Šalies vadovė antradienio popietę lankėsi LAT, kur su šio teismo teisėjais aptarė svarbiausias teismų sistemos problemas, galimybę paspartinti bylų nagrinėjimo trukmę, užtikrinti principingą teisėjų darbo vertinimą bei didinti pasitikėjimą teismais.
 
„LAT yra visos teismų sistemos atspindys, nuo jo sprendimų priklauso ne tik žmonių likimai, bet ir teisinė valstybės raida, – pranešime spaudai cituojama D. Grybauskaitė. – Visi šio aukščiausios grandies teismo sprendimai yra galutiniai ir neskundžiami, jais formuojama šalies teismų praktika, todėl visuomenei neturi kilti nė menkiausių abejonių dėl teisėjų kompetencijos, darbo kokybės ir sąžiningumo.“
 
Anot Prezidentūros, žmonių pasitikėjimas teismais priklauso nuo profesionaliai ir efektyviai vykdomo teisingumo, todėl prezidentė ypač atkreipė dėmesį į pernelyg ilgą baudžiamųjų bylų nagrinėjimo trukmę Lietuvos teismuose. Tai lemia žmonių nusivylimą visa šalies teisine sistema, pernelyg ilgus suėmimo terminus ir žmogaus teisių pažeidimus.

Beveik penktadalyje Lietuvos pralaimėtų bylų Europos Žmogaus Teisių Teisme konstatuoti pažeidimai dėl pernelyg ilgos baudžiamojo proceso trukmės.
 
Prezidentės teigimu, bylų vilkinimas yra netoleruotinas ir iš teismų turi būti išgyvendintas. Pavyzdžiui, Lietuvos apeliaciniame teisme, kurio veiklos kontrolę privalo užtikrinti LAT, viena baudžiamoji byla 2014 m. vidutiniškai buvo nagrinėjama net devynis mėnesius ir šių bylų nagrinėjimo tendencijos tik blogėja.
 
Dauguma LAT teisėjų dalyvauja teismų savivaldoje, todėl prezidentė atkreipė dėmesį ir į principingą teisėjų darbo vertinimą. LAT teisėjai įeina į Teisėjų tarybos, Teisėjų etikos ir drausmės komisijos, Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos, Nuolatinės teisėjų veiklos vertinimo komisijos bei Teisėjų garbės teismo sudėtį.

„Nuo kiekvieno teisėjo reputacijos priklauso žmonių pasitikėjimas teisingumu ir visa teismų sistema, todėl šiurkštūs teisėjų darbo ar etikos pažeidimai negali būti toleruojami“, – pažymima pranešime.
 
Prezidentė pabrėžė ir būtinybę teismų sistemai nuolat atsinaujinti. Pernai LAT iš 35 teisėjų pasikeitė penktadalis, taip pat buvo paskirtas ir naujas teismo pirmininkas Rimvydas Norkus.

Pristatydamas naujos sudėties pilnai suformuotą LAT, teismo pirmininkas R. Norkus pabrėžė būtinybę gerinti nutarčių kokybę.

„Neturime pamiršti ambicijų lygiuotis į Vakarų Europos kasacinių teismų sprendimų argumentavimo kokybę, – sakė jis. – Kasacija turi tapti konkrečia, efektyvia, ne teorine ir ne iliuzine patikra. Siekiamybė viena – nepriekaištinga praktika, išsami argumentacija, suprantamas nutarčių surašymas, suformuluojant teisės aiškinimo problemą ir duodant aiškų jos sprendimą.“

R. Norkaus nuomone, LAT turėtų siekti tapti teisinės minties centru, į kurį teorinės – metodinės paramos galėtų kreiptis ir žemesnieji teismai. Puse procento visų bendrosios kompetencijos teismų sprendimų patenka į kasacinį  teismą, būtent todėl jų sprendimų kokybė yra labai svarbi.

Kalbėdamas apie visos teismų sistemos aktualijas,  LAT vadovas  išskyrė ne tik pasitikėjimo teismais didinimą, bet ir teisėjų profesijos prestižo atstatymą, bylų nagrinėjimo trukmės mažinimą, teisėjų darbo krūvio subalansavimą.

„Nuoširdžiai tikiu, kad įmanoma pasiekti, jog teismų sistema būtų pasitikima, kad žmonės galėtų gauti aukštos kokybės teisingumo vykdymo paslaugą, jaustis čia saugūs ir tinkamai informuoti, aiškiai suprantantys teismo sprendimą“, – LAT pranešime cituojamas R. Norkus.