų areštą. Prokurorė teigė, jog suimtą R. Zelenovą pažinojo nuo senų laikų, kai šis dar dirbo tardytoju – moteris tikino, jog niekada nereikalavo jokių pinigų ir jų negavo.

Atnaujinta 18.36 val. Teisėja iš dalies patenkino prokuroro prašymą ir N. Bareikienę suėmė 12 parų, šį terminą skaičiuojant nuo vasario 13-osios – teismas mano, kad įtariamoji gali paveikti pareigūnus, trukdyti ikiteisminiam tyrimui.

Iš teismo N. Bareikienė buvo išvežta į Vilniaus areštinę S. Kosčiuškos gatvėje.

Atnaujinta 18.43 val.: „Esu nekalta“, – vedama iš teismo salės žurnalistams sakė N. Bareikienė.

Paklausta, kaip vertina situaciją, į kurią pakliuvo, nušalinta prokurorė sakė: „Žinoma, neigiamai“.