Taip pat dėl terorizmo teisiamiems Magmadovams klausimus pateikė ne tik valstybinį kaltinimą palaikanti Generalinė prokuratūra, bet ir bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija bei kaltinamoji E. Kusaitė ir jos advokatas. Tiesa, teismas iš daugiau kaip dvidešimt E. Kusaitės ir jos advokato pateiktų klausimų nusprendė užduoti vos pusę.

E. Kusaitė svarsto, ar atskiruoju skundu aukštesniajam teismui neskųsti teisėjų sprendimo neleisti užduoti visų jos ir advokato klausimų.

Magmadovų atsakymais teismas žada remtis priimdamas nuosprendį E. Kusaitei. Tuo tarpu ji taip pat anksčiau yra apklausta pagal Maskvos teismo, nagrinėjančio Magmadovų bylą, prašymą.

Penktadienį surengtame Vilniaus apygardos teismo uždarame posėdyje taip pat buvo apklausta E. Kusaitės vaikystės draugė. Anksčiau Maskvoje gyvenusi mergina šiuo metu studijuoja Lietuvoje. Liudytoja pakeitė savo ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus ir pareiškė, kad esą kažkas buvo „nulaužęs“ jos profilį „Facebook“ ir siuntė laiškus E. Kusaitei bei iš jos gavo atsakymus.

„Mūsų santykiai yra geri, iš manęs jokio žiaurumo ar agresyvumo ji teigė nepastebėjusi, atvirkščiai, ji patvirtino, kad po islamo priėmimo pastebimai sušvelnėjau ir daug kas mano gyvenime keitėsi į gerąją pusę“, – po teismo posėdžio žurnalistams sakė E. Kusaitė.

Kitame teismo posėdyje, kuris numatytas lapkričio 18-ąją, teismas žada apklausti vieną įslaptintą liudytoją.

Nors E. Kusaitė parodymų teisme dar nėra davusi, tačiau ji jau ne kartą yra išsižadėjusi ikiteisminio tyrimo metu duotų parodymų ir neigia, kad ketino susisprogdinti Rusijoje.

„Tai nebuvo mano noras – tokias mintis man į galvą kalė saugumiečiai“, – E. Kusaitė teigė, kad Magmadovai yra išsilavinę ir protingi žmonės, kuriems mintys apie teroro aktus „buvo atgrasios ir nepriimtinos“.

Paklausta, kodėl ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, jog ketino susisprogdinti Rusijoje, o vėliau šiuos parodymus ėmė neigti, E. Kusaitė aiškino, kad buvo mušama, girdoma vaistais, be to, patyrė spaudimą iš prokuroro ir advokato.

„Man liepė prisipažinti, nes jeigu to nepadarysiu, man grasino, kad mano draugė Aiša bus nukankinta, jos likimas – mano rankose“, – yra sakiusi E. Kusaitė.

DELFI primena, kad E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdinant save strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių – susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.

Bylą nagrinėjant teisme paaiškėjo, kad E. Kusaitė bendravo su Rusijoje gyvenančių Magmadovų motina, be to, išreiškė norą išvykti į Maskvą. Taip pat nustatyta, kad kaltinamoji išsiuntė grasinančią SMS žinutę ikiteisminį tyrimą byloje atlikusiam prokurorui J. Lauciui, ši byla yra nagrinėjama Vilniaus miesto 1 apylinkės teisme.

E. Kusaitė kaltinimų ir įtarimų yra sulaukusi net penkiose bylose.