Be to, M.Dėlkus 6 mėnesiams nušalintas nuo direktoriaus pareigų ir įpareigotas nesilankyti darbovietėje, pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

STT Šiaulių valdybos pareigūnams atlikus neatidėliotinus ikiteisminio tyrimo veiksmus dėl Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktoriaus galbūt padarytų nusikaltimų, šį ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis ir jam vadovaujantis Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras kreipėsi į teismą dėl įtariamajam taikytos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo pakeitimo.

„Šį tyrimą dabar jau galima tęsti ir paskyrus švelnesnes kardomąsias priemones“, - rašoma STT pranešime.

Kaip skelbta, M.Dėlkus gegužės 14 dieną sulaikytas atliekant ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir jo iššvaistymo, neteisėto disponavimo elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir neteisėto praturtėjimo. Tada M.Dėlkus buvo suimtas trims mėnesiams, vyriausioji buhalterė - 15 parų, o viešosios įstaigos vadovas - mėnesiui.

Įtariama, kad Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktorius, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir siekdamas turtinės bei kitokios naudos, savo ir jam artimų asmenų vardu registruotus automobilius nuomojo paties vadovaujamai viešajai įstaigai. Už šių automobilių nuomą 2009-2014 metais į direktoriaus ir jam artimų asmenų sąskaitas pervesta daugiau nei 750 tūkst. litų.

„Turėdamas minėtų asmenų banko mokėjimo korteles ir prisijungimo duomenis prie banko sąskaitų, direktorius didelę dalį šių pinigų galėjo pasisavinti juos pats išgrynindamas bankomatuose“, - skelbta STT pranešime.

Taip pat įtariama, kad galbūt siekiant turtinės naudos sau ir savo artimiesiems direktoriaus iniciatyva, buvo įsteigta kita viešoji įstaiga, kuriai būtų sudarytos sąlygos nuolat laimėti centro skelbiamus paslaugų pirkimo konkursus, tokiu būdu šiai įstaigai užtikrinant nuolatines pajamas.

Pasinaudojant šiomis pajamomis bei už palūkanas paskolintomis asmeninėmis direktoriaus piniginėmis lėšomis minėtos įstaigos vardu pirkti nekilnojamojo turto objektai bei verstasi ūkine komercine veikla, galbūt apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą. Pasak STT, tai galėjo užtikrinti nuolatines neteisėtas pajamas direktoriui bei jo artimiems žmonėms. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad įsigyta nekilnojamojo turto daugiau nei už 700 tūkst. litų.

STT atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.