Į DELFI skaitytojos klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokato padėjėja Julija Flis.

Vienareikšmiškai į Jūsų klausimą negalima atsakyti. Kaip lietuvių patarlėje sakoma – „genys margas, pasaulis dar margesnis“.

Bendra teisinė taisyklė yra tokia, kad turtas, įgytas iki santuokos, yra asmeninė sutuoktinio nuosavybė, todėl nutraukiant santuoką turtas paprastai ir toliau lieka įsigijusiojo asmenine nuosavybe. Vadinasi, vadovaujantis nurodyta teisine taisykle būtų galima teigti, kad nutraukiant santuoką būstas priklausytų tik Jums.

Pagal įstatymo leidėjo sumanymą, paprastai asmenine sutuoktinio nuosavybe taip pat yra net ir po santuokos sudarymo dovanotas ar paveldėtas sutuoktinio turtas (jeigu dovanojimo sutartyje ar testamente nėra nurodyta, kad turtas perduodamas į bendrąją sutuoktinių nuosavybę), asmeninio naudojimo daiktai, intelektinės ir pramoninės nuosavybės teisės (išskyrus pajamas, gaunamas iš intelektinės veiklos), lėšos ir daiktai, reikalingi asmeniniam sutuoktinio verslui (išskyrus lėšas ir daiktus, skirtus verslui, kuriuo verčiasi abu sutuoktiniai), lėšos, vieno sutuoktinio gautos kaip žalos atlyginimas ar kitokia kompensacija už žalą, padarytą dėl sveikatos sužalojimo, neturtinė žala, materialinė parama, sutuoktinio įgytas turtas už asmenines lėšas arba lėšas, gautas realizavus jo asmenine nuosavybe esantį turtą, jeigu to turto įgijimo metu buvo aiškiai išreikšta sutuoktinio valia įgyti turtą asmeninėn nuosavybėn (Civilinio kodekso 3.89 straipsnio 1 dalis).

Julija Flis
Tačiau galimos situacijos, kai iš pirmo žvilgsnio atrodanti paprasta situacija (kaip aukščiau aprašytoji), gali tapti daug sudėtingesne. Pavyzdžiui, Civilinio kodekso 3.90 straipsnio 1 ir 2 dalys įtvirtina galimybę prašyti teismo pripažinti turtą, kuris yra vieno iš sutuoktinių asmeninė nuosavybė (pavyzdžiui, būstas, įgytas iki santuokos sudarymo), bendrąja jungtine nuosavybe.

Galimybė prašyti teismo pripažinti kito sutuoktinio asmenine nuosavybe turimą turtą bendrąja jungtine nuosavybe atsiranda dviem pagrindais: pirma, kai santuokos metu turtas iš esmės buvo pagerintas sutuoktinių bendromis lėšomis arba kito sutuoktinio lėšomis ar darbu (pavyzdžiui, kapitalinis remontas, rekonstrukcija, pertvarkymas), antra, kai turtui įsigyti panaudotos lėšos, kurios yra abiejų sutuoktinių nuosavybė, viršijo panaudotas lėšas, kurios yra vieno sutuoktinio nuosavybė.

Atkreiptinas dėmesys, kad teismui pripažinus turtą bendrąja jungtine nuosavybe, atsiranda ir atitinkamos pasekmės – nutraukiant santuoką turtas, esantis bendrąja jungtine nuosavybe, dalijamas pusiau (jei, žinoma, nesivadovaujama išimtimis, numatytomis Civiliniame kodekse).

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktikos analizė bei mūsų kontoros patirtis leidžia teigti, kad dažniausiai naudojamasi pirmąja galimybe, t.y. prašoma teismo pripažinti turtą, esantį vieno sutuoktinio asmenine nuosavybe, bendrąja nuosavybe motyvuojant tuo, kad santuokos metu turtas buvo iš esmės pagerintas sutuoktinių bendromis lėšomis arba kito sutuoktinio lėšomis ar darbu (Civilinio kodekso 3.90 straipsnio 1 dalis).

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra nurodęs, kad tam, jog teismas tenkintų prašymą pripažinti sutuoktinio asmeninį turtą bendrąja jungtine nuosavybe būtina įrodyti šias teisiškai reikšmingas faktines aplinkybes: pirma, kad asmeninis sutuoktinio turtas buvo pagerintas iš esmės, antra, kad asmeninis turtas iš esmės pagerintas santuokos metu, trečia, kad iš esmės turtas pagerintas sutuoktinių bendromis lėšomis, kito sutuoktinio lėšomis ar darbu.

Pastebėtina, kad remiantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktika, turtas, kuris yra vieno iš sutuoktinių asmeninė nuosavybė, po santuokos nutraukimo gali būti pripažintas bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe Civilinio kodekso 3.90 straipsnio pagrindu, jei įrodoma, kad turtas buvo iš esmės pagerintas iš bendrų sutuoktinių lėšų dar tuomet, kai sutuoktiniui nepriklausė, o priklausė sutuoktinio tėvams, vėliau padovanojusiems vienam iš sutuoktinių pagerintą turtą (2012 m. balandžio 18 d. nutartis).

Taigi, apibendrinus aukščiau trumpai nurodytus pastebėjimus, galima teigti, kad net ir tuo atveju, jei būstas būtų įsigytas iki santuokos sudarymo, tačiau santuokos metu bendrai su sutuoktiniu būtų iš esmės pagerintas, arba jei sutuoktinis sumokėtų didesniąją dalį paskolos, sutuoktinis galėtų kreiptis į teismą, prašydamas pripažinti Jūsų turtą bendrąja jungtine nuosavybe ir reikalauti padalinti turtą lygiomis dalimis.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.