Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokato Jono Leikausko kontoros advokato padėjėjas Gediminas Usavičius.

Bendrosios nuosavybės teisė yra dviejų ar kelių savininkų teisė valdyti, naudoti jiems priklausantį nuosavybės teisės objektą bei juo disponuoti, t.y. savininkai turi teisę su jiems priklausančiu turtu atlikti bet kokius veiksmus, išskyrus uždraustuosius įstatymu, naudoti savo turtą ir lemti jo likimą bet kokiu būdu, kuriuo nepažeidžiamos kitų asmenų teisės ir laisvės.

Pagrindinis principas šiuose teisiniuose santykiuose yra tas, jog bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektas valdomas, juo naudojamasi ir disponuojama bendraturčių sutarimu.

Daiktas (kilnojamasis), priklausantis asmenims bendrosios nuosavybės teise, gali būti įkeičiamas tik rašytiniu visų bendraturčių sutikimu. Todėl ketindamas paskolos sutarties grąžinimą užtikrinti įkeisdamas daiktą, kuris yra Jūsų ir brolio bendroji dalinė nuosavybė, privalėsite gauti brolio raštišką sutikimą. Be šio sutikimo šis daiktas nebus įkeistas.

Tam tikri apribojimai nustatyti ir nekilnojamojo daikto, esančio bendrąja daline nuosavybe, įkeitimui. Viso nekilnojamojo daikto, priklausančio bendrosios nuosavybės teise, įkeitimui būtinas visų bendraturčių sutikimas.

Jeigu nekilnojamojo turto bendrasavininkas norėtų įkeisti nekilnojamojo daikto bendrosios dalinės nuosavybės dalį, t.y. tą dalį, kuri jam priklauso, tokio sutikimo nereikia, tačiau tokiu atveju įkeičiamoji dalis turi būti tiksliai nustatyta bendraturčių sudaryta ir notaro patvirtinta naudojimosi daiktu tvarkos nustatymo sutartimi. Tokia sutartimi aiškiai apibrėžiamas įkeičiamas turtas, iš kurio galima išieškoti jį realizavus, ir taip garantuojama tiek kitų bendraturčių, kurių dalys neįkeičiamos, tiek kreditoriaus interesų apsauga.

Tuo atveju, jei vienas iš bendrasavininkų nesutinka sudaryti naudojimosi daiktu tvarkos sutarties, kitas bendrasavininkas gali su ieškiniu kreiptis į teismą, prašydamas nustatyti naudojimosi tvarką teismui.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.