Kad šeimą palikęs vyras yra sukūręs naują šeimą, Lietuvoje gyvenanti oficiali jo sutuoktinė ir dvi dabar jau pilnametės dukros sužinojo atsitiktinai – kartą į namus Kaune paskambinęs vyras pats papasakojo apie permainas savo gyvenime.

Tokia žinia sukėlė šoką ne tik jo sutuoktinei, bet ir dukroms, juoba kad fiktyvios skyrybos oficialiai buvo įteisintos Zarasų rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriuje. Maža to, netrukus paaiškėjo, kad santuoka buvo nutraukta dar 2002-aisiais.

Apie tokį sutuoktinio akibrokštą sužinojusi ir iki šiol save ištekėjusia laikusi kaunietė suskubo kreiptis į teisininkus – netrukus Civilinės metrikacijos skyriuje jai pavyko gauti skyrybų dokumentus. Juose nurodyta, kad moteris su vyru buvo išskirta Ilinojaus valstijos Cook grafystės ketvirtojo rajono apylinkės teisme.

Su tokiu sutuoktinio „pokštu“ moteris nesutiko ir kreipėsi į teismą, prašydama nepripažinti užsienio valstybės teismo sprendimo pagrindu padaryto civilinės būklės akto įrašo.

Savo pareiškime ji nurodė, kad su sutuoktiniu susituokė dar 1979 m., o 2001 m. jis išvyko gyventi ir dirbti JAV.

„Jis ilgą laiką nesilankė Lietuvoje, o 2012 m. paskambino telefonu ir pranešė, kad susituokė su kita moterimi, prisipažino, jog santuoka sudaryta fiktyviai“, – teismui nurodė kaunietė.

Pasak jos, 2002 m. priimtas teismo sprendimas dėl skyrybų prieš pat vestuves buvo užregistruotas 2012 m. Zarasuose.

Moteris teigė, kad iš gautų dokumentų sužinojo, kad apie skyrybų bylą JAV teismas jos asmeniškai nebuvo informavęs, bet apie tai buvo paskelbta viešo paskelbimo būdu. Ji taip pat nurodė, kad jai nebuvo įteiktas teismo sprendimas, todėl ji negalėjo jo apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Maža to, moterį pribloškė JAV teismo sprendime nurodyta tikrovės neatitinkanti informacija – esą ji su vyru santuokoje nėra susilaukę vaikų, o ji pati yra „apleidusi santuoką“.

„Ši mano vyro nurodyta aplinkybė jam padėjo greičiau išsiskirti“, – pabrėžė vienoje Kauno bendrovėje dirbanti moteris.

Kaunietės pareiškimą gavęs teismas nusprendė, kad kolegų iš JAV priimtas sprendimas dėl santuokos nutraukimo negali būti pripažintas galiojančiu Lietuvoje – moteris pateikė pluoštą dokumentų, patvirtinančių, jog nuo 2002-ųjų iki 2013-ųjų ji nebuvo išvykusi iš šalies.

Pasak teismo, nors JAV teismas apie skyrybų bylos nagrinėjimą ir paskelbė viešai, tačiau atsakovė tuo metu gyveno Lietuvoje – jai turėjo būti pranešta asmeniškai. Teisėjai mano, kad informavimas viešo paskelbimo būdu laikytinas neatitinkančiu sąžiningo proceso reikalavimų.

„Šis asmens informavimo būdas negali būti laikomas pakankamu užtikrinti užsienio valstybėje gyvenančio asmens žinojimą apie kitoje valstybėje inicijuotą teismo procesą ir tuo labiau negali būti laikomas galinčiu užtikrinti šiam asmeniui galimybę pasirūpinti tinkamu savo teisių ir teisėtų interesų gynimu“, – pažymėjo Lietuvos teismas.

Pasak jo, užsienio teismo sprendimas negali būti pripažintas ir dėl to, kad jame nurodyta tikrovės neatitinkanti informacija – esą sutuoktiniai nebuvo susilaukę vaikų.

„Tokio užsienio valstybės teismo sprendimo sukeliamos teisinės pasekmės yra nesuderinamos su Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtinta viešąja tvarka“, – teismo teigimu, įstatymai įtvirtina tėvų pareigą rūpintis savo vaikais.

JAV gyvenantis vyras Lietuvos teismui savo pozicijos nepateikė, nors jam ir pavyko įteikti dokumentus apie iškeltą bylą.