Nei pats R. Ačas, nei jo gynėja nuosprendžio išklausyti neatvyko. Prieš tai buvusiame posėdyje buvęs parlamentaras nepanoro komentuoti jam pateiktų kaltinimų.

„Ateis laikas, pakomentuosiu, – tepasakė R. Ačas. – Aš į sufabrikuotus klausimus neatsakinėju.“

Po nuosprendžio paskelbimo teisėja Sigita Jokimaitė sakė, kad kolegija priėmė sprendimą skundą atmesti.

„Nuteistojo gynėjas prašė kasaciniame skunde nutraukti bylą. Buvo pateikti argumentai, kad nėra nusikalstamos veikos, lytinės aistros tenkinimo už piniginį atlygį su nukentėjusiuoju nepilnamečiu, kad pritaikytas netinkamai baudžiamasis įstatymas ir padaryti Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimai.

Išnagrinėjus šiuos argumentus teisės taikymo aspektu, noriu pabrėžti, kad LAT įrodymų netiria, faktų nenustatinėja, o tikrina teisės taikymo aspektu priimtus sprendimus. Patikrinę abiejų instancijų teismų sprendimus, kolegija pasisakė, kad vertinant byloje surinktus įrodymus teismai klaidų nepadarė“, – kalbėjo S. Jokimaitė.

Pasak jos, teismai teisingai kvalifikavo R. Ačo elgesį kaip pasikėsinimą tenkinti lytinę aistrą su nepilnamečiu.

„Kasaciniame skunde buvo prašoma traktuoti šią veiką ne kaip pasikėsinimą, o kaip rengimąsi. Kadangi šis nusikaltimas yra apysunkis, todėl buvo prašoma bylą nutraukti, nes rengimasis įmanomas tik sunkių ir labai sunkių nusikaltimų kategorijose. Kasatorius skunde buvo nurodęs, kad jo veika gali būti traktuojama kaip moralės ar dorovės normų pažeidimas. Bet teisėjų kolegija, išnagrinėjusi argumentus, padarė išvadą, kad veika, kaip pasikėsinimas, kvalifikuota teisingai“, – po paskelbimo sakė ji.

Ikiteisminio tyrimo metu R. Ačas buvo pripažinęs kaltę, bet vėliau ją ėmė neigti. Teisėja paaiškino šią painiavą.

„Byloje buvo rašytiniai nuteistojo paaiškinimai, kuriuose jis neneigė rašęs tokio pobūdžio žinutes nukentėjusiajam nepilnamečiui. Vėliau jo pozicija pasikeitė ir pateiktos gynybinės versijos, kad tokių žinučių jis nerašė. Tą teismai motyvuotai, detaliai paneigė, labai išsamiai vertindami pačių žinučių turinį, apklausdami telekomunikacijų specialistus ir vertindami įrodymus visumoje“, – sakė teisėja.

Bylą nagrinėjant LAT, R. Ačo advokatė Aušra Ručienė sakė, kad nepakanka įrodymų, kurie patvirtintų jos ginamojo kaltę, be to, jis esą nebuvo pripažinęs kaltės teismuose.

Tačiau Vilniaus apygardos teismo nutartyje, kuria buvo paliktas apkaltinamasis apylinkės teismo nuosprendis, rašoma, jog buvo priešingai.

„Ikiteisminio tyrimo metu R. Ačas neneigė, kad jis siuntė seksualinio bei vulgaraus pobūdžio žinutes nepilnamečiui, pažymėtina, kad nuteistasis, dalyvaujant jo gynėjui, pats pateikė surašytus savo parodymus“, – teismas pažymėjo, kad dalies faktinių aplinkybių pripažinimas, neigiant kaltę dėl nusikalstamų veikų padarymo, niekaip negalėjo būti pagrindu nutraukti ikiteisminį tyrimą vienu iš įstatyme numatytų pagrindų.

„Konstatuotina, kad yra visiškai įrodyta, jog nukentėjusiajam žinutes, kuriose buvo siūloma tenkinti jo lytinę aistrą už piniginį atlygį, rašė pats nuteistasis“, – pabrėžė teismas.

LAT nutartį R. Ačo byloje skelbs birželio 6 d., šio teismo sprendimai nebeskundžiami.

Anksčiau R. Ačui iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėję teisėjai buvo nusprendę jį pripažinti kaltu dėl pasikėsino tenkinti lytinę aistrą pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, dėl to teismas R. Ačui skyrė 100 MGL (5 tūkstančių eurų) baudą.

Kaip Delfi.lt skelbė anksčiau, R. Ačas teisme neigė kaltę dėl jam pateiktų kaltinimų, tačiau ikiteisminio tyrimo metu Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorui buvo pateikęs raštišką prisipažinimą dėl įvykdyto nusikaltimo. Šiuo raštu jis taip pat įsipareigojo nukentėjusiajam nepilnamečiui sumokėti 3 tūkst. Eur neturtinės žalos atlyginimą. Vis dėlto, atrodo, politikas nukentėjusiajam sumokėjo mažesnę sumą.

Išėjimas viso to į žiniasklaidą sugriaus mano gyvenimą, tai man lengviau sumokėti 1 500 Eur, „ale“ moralinį atlyginimą“, – teisme buvo sakęs R. Ačas.

Už šiuos pinigus, bylos duomenimis, nukentėjusysis nusipirko dviratį. Pasirašydamas susitarimą su lytiškai suartėti siekusiu R. Aču nepilnametis įsipareigojo tylėti ir niekam, išskyrus teisėsaugos institucijas (jeigu reikės), apie tai, ką patyrė, nieko nepasakoti.

Ir šis paauglys, ko gero, būtų tylėjęs – naktimis košmarus sapnavęs nepilnametis troško kuo greičiau pamiršti susidūrimą su R. Aču. Jis tik gerokai vėliau sužinojo, kas yra tas vyras, kuris troško intymiai suartėti.

„Tu gulėsi, aš tau nusmaukysiu, sakei, kad – 17 cm“, – netikėtai pasiūlymo leisti dirginti jo lytinį organą už 50 eurų atlygį sulaukė jaunuolis. Ir tai įvyko bute, į kurį R. Ačas jį atviliojo, – iki tol alkoholinių gėrimų nevartojęs nepilnametis po užgaulių replikų, jog yra „mamytės sūnelis“, griebė šampano ar vyno taurę ir bandė įrodyti, jog toks nėra. Bet greitai apsvaigo – net neprisiminė, kaip tą tamsų vakarą sugrįžo į namus. Neprisiminė ir to, kokiomis aplinkybėmis buvusiam politikui pasakė savo lytinio organo ilgį.

„Aš tau nusmaukau iki spermos išsiliejimo ir duodu 100, tau nieko daryti nereikės“, – prieš pat savo gimtadienį vilties suartėti su nepilnamečiu nepraradęs buvęs politikas 17-mečiui nusiuntė SMS žinutę. Bet ir šįkart patenkinti seksualinių troškimų su nepilnamečiu jam nepavyko – jis patyrė sužalojimų, pateko į Santaros klinikas, kurių darbuotojai apie į Vaikų skyrių paguldytą jaunuolį pranešė policijai.

R. Ačas tikino, jog šios žinutės nerašė ir su 17-mečiu bendravo tik skambindamas telefonu. Ir, aišku, ne apie seksualinės aistros tenkinimą ir tuo labiau ne apie norą pamasturbuoti jo lytinį organą.

Nepilnametis, kuris pateko į gerai paspęstus buvusio politiko spąstus, neabejoja, kad jis buvo ne vienintelis toks – kai pirmą kartą R. Ačas jam pasiūlė pamasturbuoti lytinį organą, o jis atsisakė, vyras elgėsi gana ramiai ir užtikrintai.

„Gal jis jau nebe pirmą kartą buvo susitikęs su tokiu žmogumi kaip aš“, – gerokai vėliau per apklausą svarstė nepilnametis.

Tuo metu jis dar nežinojo, kad patenkinti seksualinę aistrą už piniginį atlygį jam siūlė ne bet kas, o ne vieną kadenciją Seimo rūmuose dirbęs parlamentaras R. Ačas, kuris išgarsėjo tapęs dabar jau nušalintojo prezidento Rolando Pakso patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

Apie jam iškeltą baudžiamąją bylą ir priimtą apkaltinamąjį nuosprendį nieko nežinojo jo šeima – kad R. Ačas įsivėlė į gėdingą skandalą, jie sužinojo tik perskaitę Delfi.lt publikuotą straipsnį, kuriame buvo pasakojama, kad kurį laiką Prezidentūroje ir daugybę metų Seime karaliavęs R. Ačas užsigeidė turėti intymių santykių su nepilnamečiu. Šį straipsnį galite perskaityti paspaudę šią nuorodą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)