Paveldėjimo teisės yra garantuojamos Lietuvos Respublikos Konstitucijoje. Konstitucinis Teismas yra pažymėjęs, jog paveldėjimo teisės institutas kyla iš Konstitucijos; Konstitucija garantuoja paveldėjimo teisę, nes jos 23 straipsnyje įtvirtinta savininko teisė palikti nuosavybę kaip palikimą (Konstitucinio Teismo 2002 m. kovo 4 d. nutarimas).

Tai gi, jeigu paveldėtojas praleido terminą ar jis gali būt atnaujintas?

Įstatymas reguliuoja taip, kad praleidęs šį terminą įpėdinis turi teisę kreiptis į teismą dėl termino pratęsimo (atnaujinimo), tačiau numato termino pratęsimui būtinas teisines sąlygas. Kasacinio teismo praktikoje dėl CK 5.57 straipsnio 1 dalies taikymo yra išaiškinta, kad įpėdinis, siekdamas pasinaudoti CK 5.57 straipsnyje įtvirtinta galimybe atnaujinti terminą palikimui priimti, turi įrodyti, jog šis praleistas dėl svarbių priežasčių, pripažintinų pagrindu jam pratęsti, t. y. tam tikros priežastys lėmė, kad įpėdinis dėl nuo jo nepriklausančių priežasčių tinkamai negalėjo įgyvendinti įstatyme nustatytų savo teisių.

Taigi, terminą paveldėti praleidęs įpėdinis turi pareigą teismui pateikti įrodymus, jog iš tiesų buvo sąlygos sutrukdžiusios priimti palikimą, ar susiklostę aplinkybės pateisina termino praleidimą. Teismas, spręsdamas termino pratęsimo klausimą, atsižvelgia ir kiek buvo šis terminas praleistas.

Taip pat yra svarbi kitų paveldėtojų nuomonė dėl termino pratęsimo.

Terminas palikimui priimti gali būti pratęsiamas tik tokiam įpėdiniui, kuris turėjo valią palikimą priimti, tačiau dėl susidėjusių individualių gyvenimo aplinkybių negalėjo atlikti įstatymo nustatytų palikimo priėmimo veiksmų. Nesant realiai sutrukdžiusių kliūčių, laikytina, kad įpėdinis, turėdamas apsisprendimo laisvę, nepareiškė noro priimti palikimą. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad teismai turi ieškoti teisingo pareiškėjo, prašančio atnaujinti praleistą terminą, ir asmenų, kurių teises bei pareigas paveiktų toks atnaujinimas, teisėtų interesų balanso.

Atkreiptinas dėmesys, jog ne visada praleidus terminą būtina kreiptis į teismą. Spręsdamas termino palikimui priimti atnaujinimo pareiškėjui klausimą teismai taip pat atsižvelgia į CK 5.57 straipsnio 1 dalies nuostatą, kad palikimas gali būti priimamas pasibaigus terminui ir be kreipimosi į teismą, jeigu su tuo sutinka visi kiti palikimą jau priėmę įpėdiniai.

CK 5.62 str. reguliuoja, jog paveldimas turtas paveldėjimo teise pereina valstybei, jeigu: nė vienas įpėdinis nepriėmė palikimo. Taigi, siekiant paveldėtojui išvengti teisinės situacijos, jog paveldėjimo teisė pereis valstybei, jis turėtų siekti atnaujinti paveldėjimo terminą, įvertindamas aukščiau išdėstytas faktines ir teisines sąlygas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją