Temidės tarnų elgesį vertinanti Teisėjų etikos ir drausmės komisija pirmadienį nutarė V. Jurkštienei iškelti drausmės bylą.

„Manome, kad teisėja elgėsi netinkamai, ji nebuvo mandagi, pakanti, santūri, situaciją sprendė netinkamai“, – sprendimą iškelti drausmės bylą komentavo komisijos pirmininkas Algis Norkūnas.

Drausmės bylos iškėlimą Pasvalio teisėjai inicijavo jos kolegos iš to paties teismo – jau ne pirmas kartas, kai V. Jurkštienė įsivelia į konfliktus su teismo darbuotojais, bet visos ribos buvo peržengtos po konflikto šią vasarą.

Kaip paaiškėjo, dar liepos 19 d. teisėja užsipuolė ir įvairiais įžeidžiančiais žodžiais prie savo kabineto iškeikė kartu su ja dirbančią posėdžių sekretorę.

„Debile, mąstyk, jeigu dar turi kažkiek smegenų“, – sekretorei pakeltu tonu rėžė V. Jurkštienė.

Šį teisėjos išpuolį girdėjo ne vienas teismo darbuotojas, o posėdžių sekretorė, neatlaikiusi įtampos, nutarė išeiti iš darbo. Kaip ir kita posėdžių sekretorė, kuri darbą paliko šiek tiek anksčiau. Tiesa, debile išvadinta sekretorė norėjo likti dirbti teisme, bet tuo metu jai nebuvo galima pasiūlyti kitų pareigų, todėl ji nutarė pasitraukti, nes, kaip pati nurodė, bijo teisėjos V. Jurkštienės.

Teikime etikos sargams buvo nurodyta, kad iš teismo dėl konfliktų su teisėja pasitraukusios posėdžių sekretorės visuomet tinkamai atliko savo pareigas, buvo mandagios ir niekas, išskyrus teisėją V. Jurkštienę, jų elgesiu nesiskundė.

Kaip paaiškėjo, V. Jurkštienei užkliuvo ne tik posėdžių sekretorės – anksčiau ji ne kartą buvo užsipuolusi ir teismo patalpas valančią valytoją, kuriai net ant savo darbo stalo palikinėdavo įvairius raštelius su nurodymais.

„Tai – emocionalus žmogus, kuris kolektyve kelia nereikalingą įtampą“, – Teisėjų etikos ir drausmės komisijai nurodė Pasvalio teismo darbuotojai.

Apie netinkamą V. Jurkštienės elgesį buvo pranešta Panevėžio apygardos teismo pirmininkui, kuris nutarė, kad tai, kas vyksta Pasvalyje, peržengia bet kokias leistinas ribas.

Etikos sargams buvo nurodyta, kad įspėjimo signalai dėl netinkamo teisėjos V. Jurkštienės elgesio ne kartą buvo nusiųsti Pretendentų į teisėjus atrankos komisiją – teisėja nesėkmingai bandė siekti karjeros aukštesnės instancijos teismuose. Be to, prieš metus buvo siūloma atlikti teisėjos veiklos vertinimą.

Tuo metu V. Jurkštienė kategoriškai nesutiko su jai mestais kaltinimais – į Teisėjų etikos ir drausmės komisijos posėdį ji neatvyko, tačiau savo paaiškinimus pateikė raštu. Teisėja neigė vartojusi žodžius, kuriuos girdėjo mažiausiai keturi teismo darbuotojai, taip pat neigė, kad užgauliojo ir įžeidinėjo posėdžių sekretorę.

Maža to, teisėja nurodė, kad iš darbo teisme pasitraukusi sekretorė buvo nekompentetinga darbuotoja, dėl jos darbo neišmanymo kartą reikėjo atidėti teismo posėdį, o dar kitą kartą ji į teismą šaukiamam žmogui ne tuo adresu buvo išsiuntusi šaukimą.

V. Jurkštienė taip pat mano, kad teismo darbuotojai yra prieš ją nusiteikę ir dėl to rašo esą nepagrįstus skundus, kurie, anot jos, turėtų būti vertinami kaip psichologinis smurtas.

Nuo praėjusių metų liepos Pasvalio rajono apylinkės teisme dirbanti ir šiuo metu laikinai pirmininkės pareigas einanti teisėja Ilona Kvalitaitė mano, kad taip, kaip teisėja elgėsi su posėdžių sekretore, negalima elgtis nė su bet kuriuo žmogumi.

„Tai buvo nepagarbus kaip su žmogumi ir darbuotoju elgesys, – sakė I. Kvalitaitė. – Asmeniškai to konflikto tiesiogiai negirdėjau, bet iš kitų darbuotojų paiškinimų žinau, kad teisėja elgėsi užgauliai, vartojo netinkamus žodžius, todėl žmogus pasijusdavo įžeistas. Dėl vieno atvejo tokio proceso nebūtume inicijavę, manau, būtų užtekę pokalbio su teisėja ir nebūtų taip toli konfliktas pažengęs, bet kai pabendravome su darbuotojais, supratome, kad tai yra sena problema ir tokie atvejai kartojasi – kai jau nebegalima išspręsti vietoje, ieškome pagalbos aukščiau.“

Pasak jos, netinkamas V. Jurkštienės elgesys teismo darbuotojams kelia nerimą, stresą, teisme kuria blogą atmosferą, o matydami situacijos beviltiškumą darbuotojai griebiasi kraštutinių priemonių ir palieka darbą, o juos pakeisti kitais Pasvalyje nėra taip ir lengva.

Teisėjų etikos kodekse numatyta, kad teisėjas privalo darbinėje ir kitoje viešojoje veikloje bei privačiame gyvenime elgtis sąžiningai, korektiškai, mandagiai, garbingai, nemenkinti kitų bendradarbių darbo, elgtis su jais bei kitais asmenimis pagarbiai, spręsti konfliktines situacijas taikiai ir mandagiai, nereikšti niekam paniekos, neįžeidinėti, neplūsti, nevartoti smurto.

V. Jurkštienei iškeltą drausmės bylą nagrinės Teisėjų garbės teismas, kuris turės nuspręsti, kokia nuobauda teisėjai turėtų būti skirta. Griežčiausia sankcija – siūlymas prezidentei teisėją atleisti iš pareigų pažeminus teisėjo vardą.

Tai jau ne pirmas kartas, kai anksčiau Klaipėdos ir Vilniaus teismuose dirbusi teisėja patenka į TEDK akiratį – už netinkamą darbo organizavimą ir bylų vilkinimą teisėjai dar 2011 m. buvo skirtas griežtas papeikimas.

Ji taip pat buvo svarstoma ir dėl savo poelgio, kai pakliuvusi į eismo įvykį nutarė iš jo pasišalinti, nesulaukdama policijos pareigūnų.

V. Jurkštienė buvo užkliuvusi ir Teisėjų tarybai, kuri buvo nurodžiusi atlikti neeilinį teisėjos vertinimą, nes ši nesusitvarkė su darbo krūviais teisme. O vietoj to, kad spręstų problemą, tuo metu Naujoje Vilnioje buvusiame Vilniaus miesto 4 apylinkės teisme dirbusi teisėja pareiškė, kad nori keisti darbo vietą – dirbti Laisvės pr. esančiame teisme. Kodėl? Nes jai per toli važinėti į darbą.

Teisėja V. Jurkštienė buvo išgarsėjusi ir dėl to, kad 2009 m. net du kartus prezidentui V. Adamkui buvo įteikusi prašymus atleisti iš pareigų, o vėliau juos atsiėmė, nors jos atleidimui iš pareigų jau buvo spėjusi pritarti ir Teisėjų taryba.

Toks teisėjos elgesys buvo nustebinęs Prezidentūrą, bet šalies vadovas teisėjos negalėjo atleisti, nes ši turėjo teisę atsiimti atsistatydinimo pareiškimą. Būtent po šios istorijos V. Jurkštienė išvažiavo dirbti į Pasvalio rajono apylinkės teismą.