Suėjus vekselio apmokėjimo terminui su skolininku buvo bendrauta žodžiu, jis nuolat žadėjo, kad atsiskaitys, prašė laiko ar išdėstymo dalimis, tačiau skolos negrąžino visiškai. Dar daugiau, po kurio laiko apskritai pradėjo vengti bendravimo. Taigi, tik daugiau kaip po metų kreipiausi raštu, tačiau jis neatsako, o žodžiu pranešė, kad vekselis nebegalioja ir galiu skolą pamiršti. Kaip elgtis šioje situacijoje? Ar vekselis galioja, ar pavyktų man prisiteisti skolą, nes paskolos suma yra didelė?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros Žiemelis, Valys, Rugys ir partneriai advokatas, partneris Karolis Rugys.

Vekselis yra vertybinis popierius, kuriuo jį išrašęs asmuo be sąlygų įsipareigoja tiesiogiai ar netiesiogiai sumokėti tam tikrą pinigų sumą vekselyje nurodytam asmeniui arba įsako tai padaryti kitam. Vekselio teisinės savybės lemia universalų šio vertybinio popieriaus naudojimą civilinėje apyvartoje.

Pasirašius paprastąjį neprotestuotiną vekselį, kuomet suėjo vekselyje numatytas terminas, vekselio turėtojas asmeniui, išrašiusiam vekselį, turėjo:

pirma, vekselį pateikti apmokėti paskutinę mokėjimo termino dieną arba per dvi po jos einančias darbo dienas;

antra, pranešti apie tai, kad vekselis neakceptuotas arba neapmokėtas, per keturias darbo dienas po vekselio pateikimo akceptuoti arba apmokėti.

Pagal įstatymą reikalavimai patenkinami ne ginčo tvarka notarui išduodant vykdomąjį įrašą, kai vekselio turėtojas kreipiasi į notarą per vienerius metus nuo mokėjimo termino dienos ir pateikia įrodymus, įvykdė aukščiau nurodytas sąlygas. Turint vykdomąjį įrašą, galimą kreiptis į pas antstolį dėl vykdymo.

Kai pasibaigia įstatyme nustatyti terminai pateikti apmokėti neakceptuotą neprotestuotiną paprastąjį vekselį, jis praranda vertybinio popieriaus bei civilinių teisių objekto statusą ir dėl jo nebetaikytinos įstatymo nuostatos dėl reikalavimų, atsirandančių pagal vekselį, patenkinimo tvarkos bei įsipareigojusių pagal vekselį asmenų santykių.

Advokatas Karolis Rugys
Tokiu atveju, kai praleidžiamas įstatymo nustatytas paprastojo vekselio rekvizitus atitinkančio vekselio pateikimo apmokėti terminas, vekselis tampa paprastu skolos rašteliu, kuriuo, kaip rašytiniu įrodymu, įtvirtinama skolininko pareiga atsiskaityti su kreditoriumi, ir tuomet būtina nustatyti tarp šalių esantį teisinį santykį (sandorį), kurio pagrindu atsirado skolininko įsipareigojimas pagal skolinį dokumentą.

Taigi, nustatytų terminų praleidimas neatima iš vekselio turėtojo galimybės išieškoti skolą iš vekselį išrašiusio asmens ginčo teisenos tvarka. Šiuo atveju buvo praleisti norminių teisės aktų nustatyti terminai ir sudarytas vekselis tapo paprastu skolos rašteliu, kuris pagrįstai bei teisėtai įrodo prievolės atsiradimo faktą.

Šiuo atveju susidariusius santykius reikia kvalifikuoti kaip skolininko ir kreditoriaus, sudarytus sutartinius santykius, dėl kurių buvo sudaryta paskolos sutartis įpareigojanti skolininką grąžinti sumą, kuri jam buvo suteikta paskolos pagrindu.

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio (neanalizavus minimų dokumentų atsižvelgiant į klausimą); dėl detalios teisinės konsultacijos galima kreiptis tiesiogiai į advokatų kontorą Žiemelis, Valys, Rugys ir partneriai www.zvr.lt.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.