Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis:

Bendruoju sutuoktinių testamentu abu sutuoktiniai vienas kitą paskiria savo įpėdiniu ir po vieno sutuoktinio mirties visą mirusiojo turtą paveldi pergyvenęs sutuoktinis, išskyrus privalomąją palikimo dalį. Tokiu testamentu taip pat gali būti paskirtas įpėdinis, kuris paveldės turtą mirus pergyvenusiam sutuoktiniui.

Įstatymuose yra numatyti tam tikri bendrojo sutuoktinių testamento panaikinimo, pakeitimo ir negaliojimo pagrindai.

Bendrąjį testamentą gali panaikinti, t. y. atšaukti savo bendruoju testamentu išreikštą valią, bet kuris sutuoktinis iki palikimo atsiradimo momento ta pačia tvarka, kokia buvo sudarytas testamentas. Tokiu atveju netenka galios ir kito sutuoktinio valios išreiškimas. Kiti sutuoktinio sudaryti asmeniniai ar oficialieji testamentai negalioja, jei yra nepanaikintas bendrasis sutuoktinių testamentas.

Verta paminėti ir tai, jog bendrasis sutuoktinių testamentas netenka galios, jeigu iki palikimo atsiradimo momento nutraukiama santuoka, pareiškiamas ieškinys nutraukti santuoką arba sutuoktinis davė sutikimą išsituokti.

Aleksandras Kovalevskis
Atsakant į skaitytojo klausimą, reikia pažymėti, kad įstatymai nesuteikia teisės mirus vienam sutuoktiniui jį pergyvenusiam sutuoktiniui pakeisti bendrojo testamento, tačiau pergyvenęs sutuoktinis turi teisę atsisakyti priimti palikimą. Tokiu atveju pirmiau mirusiojo sutuoktinio turtą paveldi jo įpėdiniai pagal įstatymą, o pergyvenęs sutuoktinis įgyja teisę savo nuožiūra sudaryti naują testamentą.

Pergyvenusiam sutuoktiniui atsisakius priimti palikimą, bendruoju testamentu paskirtas suinteresuotas įpėdinis, kuris turėjo paveldėti po pergyvenusio sutuoktinio mirties, netenka teisės paveldėti pagal bendrąjį sutuoktinių testamentą.

Taigi, nors pergyvenęs sutuoktinis neturi teisės pakeisti bendrojo sutuoktinių testamento, jis turi teisę po sutuoktinio mirties atsisakyti priimti palikimą.

Atsisakydamas palikimo, pergyvenęs sutuoktinis tuo pačiu atima iš suinteresuoto įpėdinio teisę paveldėti turtą (sodybą su namu) pagal bendrojo sutuoktinių testamento sąlygas mirus pergyvenusiam sutuoktiniui (patėviui).

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.