Konstitucijos egzaminui kviečiame registruotis čia.

„Man lenda į galvą mintis, kodėl yra svarbu Konstituciją žinoti - kad neužvaldytų mūsų funkcionieriai ir zombiai. Tai yra tikrai labai svarbu, tai yra vienintelis būdas žinoti savo bazines teises“, - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė R.Šimašius.

Egzamino vertinimo komisijai vadovausiantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius pabrėžė, kad Konstitucija - gyvas organizmas, tad svarbu žinoti ne tik jos tekstą, bet ir dvasią.

Gintaras Kryževičius
„Žinoti Konstitucijos tekstą visiškai nereiškia žinoti Konstitucijos dvasią. Daug teisinių diletantų sako, kad jie kalbasi su dvasiomis, kalbant apie santykį su konstitucine jurisprudencija. (...) Kalbėjimasis su konstitucine dvasia reiškia suvokimą, kad tai yra organizmas, kuris kiekvienu momentu priderintas prie visuomenės raidos“, - kalbėjo G.Kryževičius.

Architektas, grupės "Antis" lyderis, vienas iš Sąjūdžio iniciatorių Algirdas Kaušpėdas mano, kad kiekvienas žmogus turi pajusti asmeninį ryšį su Konstitucija.

„Joje labai glaustai, labai konceptualiai, sakyčiau, aptartos Lietuvos piliečių ir mūsų valstybės gyvenimo taisyklės. (...) Ar įmanoma žaisti krepšinį be taisyklių? Man atrodo, neįmanoma, nes tai jau nebebus krepšinis - tai jau bus rankinis, gal dar kas nors, bet ne krepšinis. Ar Lietuva gali gyventi be savo Konstitucijos? Ne, negali, nes tai nebebus Lietuva“, - dėstė A.Kaušpėdas.

Algirdas Kaušpėdas
„Taigi Konstitucija yra dalis mano šalies ir paties tapatybės. Aš esu ir Konstitucija. Tai supratęs, kaip aš galiu nesidomėti Konstitucija? Juk man labai įdomu, kas aš esu. Kaip aš galiu negerbti savo Konstitucijos? Nes aš noriu save gerbti ir noriu, kad mane gerbtų kiti. Kaip aš galiu nesaugoti ir neginti savo Konstitucijos? Juk aš noriu būti sveikas ir saugus, nes nenoriu būti bet kas, pavyzdžiui, kaip ministras jau minėjo, zombis. Aš noriu būti savimi, noriu būti oriu žmogumi, lietuviu, galų gale noriu būti Lietuvos piliečiu. Štai ką reiškia asmeninis ryšys su Konstitucija - jis yra labai gilus, man atrodo“, - kalbėjo jis.

Egzaminą laikantieji varžysis atskirose grupėse. Atskiros užduotys bus nuteistiesiems, teisę studijuojantiems ir teisinį išsilavinimą turintiems žmonėms, moksleiviams pagal amžiaus grupes: 1-4 klasių, 5-7 klasių, 8-10 klasių ir 11-12 klasių, Lietuvoje gyvenantiems asmenims ir piliečiams. Pradinukams rengiama kūrybinė užduotis - piešinių konkursas "Jubiliejinis Konstitucijos viršelis".

Išskiriama ir atskira egzaminą laikančiųjų internetu grupė - internetu klausimai bus pateikti teisininkams ir teisės studentams bei visiems kitiems piliečiams. Laikyti egzaminą internetu kviečiami ir užsienio lietuviai.

Pirmajame egzamino etape bus 30 testo klausimų, antrajame - 19 testo klausimų ir vienas atviras klausimas.

Gintaras Kryževičius ir Remigijus Šimašius
„Tikiuosi, kad Konstitucijos egzamino klausimai bus kuo arčiau žmogaus, kad tai nebūtų Konstitucijos teksto patikrinimas, kad tai nebūtų atminties testas, o būtų suvokimo ir interpretacijos tam tikri dalykai“, - vylėsi R.Šimašius.

Egzaminą bus galima laikyti savivaldybėse, mokyklose, kai kuriose aukštosiose mokyklose, valstybės tarnautojams - Seime. Jis taip pat vyks įkalinimo įstaigose, internete - portale delfi.lt. Tiesa, internete bus organizuojamas tik pirmasis egzamino etapas.

Konstitucijos žinių patikrinimas vyks dviem etapais: spalio 4-ąją ir spalio 18-ąją. 28 geriausiai užduotis atlikusieji bus apdovanoti Prezidentūroje spalio 25-ąją, minint Konstitucijos dieną.

Konstitucijos žinias vertins speciali komisija, kurios pirmininkas šiemet yra Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas G.Kryževičius.

Tarp prizų - europarlamentaro Leonido Donskio biuro įsteigtos kelionės į Briuselį aplankant Prahą, Amsterdamą, Briugę, Kylį, Liubeką.

Pernai egzaminą laikė daugiau nei 30 tūkst. asmenų, šiemet Teisingumo ministerija tikisi sulaukti dar didesnio susidomėjimo.