Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Bendra teises aktuose nurodyta taisyklė teigia, jog keisti pavardę leidžiama pareiškėjui, sulaukusiam 16 metų. Kai keičiama jaunesnio kaip 16 metų nepilnamečio vaiko pavardė, jo vardu prašymą ir kitus dokumentus dėl pavardės pakeitimo civilinės metrikacijos įstaigai pateikia jo atstovas pagal įstatymą.

Jaunesnio kaip 16 metų nepilnamečio vaiko pavardė bendru tėvų sutarimu gali būti keičiama, jeigu norima suteikti vieno iš tėvų pavardę (kai tėvo ir motinos pavardės skirtingos). Prašymą pakeisti pavardę pareiškėjas ar jo atstovas gali pateikti pasirinktai civilinės metrikacijos įstaigai tiesiogiai arba per Metrikacijos paslaugų informacinę sistemą.

Civilinės metrikacijos įstaigai be kitų privalomų dokumentų turi būti pateikiamas kito iš turimų tėvų rašytinis sutikimas ir vaiko, jeigu jam yra suėję 10 metų, rašytinis sutikimas dėl pavardės keitimo. Kito iš turimų tėvų rašytinio sutikimo pateikti nereikia, jeigu jam įsiteisėjusiu teismo sprendimu laikinai ar neterminuotai yra apribota tėvų valdžia.

Kai kito iš turimų tėvų rašytinis sutikimas nepateikiamas, nes jam įsiteisėjusiu teismo sprendimu laikinai ar neterminuotai yra apribota tėvų valdžia, o civilinės metrikacijos įstaigai kyla abejonių, ar vaiko pavardės pakeitimas atitinka geriausius vaiko interesus, civilinės metrikacijos įstaiga turi kreiptis į valstybinę vaiko teisių apsaugos instituciją dėl išvados, kurioje įvertinama vaiko pavardės pakeitimo atitiktis vaiko interesams, gavimo.

Iš aukščiau pateikto reglamentavimo matyti, kad nepilnamečio vaiko pavardė be tėvo sutikimo, jeigu jam nėra laikinai ar neterminuotai apribota tėvų valdžia, negali būti pakeista, nepaisant to, kad tėvas faktiškai vaiku nesirūpina ir jo neišlaiko.

Tačiau, jei tarp tėvų dėl vaiko pavardės keitimo kyla ginčai (pvz.: tėvas nesutinka dėl vaiko pavardės keitimo arba vengia išduoti sutikimą dėl vaiko pavardės keitimo), jie gali būti sprendžiami teisme teisės aktų nustatyta tvarka. Priimto ir įsitesėjusio teismo sprendimo pagrindu gali būti pakeista nepilnamečio vaiko pavardė ir padaryti atitinkamai nauji civilinės būklės aktų įrašai bei išduoti jų liudijimai.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu aleksandras.kovalevskis@justicion.lt

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.