Šios frakcijos nariai antradienį įregistravo tai numatančias Baudžiamojo proceso ir Baudžiamojo kodeksų pataisas.

Kodeksą siūloma papildyti nuostata, kad "jeigu baudžiamosios bylos nagrinėjimo metu atsiranda aplinkybė, kad nusikalstamą veiką padaręs asmuo baudžiamojon atsakomybėn gali būti patrauktas tik kompetentingos institucijos leidimu arba jis pagal tarptautinės teisės normas turi imunitetą nuo baudžiamosios jurisdikcijos, byla turi būti nutraukta". Tačiau ji gali būti atnaujinama, kai bus gautas kompetentingos institucijos leidimas asmenį patraukti baudžiamojon atsakomybėn arba jis kitaip neteks šiame straipsnyje nurodyto imuniteto.

Taip pat siūloma Baudžiamajame kodekse numatyti, kad senaties skaičiavimo terminas, skirtingai nei yra dabar, galiojant teisiniam imunitetui būtų sustabdomas.

Pasak pataisų autoriaus, buvusio Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktoriaus Vitalijaus Gailiaus, pataisas reikia kuo greičiau priimti, kad "nebūtų įmanoma ciniškai dangstytis Seimo nario ar kito valstybės pareigūno imunitetu".

"Tai neleistų tyčiotis iš valstybės, ką mes matėme papirkinėjimu kaltinto buvusio Seimo nario Evaldo Lementausko atveju", – teigė V.Gailius.

"Kiek girdėjau iš prokurorų komentarų, jie ieško teisinio pagrindo tai bylai tęsti, kadangi Baudžiamojo proceso kodeksas yra diskretiškas, jis labai detaliai nereglamentuoja visų normų, prokurorams reikia ieškoti pagrindų, to neturi būti", - teigė parlamentaras.

E.Lementauskas Seimo nariu buvo nuo 2011 metų balandžio 4 dienos iki 2012 metų lapkričio 16 dienos. Prieš tai jis buvo teisiamas dėl korupcijos. Kadangi Seimas neleido jo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir teismui paskelbti nuosprendžio, byla buvo nutraukta.

Šiuo metu teisme nagrinėjama Darbo partijos byla, kurioje trys kaltinamieji - Viktoras Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Vitalija Vonžutaitė - tapo parlamentarais ir įgijo teisinį imunitetą. Kadangi Darbo partija yra valdančiosios centro-kairės koalicijos partnerė, opozicija nuogąstauja, kad ir ši byla gali būti nutraukta, valdančiųjų balsais nepanaikinus šių Seimo narių teisinės neliečiamybės.