Nors anglikonų dvasininkai gėjai ir anksčiau galėjo įregistruoti civilines santuokas, tai pirmas kartas, kai tos pačios lyties asmenys buvo sutuokti bažnyčioje.

Ugandos arkivyskupas pastorius Henry Orombi „The Sunday Telegraph“ teigė, kad „vadovybė bandė neigti, jog tai įvyks, bet tiesa paaiškėjo. Mūsų pagarba Anglijos bažnyčiai smarkiai sumenks, nebent mes pamatysime aiškų grįžimą link tradicinio mokymo“.

Išaiškėjusi tiesa apie gėjų kunigų santuok1 bažnyčioje gali vėl atnaujinti tarp anglikonų vyskupų vystančias diskusijas apie dvasininkus gėjus ir bažnyčios požiūrį į homoseksualų santuokas.

Vadovaujantis Anglijos bažnyčios nuostatomis, dvasininkai gėjai gali įregistruoti civilinę partnerystę, jei pasižadės susilaikyti nuo lytinių santykių. Bažnyčios nuostatuose nurodyta, kad su gėjų poromis, kurios prašo kunigo palaiminti jų sąjungą, turi būti elgiamasi „pastorališkai ir jautriai“.

Anglikonų vyskupai nėra vieningi gėjų vyskupų bei jų santuokos klausimais. 2003 m. anglikonų dvasininkai pasidalino į dvi priešingas stovyklas, kai savo netradicinės seksualinės orientacijos neslepiantis pastorius Gene Robinsonas tapo vyskupu.

Šį mėnesį vyskupas G. Robinsonas ir jo ilgametis partneris Markas Andrew Amerikoje įregistravo civilinę santuoką. Turbūt dėl to G. Robinsonas nebuvo pakviestas į kitą mėnesį Kenterberyje įvyksiantį kas dešimtmetį organizuojamą vieną svarbiausių anglikonų bažnyčios susitikimų Lambeth konferenciją.