Pagal kaltinimą, generolo laipsnį turintis K. Jucevičius 2022 metų lapkritį kavinėje „Villa Alicante“ pažadėjo vienam žmogui panaikinti jo, kaip specialiojo liudytojo statusą, PVM grobstymo byloje. Tyrimą čia atlikinėjo FNTT Panevėžio skyrius.

Buvęs FNTT vadas pasakė galintis padėti už 2000 eurų, o kyšis perduotas šių metų sausio 19-osios vakarą.

„Eidamas namo po pinigų perdavimo buvau sulaikytas Specialiųjų tyrimo tarnybos (STT) pareigūnų. Dėl šios nusikalstamos veikos nuoširdžiai gailiuosi. Šios istorijos paviešinimas pakenkė mano politinei karjerai. Gėda prieš draugus, pažįstamus, pakenkiau ir tarnybos reputacijai“, – kaltę posėdyje pripažino K. Jucevičius.

Buvęs įtakingas pareigūnas šiandien yra pensijoje, nors iki šios istorijos turėjo politinių ambicijų, buvo Lietuvos socialdemokratų partijos narys.

K. Jucevičius teisme pilnai prisipažino kaltę dėl prekybos poveikiu (BK 226 str. 2 d.) ir prašė atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. O laiduoti už jį pasiryžęs buvęs STT vadas Žimantas Pacevičius.

Teisiamasis pasakojo, kad visa ši istorija prasidėjo dar 2022 metų pradžioje, kai pažįstamas kreipėsi patarimo.

„Mano pažįstamas su draugu buvo pasamdyti įmonių direktoriais, fiktyviai įdarbinti. Ir praėjus tam tikram laikui iš Mokesčių inspekcijos gavo pranešimus, kad jie skolingi po 15 tūkst. eurų. Klausė, ką jiems daryti. Jie kreipėsi į mane kaip buvusį FNTT vadovą.

Paprašiau parodyti dokumentus, susipažinau su jais. 20 metų pradirbęs FNTT iškart mačiau, kad vyksta eilinė PVM grobstymo schema. Pasiūliau pasielgti pilietiškai, nusikaltimas vis dar vyksta, būtų gerai perduoti visą informaciją FNTT. Kitu atveju tik klausimas, kada pareigūnai patys pas jus apsilankys“, – pasakojo K. Jucevičius.

Neplanavo paveikti FNTT


Jis pats sakė padėjęs surinkti dokumentus, viską perdavė buvusiems kolegoms ir šią istoriją pamiršo, kai lapkritį tas pats pažįstamas vėl kreipėsi į K. Jucevičių, kad su juo nori susitikti Leonardas Jokūbėnas.

„Leonardas Jokūbėnas buvo minimas toje PVM grobstymo schemoje kaip asmuo, pasamdęs juos dirbti įmonėse, – prisiminė FNTT vadovas. – Leonardas Jokūbėnas sakė, kad yra visiškai nepagrįstai kaltinamas, jo buvo tik paprašyta įsteigti įmones ir surasti joms direktorius. Jis manęs paprašė, ar galiu kaip nors padėti dėl spec. liudytojo statuso, tas statusas jam ypatingai kenkia, nes jis teisiniais klausimais daug dirba su partneriai Lenkijoje, tai kenkia jo reputacijai“

Kaltinamasis sakė pažadėjęs tą padaryti už 2 tūkst. eurų, o pinigai perduoti po kelių mėnesių, 2023 m. sausį. K. Jucevičius prisipažino sudaręs įspūdį, kad neteisėtai paveiks FNTT pareigūnus, tačiau išties to daryti neketino.

„Remiantis tuo, kad spec. liudytojo statusas neturi būti amžinai, jam galima nesunkiai padėti, parašyti skundą prokurorei, kad spręstų klausimą dėl spec. liudytojo, – pasakojo K. Jucevičius. – Daviau suprasti, kad paveiksiu pareigūnus, nors to daryti neketinau, ketinau išspręsti paprasčiau, teisėtomis priemonėmis.“

Valstybinį kaltinimą palaikančios prokurorės Jūratės Karčinskienės klausiamas, tai už ką tiksliai reikalavo pinigų, buvęs FNTT vadas atsakė: „Paslaugos mano irgi kainuoja. Už mano pagalbą.“

Kadangi kaltinamasis pilnai pripažino savo kaltę, teismas sutiko taikyti sutrumpinto įrodymų tyrimo procesą, tai reiškia, kad liudytojai nebus kviečiami.

Laiduoja buvęs STT vadas


„Kaip jis man sakė, aš tave perauklėsiu, net pagalvot nenorėsi“, – sakė K. Jucevičius, teisėjo paklaustas, koks laiduotojo požiūris į padarytą nusikaltimą.

„Jis man yra autoritetas“, – apie Ž. Pacevičių kalbėjo buvęs FNTT vadas.

Pats Ž. Pacevičius sakė, kad susipažino dar 2010 m., kai vadovavo STT. Po to, išėjęs iš tarnybos jis tapo vidaus reikalų viceministru, tuo metu, kai K. Jucevičius vadovavo FNTT.

Žimantas Pacevičius

„Sužinojau apie nusikaltimą iš žiniasklaidos. Buvau pakankamai šokiruotas ir nustebęs“, - kalbėjo pats Ž. Pacevičius.

Jis sakė teigiamai vertinantis tai, kad K. Jucevičius pripažįsta savo kaltę ir gailisi, todėl yra pasiruošęs ištiesti žmogui pagalbos ranką.

„Pirmiausia, jei kažkokios bendros kalbos bus, jei konsultuosis, sakysiu, kad tokių dalykų negali būti, bet jis ir pats tai žino“, - kalbėjo Ž. Pacevičius.

Visgi prokurorės klausiamas, kur paskutinį kartą atostogavo K. Jucevičius, į klausimą atsakyti negalėjo. Taip pat ji teiravosi ir to, kaip anksčiau pravardžiuotas buvęs FNTT vadas.

„Nežinau, tikrai nepamenu, - iš pradžių kelis kartus kartojo Ž. Pacevičius, ir tik po kiek laiko pasakė. - Buratinas.“

Siūlo bausti

Tačiau prokurorė abejojo, ar reiktų kaltinamąjį atleisti nuo atsakomybės, pažymėjusi, kad pačioje tyrimo pradžioje K. Jucevičius kaltę pripažino tik iš dalies.

„Tas prisipažinimas ir tai, kad kaltinamasis, baigiant ikiteisminį tyrimą ir šiandien teisme pripažino savo kaltę, yra sąlygotas duomenų, įtvirtintų tyrime pagrindu, - kalbėjo prokurorė. - Kaltinime išdėstytų aplinkybių pripažinimas neturėtų būti laikomas nuoširdžiu prisipažinimu.“

„Labai gražu, kad asmuo, dirbęs STT ir kovojęs su korupcija, sutinka būti laiduotoju. Bet teiginiai, išsakyti tiek kaltinamojo, tiek laiduotojo, neleidžia man pasakyti, kad jų ryšys toks artimas, kaip jie teigia“, - sakė prokurorė.

J. Karčinskienės įsitikinimu, kaltinamasis turėtų būti nuteistas bene švelniausia įstatyme numatyta bausme: 150 MGL bauda. O kadangi taikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, bausmė turėtų būti mažinama trečdaliu, iki 100 MGL arba 5 tūkst. eurų baudos. Kadangi jis buvo laikinai sulaikytas, bauda mažinama iki 4,9 tūkst. eurų.

Karjerą lydėjo skandalai

54-erių K. Jucevičius FNTT vadovavo 2012-2017 m. Po to jis paliko vidaus tarnybą ir išėjo į pensiją, šiuo metu yra įmonės „Verslo šerifas“ vadovas. 2019 m. įstojo į Lietuvos socialdemokratų partiją.

Vidaus reikalų sistemoje K. Jucevičius pradėjo dirbti 1989 m., atkūrus nepriklausomybę jis tapo Policijos departamento Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos inspektoriumi, šias pareigas ėjo 1993-1997 m. Nuo 2002 m. pradėjo dirbti FNTT kaip Operatyvinės veiklos skyriaus viršininkas.

FNTT direktoriumi K. Jucevičius paskirtas vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio po to, kai iš šių pareigų neteisėtai ir skandalingai buvo atleistas Vitalijus Gailius.

K. Jucevičius pats buvo įsipainiojęs į ne vieną nemalonią istoriją. Pavyzdžiui, 2014 metais STT sulaikė buvusį advokatą Juzefą Kozubovskį už tai, kad šis metus slapta sekė FNTT direktorių.

J. Kozubovskis tada pareiškė, kad rinko įrodymus apie K. Jucevičiaus korupciją. Dėl to ikiteisminį tyrimą pradėjusi prokuratūra apklausė FNTT direktorių kaip spec. liudytoja, tačiau po to tyrimą nutraukė. Tuo metu J. Kozubovkis buvo nuteistas dėl neteisėto informacijos rinkimo apie FNTT direktorių ir nukentėjusiajam K. Jucevičiui turėjo sumokėti 2 tūkst. eurų.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra pripažinusi, kad K. Jucevičius supainiojo viešuosius ir privačius interesus, kai pasirašė raštą dėl savo paties patikimumo.

Vidaus reikalų ministru tapęs Saulius Skvernelis iš K. Jucevičiaus buvo atėmęs leidimą dirbti su slapta informacija, tačiau po VRM atlikto tarnybinio patikrinimo nustatyta, kad pagrindo tokiam sprendimui nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)