Ketvirtadienį vakare į VSAT Lazdijų rinktinės Kapčiamiesčio užkardą kreipėsi sunerimę Kapčiamiesčio socialinės reabilitacijos centro darbuotojai.

Jie pranešė, kad Lazdijų rajone, Pertako kaimo apylinkėse, pasiklydo centre gyvenanti 28 - erių metų neįgali moteris. Pasak socialinių darbuotojų, ji dieną išėjo grybauti ir daugiau jos niekas nematė.

Ieškoti dingusiosios skubiai buvo pasiųstas daugkartinis pasieniečių tarnybinių šunų čempionatų nugalėtojas ir prizininkas kinologas Valdas Dumbliauskas su savo augintine Džeira ir grupė Kapčiamiesčio užkardos pasieniečių.

Čempioniška patyrusio pasieniečių vokiečių aviganio uoslė neapvylė.

Apie 19 val. nuvykus į apylinkes, kur, įtarta, pradingo socialinės reabilitacijos centro gyventoja, ir prieš pradedant vietovės apiešką Džeirai buvo duota pauostyti asmeninių dingusiosios daiktų, kuriuos atgabeno centro darbuotojai.

Minėtoje vietoje šiuo metu - pats grybavimo sezono įkarštis, todėl pilna ir grybautojų pėdsakų, kurie apsunkino paiešką. Tačiau tai nesutrikdė puikiai treniruoto pasieniečių šuns - jis iškart užuodė ir įsiminė ieškomos moters kvapą, aptiko jos pėdsakus ir pradėjo įspūdingą apie keturis kilometrus trukusią paiešką.

Užuosti ir įsiminti ieškomo objekto kvapą pėdsekiui šuniui yra vienas sudėtingiausių paieškos etapų, nes po to tolimesnis sekimas pėdsakais yra lengvesnis procesas.

Kinologą V. Dumbliauską ir pasieniečių grupę pagal pėdsakus Džeira vedė mišku, šalia vinguriavusiais keliukais, Kapčiamiesčio miestelio prieigomis.

Kaip paaiškėjo vėliau, dingusioji, beklaidžiodama miške, buvo perėjusi drėgną vietovę, kur pėdsakai nyksta greičiau, tačiau ir tai Džeirai nebuvo kliūtis.

Pagaliau apie 21 val. VSAT pareigūnai tarnybinio šuns dėka moterį aptiko pamiškėje netoli kelio Kapčiamiestis - valstybės siena.

Pasieniečiai tarnybiniu automobiliu paklydėlę nuvežė į socialinės reabilitacijos centrą ir perdavė jo darbuotojams.

Pasak VSAT Kinologijos veiklos organizavimo skyriaus viršininko Žydrūno Karčiausko, išmokyti identifikuoti kvapus yra vienas svarbiausių dalykų, dresuojant pasieniečių tarnybinius šunis.

Pagrindinės keturkojų sienos saugotojų funkcijos yra pėdsekystė, žmogaus ir vietovės paieška. To išmokę gabiausieji pasieniečių šunys mokomi ir kvapų identifikavimo.

Pusseptintų metų Džeira šiuo atžvilgiu yra vienas geriausių VSAT tarnybinių šunų, puikiai įvaldęs visas šias funkcijas. Ši VSAT Lazdijų rinktinės kinologo V. Dumbliausko augintinė yra ir tituluočiausias visos tarnybos keturkojis.

Daugkartinė Lietuvos ir tarptautinių tarnybinių šunų čempionatų nugalėtoja ir prizininkė Džeira varžybose paprastai nepalieka jokių šansų ne tik Lietuvos policijos ir muitinės tarnybiniams keturkojams, bet ir kitų šalių pareigūnų augintiniams.

Paskutinį kartą Džeira pasižymėjo šių metų birželį Estijoje vykusiame tarptautiniame tarnybinių šunų čempionate - V. Dumbliausko augintinė nurungė net ir pripažintus tokių varžybų favoritus Suomijos kinologų dresuojamus šunis.