Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Jei miręs asmuo yra sudaręs oficialų testamentą, įpėdiniui per 3 mėnesius nuo mirties fakto reikėtų kreiptis į palikimo atsiradimo vietos notarą ir pateikti pareiškimą apie palikimo priėmimą arba faktiškai pradėti valdyti paveldimą turtą.

Palikimo atsiradimo vieta laikoma paskutinė palikėjo nuolatinė gyvenamoji vieta. Todėl reikėtų kreiptis į būtent tą teritoriją aptarnaujantį notarų biurą. Notarų biuras turi suteikti informaciją ar palikėjas buvo sudaręs testamentą, ar ne.

Tokią informaciją suinteresuotam asmeniui taip pat galima gauti iš Testamentų registro. 

Primintina, jog Testamentų registras nėra viešas, jo duomenys gali būti atskleisti tik po testatoriaus mirties. Norint gauti Testamentų registro išrašą, Registrų centrui reikia pateikti prašymą suteikti registro duomenis.

Esant sudarytam oficialiam testamentui, palikimo atsiradimo vietos notaras paskiria jo paskelbimo dieną ir apie ją informuoja įpėdinius. Įprastai informavimas vyksta raštu, t. y. notarai siunčia įpėdiniams registruotus laiškus su pranešimais. 



Testamento paskelbimo dieną įpėdiniams yra atskleidžiamas testamento turinys ir leidžiama su juo susipažinti. Notaras, paskelbęs testamentą, privalo imtis priemonių nustatyti įpėdinių ir kitų suinteresuotų asmenų, nedalyvavusių paskelbiant testamentą, gyvenamąją vietą ir kiek įmanoma greičiau pranešti jiems apie testamento turinį.

Aleksandras Kovalevskis

Jei testamentas nebuvo perduotas saugoti atsakingiems asmenims, tai jis privalo būti per vienerius metus po testatoriaus mirties pateiktas tvirtinti teismui. 

Dėl asmeninio testamento tvirtinimo į teismą besikreipiantis asmuo turėtų įtraukti visus įpėdinius į procesą teisme. Jei šie asmenys nebūtų įtraukti į procesą, po testamento patvirtinimo teisme, jis vis tiek būtų pateiktas vietos notarui, kuris skelbtų testamentą aukščiau nurodyta tvarka.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu alexkovalevskis@hotmail.com.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.