Noriu sužinoti, ar visas šis procesas jai dar labiau nepakenks? Kaip ji bus apklausiama?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako Vilniaus apygardos teismo psichologė Kotryna Stupnianek.

Bylos su mažamečiais vaikais dažniausiai būna susijusios su seksualiniais nusikaltimais. Pats nusikalstamas veiksmas prieš vaiką yra traumuojantis, o teisinės procedūros gali sukelti antrinę žalą. Siekiant to išvengti vaikų apklausas vykdo teismo psichologas.

Vaikų ir suaugusiųjų apklausos skiriasi. Nesvarbu, ar vaikas apklausiamas kaip liudytojas, auka, ar kaip kaltinamasis, procedūra bus visai kitokia nei apklausiant suaugusį asmenį. Suaugusiųjų apklausa yra vykdoma teismo salėje.

Teisėjas ir kiti byloje dalyvaujantys asmenys gali tiesiogiai jam užduoti klausimus. Tokio tipo apklausa vaikui sukeltų daug streso ir dėl to nukentėtų jo parodymų patikimumas. Todėl teismuose vaikus apklausia specialiai tam paruošti psichologai. Taip yra užtikrinami vaiko interesai ir psichologinė gerovė.

Kotryna Stupnianek
Apklausa yra vykdoma specialiai įrengtame vaikų apklausos kambaryje. Jis įrengtas taip, kad vaikas jaustųsi jaukiai ir saugiai. Psichologas užmezga ryšį su vaiku, leidžia jam žaisti, pailsėti, kai jaučiasi pavargęs nuo apklausos, siekia sumažinti įtampą. Tokiu būdu teisinių procedūrų žala vaikui sumažėja.

Vykstant apklausai, su vaiku kalba tik psichologas, kuris per ausines girdi teisėjo ir kitų dalyvių klausimus. Šiuos klausimus jis performuluoja taip, kad jie atitiktų vaiko amžių, brandą ir kalbinius atminties gebėjimus.

Apklausa yra filmuojama ir įrašoma. Kiti proceso dalyviai (teisėjas, prokuroras, vaiko atstovas arba tėvai) gali stebėti filmuojamą vaizdą tiesiogiai kitoje patalpoje. Vaikas apklausiamas vieną kartą.

Kai vaikai patenka į teismą, yra stengiamasi padaryti kuo mažiau žalos, suteikiant jiems psichologinį komfortą ir jų brandos laipsnį atitinkančią apklausą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.