„Buvo pasielgta pagal seną stalinistinį principą: duokite mums žmogų, o straipsnį mes jam pritaikysim“, – taip po pirmojo posėdžio visą jau 3 metus trunkančią istoriją reziumavo V. Sutkus.

Šioje byloje teisiamas dar vienas verslininkas Ilja Malkinas, jis taip pat nepripažino kaltės. Kaltinimai pateikti ir V. Sutkaus įmonei „Bonum partners“. Ši byla vyksta dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo, dokumentų klastojimo ir papirkimo.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Darius Stankevičius posėdžio metu skaitydamas kaltinamąjį aktą atskleidė, kad V. Sutkus įtariamas priėmęs du kyšius, iš V. Zalatoriaus neva paėmė 15 125 eurus, o iš I. Malkino – 21 175 eurus.

Pagal kaltinimą, 2019 m. rudenį V. Sutkus pažadėjo LBA prezidentui paveikti „nenustatytus Seimo narius“, kad nebūtų priimtos parlamente svarstomos pataisos dėl didesnių mokesčių bankams. Mainais už tai M. Zalatorius esą prižadėjo atsilyginti kiek didesniu nei 15 tūkst. eurų kyšiu.

„2019 m. gruodžio 9 d., apie 16 val., Seimo 1-ųjų rūmų trečio aukšto koridoriuje Sutkus su Zalatoriumi pasirašė atbuline data 2019 birželio 7 d. tariamą fiktyvaus pobūdžio paslaugų teikimo sutartį, kuria buvo siekiama nuslėpti kyšį ir užmaskuoti tikrąją pinigų pervedimo priežastį, Sutkui pažadant paveikti nenustatytus Seimo narius, šios institucijos valstybės tarnautojus, politikus, <...> kad bankams nebūtų įvesti nauji mokesčiai ar nauji mokesčiai būtų minimalūs“, – kaltinimo esmę nurodė prokuroras.

M. Zalatorius kaltinamas dar ir tuo, kad kyšiui neva panaudojo LBA lėšas, taip iššvaistydamas svetimą turtą.

Kaip rašoma kaltinamajame akte, I. Malkinui V. Sutkus už kyšį esą prižadėjo išskirtinį palankumą jo įmonei dalyvaujant keturiuose LVK įgyvendinamuose keturiuose europiniais pinigais finansuojamuose projektuose.

Sutkus: visa veikla teisėta

Po posėdžio V. Sutkus tvirtino, kad visa jo veikla buvo teisėta, o už pinigus, kurie pervesti jo įmonei „Bonum partners“, jis suteikė paslaugas tiek M. Zalatoriui, tiek I. Malkinui.

„Normalioje teisinėje valstybėje tokios bylos išvis neturėtų būti“, – kalbėjo V. Sutkus, akcentavęs, kad šioje istorijoje ne tik nėra nukentėjusiųjų, atvirkščiai, valstybė net išlošė, nes už prokuratūros minimas sumas buvo sumokėtas tiek pelno mokestis, tiek PVM.

Pasak V. Sutkaus, priežastis, kodėl gimė ši byla, paprasta: jo kritika tuometiniam susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui. Prieš 3 metus paviešintuose įtarimuose išties buvo kalbama, kad V. Sutkus, galimai už neteisėta atlygį, rinko ir viešai teikė tendencingai neigiamą informaciją, siekdamas sumenkinti ministro autoritetą. Tyrimo eigoje tokie įtarimai nepasitvirtino ir buvo panaikinti.

„Kaltinamajame akte to nebeliko, – pabrėžė V. Sutkus. – Du metus prokuratūra galvojo, ką su viskuo šituo daryti (red. pas. – įtarimais dėl R. Masiulio) ir tada šioje dalyje ikiteisminį tyrimą nutraukė. Prokuratūra paliko galioti Konstituciją, kuri suteikia teisę į nuomonės laisvę ir valstybės institucijų kritiką.

Bet po garsių antraščių, po pareiškimų, kuriuos padarė buvęs gen. prokuroras, buvęs STT direktorius, buvo sudėtinga visą bylą ir ikiteisminį tyrimą nutraukti, todėl kai kurie epizodai liko. Todėl mes su gerbiamu Mantu Zalatoriumi esame kaltinamieji. Aš jam teikiau konsultacines paslaugas, bet valstybė kažkodėl mano, kad aš, kaip LVK vadovas, negalėjau teikti konsultacinių paslaugų privačioms įmonėms“, – kalbėjo V. Sutkus.

„Paprastai sakant, prokuratūra turbūt galvoja, kad jei esi žvejų draugijos pirmininkas, savo nariams meškerių ir blizgių pardavinėti negali“, – pridūrė jis.

Kaltinamojo įsitikinimu, ši byla dar ir buvo sąmoningai vilkinama, jis paminėjo, kad pats su advokatu buvo kreipęsis į teismą prašydamas prokurorus įpareigoti tyrimą kuo greičiau užbaigti.

„Dabar jau trejus metus tiriama byla. Per trejus metus galima kokį Rusijos karinį perversmą ištirti, – kalbėjo jis ir prisiminė tyrimo pradžią. – Viskas prasidėjo 2020 birželio mėnesio rytą, buvome sodyboje su šeima. Dukra pažiūrėjo pro langą, sako, tėti, pas mus policija. Iš tiesų lauke stovi policijos smogiamasis būrys su liemenėmis šarvuotomis, su automatiniais ginklais, būrys pareigūnų iš STT. Tada prasidėjo visa mano epopėja. Žmona labai pasipiktino, kad iškratė net jos apatinius drabužius, liemenukus, kelnaites.“

V. Sutkaus akimis, šiuo metu su juo atliekamas teisinis eksperimentas.

„Tikslas pasiektas, buvau nutildytas, išjungtas iš visuomeninio gyvenimo ir taip jau tris metus. Nekalbu apie tai, kad visas turtas iki šiol areštuotas, automobiliai areštuoti. Esu dar toje bandomojo triušio būklėje. Šiandien turime teismo grafiką, tai bandomasis triušis pereis prie aktyvių bandymų“, – ironizavo jis.

Pašnekovas piktinosi ir tuo, kad Lietuvoje tyrimą pradėję prokurorai ir pareigūnai esą gali laisvai žarstytis kaltinimais, tuo metu įtariamiesiems yra griežtai draudžiama išdėstyti savo versiją.

„Esu nuliūdęs ir pasipiktinęs, kad nėra lygių galimybių. Jei prokuroras, STT galėjo šnekėti ką norėjo, jie padarė spaudos konferenciją, apkaltino mane darant nusikaltimą. Aišku, jie sakė galimai, bet visi suprantame. Bet man, Mantui Zalatoriui buvome pasirašytinai uždrausta skelbti bet kokią informaciją apie tyrimą. Jei būtume paskelbę detales, gautume dar vieną baudžiamąją bylą. Šiandien jau galime kalbėti“, – sakė jis.

Tiesą įrodinės teisme

Trumpą komentarą davęs M. Zalatorius sakė, kad savo tiesą norės įrodyti teismo salėje.

„Esu visiškai užtikrintas savo teisumu. Visada bendradarbiavau ir bendradarbiausiu su visomis institucijomis, dabar ir su teismu, kad būtų išsiaiškintos visos aplinkybės, nustatyta tiesa ir išsklaidytos bet kokios abejonės.

Džiaugiuosi, kad pagaliau, po ilgų trijų metų šitas procesas prasidėjo ir galėsiu įrodyti savo teisumą. Tikiuosi, kad procesas baigsis tuo, kad jis galutinai įteisins, kad Lietuvoje sakyti tiesą politikams nėra joks nusikaltimas“, – sakė jis.

Mantas Zalatorius

Paklaustas, ką tiksliai turi mintyje apie tiesos sakymą politikams, jis to nedetalizavo.

„Mielai sukonkretinčiau, bet labai tikiu Lietuvos teismas ir jų nešališkumu. Siekiu, kad teismas maksimaliai objektyviai išnagrinėtų šitą klausimą ir sudėtų taškus“, – kalbėjo jis.

Lietuvą sudrebinusi byla

Teisėsauga siekė V. Sutkų net suimti 2 mėnesiams, tačiau teisėjas šio prašymo netenkino ir įtariamasis buvo paleistas į laisvę teismo salėje.

Tuometinis STT vadas Žydrūnas Bartkus kalbėjo, kad tyrimas susijęs su lobizmu, kurią pareigūnai vertina kaip korupcijos riziką.

O tada generalinio prokuroro pareigas ėjęs Evaldas Pašilis sakė, kad valstybei padaryta didelė žala.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)